NRK Meny
Normal

Dødfødsler kan gjenta seg på samme tidspunkt

Har man gått gjennom én dødfødsel, har man høyere risiko for at det samme skal skje igjen - til samme tid i svangerskapet. Det viser ny norsk forskning.

Ultralyd

Dødfødsler gjentar seg til samme tid, ifølge norsk forskning.

Foto: CHRISTINE PALASZ / Colourbox

Det er kjent at kvinner som tidligere har hatt en dødfødsel, har økt risiko for at det samme skal skje i et nytt svangerskap.

Nå har norske forskere vist at også tidspunktet gjentar seg.

- Resultatene viser en høyere gjentakelsesrisiko for dødfødsel rundt samme tidspunkt i det andre svangerskapet som i det første, sier overlege og assisterende avdelingsdirektør Kari Klungsøyr ved Folkehelseinstituttet til NRK.no.

Hun har sammen med tre forskerkolleger gjennomgått tall fra Norsk Fødselsregister i perioden 1967 til 2004. Registeret omfatter over to millioner fødsler fra uke 16 i svangerskapet og utover.

Størst risiko tidlig i svangerskapet

Tidligere har norsk forskning vist at risikoen for gjentatt dødfødsel er høyest fram til uke 28.

Har man hatt en dødfødsel mellom uke 20 og 27, er risikoen for at dette skal gjenta seg nesten 26 ganger større i neste svangerskap, sammenlignet med kvinner som fikk levende barn første gang, ifølge den nye studien.

- Den absolutte risikoen er jo veldig lav, men vi ser altså en betydelig økt relativ risiko hvis man allerede har hatt et svangerskap med uheldig utfall, kommenterer Kari Klungsøyr.

Risikoen for gjentatt dødfødsel i svangerskap nummer to er høyest dersom første dødfødsel skjedde før uke 28.

Senere i svangerskapet er ikke gjentakelsesrisikoen like høy. Ved dødfødsel til termin i første svangerskap, er risikoen 2,3 ganger høyere neste gang sammenlignet med kvinner som får levendefødte barn.

Årsakene gjentar seg trolig

Sannsynligvis gjentar dødfødslene seg til samme tid, fordi de samme problemene inntreffer på nytt.

- Denne studien har ikke sett på årsaker. Men vi vet at en del risikofaktorer for dødfødsel har en tendens til å gjenta seg, for eksempel morkakeløsning, svangerskapsforgiftning og misdannelser, sier Klungsøyr.

Antakelig vil en del av disse problemene oppstå på samme tid hos de samme kvinnene.

- I tillegg vet vi at kvinner har en tendens til å bære barna sine omtrent like lenge. Det gjelder også når svangerskapene er for korte, forteller Klungsøyr.

Redusert de siste årene

Det har vært en økning av dødfødsler til termin i første svangerskap de senere årene.

Ifølge forskerne skyldes dette trolig at norske kvinner føder sitt første barn senere enn før, økt bruk av kunstig befruktning og mer fedme blant gravide.

Imidlertid har det blitt færre gjentakende dødfødsler tidlig i svangerskapet enn før. Dette kan skyldes at man har blitt flinkere med preventive tiltak i neste svangerskap, når dette er mulig.

Studien er publisert i American Journal of Epidemiology.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.