NRK Meny
Normal

Sannheten om mammakroppen

Hemorroider, åreknuter og hengepupper. Her er listen over hva du faktisk kan forvente at skjer med kroppen din etter en fødsel.

Gro Nylander og nybakt mor

- Det skjer store forandringer med kroppen i forbindelse med fødsel - det er helt normalt, sier overlege Gro Nylander.

Foto: Scanpix/6PA/MAXPPP

Heidi Klum

Supermodell Heidi Klum gikk motevisning i undertøy bare fire uker etter fødsel nummer fire. På dette bildet er hun 'bare' trebarnsmor.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / Scanpix/AFP
Gro Nylander

Raushet er viktig, både i forhold til sin egen kropp og for mannen i forhold til kvinnen, mener Gro Nylander.

Foto: PER LØCHEN / Scanpix

Ifølge en undersøkelse NRK Puls har utført sammen med Landsgruppen av helsesøstre, tror nærmere 70 prosent av nye mammaer at de skal bli sitt gamle jeg bare noen få måneder etter fødsel.

Glem bildene av supermodell og firebarnsmor Heidi Klum i sexy undertøy bare uker etter fødsel nummer fire. Det er på tide med en realitetsorientering. Dette kan du faktisk forvente deg:

Ekstra kilo

- Det er ikke meningen at man skal være like tynn som før, de første månedene etter fødselen, beroliger overlege Gro Nylander ved Kvinneklinikken på Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. Hun er blant annet kjent for bøkene Mamma for første gang og Småen blir født.

Kroppen lagrer normalt 4-5 kilo rundt hofter og lår som reservenæring for barnet i ammeperioden. De forsvinner ikke fort, og skal heller ikke gjøre det.

- Det er viktig å alminneliggjøre de ekstra kiloene etter fødsel. Gir man det litt tid, spiser fornuftig og trimmer litt, vil man gå det av seg. Man skal være raus med sin egen kropp, og mannen skal være raus med kvinnen i hvert fall det første halvåret.

Hard slanking rett etter fødselen er spesielt uheldig hvis man ammer. I og med at miljøgiftene i lagret kroppsfett løses opp når man forbrenner fettet, er det lite ønskelig at dette skjer for fort. Da blir mengdene miljøgifter i morsmelka også større.

- Vent til barnet er godt igang med å spise fast føde. Da kan du eventuelt gjøre noe med de ekstra kiloene som ikke har forsvunnet av seg selv, råder Nylander.

Mindre sexlyst og tørre slimhinner

Det er ingen hemmelighet at mange ikke er så seksuelt aktive de første månedene etter fødsel, selv om det kan være opphav til både frustrasjon og dårlig samvittighet. Kanskje var den gamle «seks-ukersregelen» ikke så dum?, undrer Nylander.

- Det handler mest om energi. La mannen bidra med nattestellet, er mitt råd. To trøtte passer bedre sammen seksuelt enn en trøtt og en opplagt, sier Nylander.

For de fleste vil det ta en tid før man får eggløsning etter en fødsel, spesielt hvis man ammer. Og uten eggløsning, produseres det ikke østrogen - som igjen holder slimhinnene våre saftige.

- Det er slett ikke alle som plages av dette, men hvis man har tørre slimhinner vil seksuallivet bli mindre behagelig. Østrogensalve til lokalt bruk kan kjøpes reseptfritt på apoteket, opplyser Nylander.

Håravfall

Det glansfulle, tykke håret fra svangerskapet erstattes snart etter fødselen av en stadig mer pistrete og livløs manke. Store hårdotter i dusjen eller på hodeputa er ikke uvanlig.

- Under graviditeten gjør kroppen alt for å spare og bevare, også hår. Etter fødselen mister man både de hårene man ikke mistet under graviditeten OG de hårene man ellers ville mistet hver dag, forklarer Gro Nylander.

Håravfallet er det samme uansett om du ammer eller ikke. Og det finnes ingen annen bot enn tålmodighet. Håret vender etter hvert tilbake til sin normale tykkelse.

«Dissemage»

Etter en fødsel, ser magen ut som en ballong lufta har gått ut av. Buksene du hadde på deg før, passer ganske sikkert ikke. Men ikke se deg blind på det som virker som «overflødig hud» i tiden etter fødselen.

- Det tar litt lenger tid før magen trekker seg sammen for hvert barn. Sånn er det bare, konstaterer Gro Nylander.

Hengepupper

- Mange opplever at de får slappere bryster etter fødsel og ammeperiode. Det skyldes mest det som skjer under graviditeten, forteller Nylander.

