De minste barna blir oversett i barnehagen

Små barn blir lett oversett av både eldre barn og voksne i barnehagen, viser ny norsk forskning.

Barnehage på tur i byen

Barnehagebarna som kan snakke blir sett og hørt, mens de yngste barna har lett for å bli oversett i barnehagen, mener norsk forsker. Illustrasjonsfoto.

Foto: Tor Beisvåg

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Foreldre lurer ofte på hvordan de aller minste egentlig har det i barnehagen. De klarer jo ikke å fortelle det selv, der de snubler rundt i parkdressene sine uten særlig språk.

Men nå har livet i to småbarnsgrupper i barnehagen blitt filmet over lengre tid, for å se hvilke muligheter barnehagen gir for vennskap mellom de aller yngste barna på ett og to år.

Førsteamanuensis Anne Greve ved Høgskolen i Oslo forsker på vennskap mellom små barn, og står bak prosjektet.

Resultatet viser at de aller yngste barna lett blir oversett både av eldre barnehagebarn og de voksne, skriver Forskning.no .

Akebrett

Hva tenker de små inni parkdressen? Føler de seg oversett?

Foto: Maria Elsness

– Det er det verbale som dominerer. De som kan snakke blir sett og hørt, mens de yngste barna som bare peker og bruker kroppsspråk, har lett for å bli borte, forteller Greve.

Trenger stabile voksne

Ifølge Greves doktorgrad, er vennskap mellom de aller yngste barna viktig, og det ligner faktisk på vennskap mellom voksne.

– Analysen viser hvor viktig der er å ha små barnegrupper, og at barna trenger stabile voksne med førskoleutdanning rundt seg, sier Anne Greve videre til Forskning.no.

Greve vil legge mer vekt på gamle verdier som tillit og trygghet.

– Vi må lytte til tilknytningsteori, som viser at det er viktig å ha voksne i nærheten, uttaler hun.

Anne Greve stiller spørsmål ved stadige interne reorganiseringer av de ansatte, som barnehager kan gjennomføre for å løse personalproblemer.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Skeptisk til basebarnehager

Anne Greve er ikke imot å sende de aller yngste i barnehage, så lenge det er et stabilt barnehagepersonell, nok assistenter og små barnegrupper.

– Jeg er imidlertid skeptisk til basebarnehager, på bakgrunn av det forskningen min viser, sier Greve videre til Forskning.no.

Forskeren mener basebarnehager blir for store og uoversiktlige.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)