- Melk, brød og angrepiller, takk

I disse dager blir det avgjort om angrepillen skal selges på bensinstasjonen, i butikken og i kiosken, i tillegg til på apotek. Hva mener du?

Angrepillen
Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Angrepiller på bensinstasjonen

Debatt: Uenighet om angrepiller butikk

Marianne Pheiff

Marianne Pheiff synes ikke terskelen for salg av angrepiller bør være for lav. Hva mener du? Si din mening nederst i saken.

Foto: NRK

Det er Statens Legemiddelverk som har sendt ut forslaget på høring. Noen av argumentene for å utvide ordningen er:

Tirsdag 30. september går høringsfristen ut for forslaget om at en rekke nye legemidler, blant annet angrepillen, skal kunne selges utenom apotek.

  • Salget av angrepiller er størst på mandag. Det tyder på at det er behov for tilgang i helger og på høytidsdager.
  • Pillen virker mest effektivt (95% sikker) når den tas innen 12 timer. Effekten reduseres gradvis fram til det har gått 72 timer.
  • Angrepillen er godt kjent i befolkningen.
  • Bivirkningene er få. Den ble reseptfri i 2000. Siden 2003 har det kommet inn seks meldinger, ingen alvorlige medisinsk sett. To av meldingene gjaldt oppstått svangerskap.
  • Pakningsvedlegget er spesielt utformet for lettfattelig informasjon.
  • Innflytelsen på apotekenes økonomiske situasjon antas å være beskjeden.
Sharmarke A. Ali

Sharmarke A. Ali synes angrepiller bør selges på apoteket. Hva mener du?

Foto: NRK

NRK Puls har vært i kontakt med flere av høringsinstansene. Legeforeningen stiller seg positiv til forslaget, og har støtte fra Norsk gynekologisk forening.

Etter det Puls vet er også Statens helsetilsyn positiv til større tilgjengelighet.

Andre ser imidlertid annerledes på saken. Apotekforeningen er definitivt mot at pillen skal havne for salg utenfor apotekene, og i svaret til høringsbrevet er noen av argumentene:

  • Forslaget øker risikoen for overforbruk, unødvendig bruk og bruk så lenge etter tidsfristen at effekt ikke kan forventes.
  • Nødprevensjon krever nøktern informasjon fra helsepersonell slik at riktig bruk kan oppnås. Slik informasjon kan ikke ansatte i dagligvarehandelen gi.
  • Ansatte i dagligvarehandelen har heller ikke taushetsplikt.

Apotekforeningen understreker også at angrepillen er en nødløsning, og at den ikke beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer.

Forslaget vil selvfølgelig også bety at apotekene kommer til å lekke enda mer av legemiddelsalget til dagligvarehandelen.

Mandag tar vi debatten i Puls. Bør angrepillen selges sammen med melk og brød? Si din mening her!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.