- Da vokser brystkjertlene veldig, og kan fortrenge noe av fettvevet. Når kjertlene siden trekker seg tilbake igjen, kan noe av fettet være borte. Og det er mest fettet som avgjør størrelsen, sier Nylander.

Hun vil likevel oppfordre til en porsjon tålmodighet.

- Når man slutter å amme, kan brystene virke veldig slunkne - nesten som tomme, slappe poser. Fatt mot og se det an litt. Det kan ta noe tid før noe av fettvevet er tilbake.

- Dessuten viser forskning faktisk at røyking er den faktoren som i størst grad øker risikoen for hengepupper.

Hemorroider

Mange får sine første hemorroider mot slutten av svangerskapet eller rett etter fødselen. Hemorroider er rett og slett åreknuter på et spesielt plagsomt sted.

- Hold fordøyelsen i gang med for eksempel linfrø og Biola, for all hard trykking forverrer problemet, råder Nylander.

- Det gjelder å få hemorroidene innenfor lukkemuskulaturen til endetarmen. Blir de stående avsnørt utenfor, blir de bare verre og verre. Kjøl ned, dytt dem innenfor og knip igjen. Noen synes også de har nytte av stikkpiller, fortsetter hun.

Litt annerledes underliv

Undersøkelser viser at de som var tilfredse med sexlivet sitt før de ble gravide, også blir det igjen etter fødsel.

- I begynnelsen kjennes det kanskje litt annerledes ut. Da har man kanskje arr som gror. Men etter hvert beskriver de fleste det som forbløffende likt, beroliger Nylander.

- Man er kanskje ikke like trang, men mer enn trang nok! Skjeden klapper sammen igjen så snart barnet er ute, og rifter gror normalt fantastisk bra i det området.

Inkontinens

Det er en vanlig kvinneplage at man lekker litt urin hvis man hopper eller hoster. Det gjelder alle som har fått barn, enten de har født vaginalt eller tatt keisersnitt.

- Regn med det, men vær flink med knipeøvelser i barseltiden, så vil det gå seg til for de fleste. Det kan også hjelpe å drive blæretrening, det vil si at man tøyer blæren litt ved å holde seg litt og ikke løpe på do med en gang, forteller Nylander.

- Har man store problemer og øvelser ikke hjelper, finnes det en ny operasjonsmetode som gir gode resultater.

Dårlig hukommelse

«Ammetåka» er ikke bare noe nybakte mødre påroper seg. Hukommelsen kan være hinsides dårlig i tiden etter en fødsel.

- Ammehormonene prolaktin og oksytocin har en angstdempende og beroligende effekt som kanskje også bidrar til den såkalte ammetåka. Det kan også ha sammenheng med at man er trøtt, og selvsagt at så mye av oppmerksomheten er rettet mot den lille at det ikke er plass til så mye annet, sier Gro Nylander.

Dette er hensiktsmessig. Personlighetstester viser at nybakte mødre foretrekker ro framfor opplevelser, og at de er mer tilfredse og mindre aggressive enn kvinner generelt.

- Når barnet er rundt 6 måneder gammelt, ser det ut til å skje et skifte. Moren blir gjerne mer kvikk og årvåken. Og det er jo bra, for rundt denne tiden begynner også barnet å bevege seg bort fra moren.

Skjerpede sanser

Det er ikke få gravide og nybakte mødre som fortviler over at fiskelukta fra kjøkkenet plutselig er uutholdelig, eller at de plutselig ikke kan utstå kollegaens parfyme.

- Sansene forsterkes av svangerskap og fødsel. Antakelig er dette noe mødre har utviklet gjennom evolusjonen, for blant annet å kunne lukte seg fram til sitt eget barn, sier Gro Nylander.

Luktesansen blir skarpere cirka fire uker før termin, viser en studie. Smakssansen skjerpes også.

Forskning tyder på at kvinner generelt både lukter og hører litt bedre enn menn. De tolker lettere det emosjonelle innholdet av lyd, også uten ord, som barnegråt. De ser litt bedre i mørket, mens menn ser best i lys. Og spesielt tydelig er det at kvinner er langt mer følsomme for berøring enn menn.

Åreknuter

Mange får litt store årer eller åreknuter på beina under graviditet.

- Her som ellers er det enklere å forebygge enn å helbrede. Aldri stå hvis du kan sitte, aldri sitte hvis du kan ligge med bena opp, og ellers gå, gå, gå med energiske skritt. Da pumpes blodet tilbake til hjertet, er Nylanders råd.

- De er vanskeligere å få bort enn å forebygge. Støttestrømper kan være en god hjelp. Blir det for ille, kan åreknuter opereres, råder Nylander.

Les også:

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.