NRK Meny
Normal

Så fort blir du ufruktbar

Noen er infertile allerede som 35-åringer, selv om overgangsalderen først kommer senere. - Du er infertil lenge før du tror, advarer overlege.

Graviditetstest

Venter du med å få barn til du er i slutten av 30-årene, kan det fort være for sent.

Foto: Colourbox.com

Arne Sunde

Du er infertil lenge før du tror, sier Arne Sunde ved St.Olavs hospital.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Vi hører stadig om kjendiser som blir gravide etter at de har fylt 45. Sannsynligvis har de da gått flere runder med eggdonasjon.

- Du er infertil cirka 10 år før menstruasjonen opphører. Sannsynligvis ligner du moren din og vil ha overgangsalder omtrent samtidig, sier Arne Sunde.

Han er seksjonsleder på fertilitetsklinikken ved St.Olavs hospital i Trondheim.

Best når du er 15-16

Jon Hausken

Ved 40 års alder har de fleste få fruktbare egg igjen, sier overlege Jon Hausken.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Rent fysiologisk er man best rustet til å få barn når man er 15-16 år. Derfor kom så mange i «ulykka» før i tiden.

- Når du er så ung, er nesten hvert egg fruktbart. Men rent praktisk er det for tidlig å få barn i denne alderen, sier overlege og gynekolog Jon Hausken ved prøverørsklinikken Klinikk Hausken.

I gjennomsnitt får vi barn fem år senere enn i forrige generasjon, viser tall fra Statistisk sentralbyrå .

Når en blir eldre vil færre av eggene kunne utvikle seg normalt på grunn av kromosomfeil.

Når du er 25 år, har du 25 prosents risiko for kromosomfeil. For 42-åringer er risikoen på hele 95 prosent.

Født med en million

Jenter fødes med cirka en million egg. Her er det store individuelle forskjeller, men når du kommer i puberteten har du cirka 400.000 igjen.

Når du er ung modnes cirka 40-60 egg hver måned. Av disse løsner vanligvis bare ett, og det er tilfeldig hvilket.

- I yngre år er det stor sjanse for at det egget som løsner kan bli befruktet, fordi så mange av eggene fortsatt er av god kvalitet, forteller Hausken.

Som 40-åring modnes bare 5-10 egg hver måned, og i tillegg er mange egg av dårlig kvalitet. Kvinner i denne alderen kan ha ti eggløsninger på rad uten at det er mulig å bli gravid.

- Det er her prøverørsbehandling kommer inn. Vi velger ikke et tilfeldig egg, men de som utvikler seg best. Dermed høyner man sjansen for å bli gravid, sier Hausken.

Eggene eldes

I motsetning til de fleste andre celler, skiftes ikke eggcellene ut. De er ikke beskyttet mot miljø og livsstil.

Derfor er risikoen for kromosomfeil større når man blir eldre.

- Dette medfører at eggene blir mer utsatt desto eldre du blir. Eggstokken eldes fort etter 35, og etter at du er 40 kan du ikke regne med å få barn, sier Arne Sunde.

Han legger til at det ikke øker sjansen for å bli gravid at du har klart å bli gravid tidligere.

- Hvis du har prøvd å få barn i et halvt år når du er 35, uten å lykkes, bør du kontakte lege. Det er mye lettere å hjelpe folk da enn hvis de venter lenger, sier Hausken.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.