NRK Meny
Normal

Nå kommer selvslukkende røyk

Neste år blir sigarettene selvslukkende. Flere menneskeliv vil bli spart, mener eksperter på brannsikkerhet.

Røyking på senga

Røyking på senga er den største enkeltårsaken til dødsbranner.

Foto: ScanStock

Artikkelen er flere år gammel.

Sigaretter med selvslukkende papir

Noen delstater i USA har allerede krav om selvslukkende sigaretter. Pakkene er merket med en svart linje over strekkoden.

Foto: Jim McKnight / AP/Scanpix

61 nordmenn mistet livet i branner i fjor. Ni av dem døde på grunn av røyking. Et klassisk eksempel er folk som sovner med en tent sigarett i senga eller sofaen.

I andre land er tallene enda mer dramatiske. EU-kommisjonen anslår at det skjer 2000 dødsfall i Europa hvert år på grunn av branner forårsaket av sigarettrøyking.

For å bøte på problemet har EU nå vedtatt en ny standard som krever at alle sigaretter på det europeiske markedet skal være selvslukkende.

De nye reglene blir innført neste år, også her hjemme. Norske myndigheter har deltatt aktivt i EUs arbeid med saken.

Nytt sigarettpapir

Heretter skal sigarettpapiret være av en spesiell type som gjør at gloen slukner i løpet av kort tid når det ikke røykes aktivt på sigaretten. Den nye standarden blir innført i løpet av sommeren eller høsten 2011.

Flere stater i USA har allerede innført et tilsvarende påbud, med gode resultater på brannstatistikkene. Staten New York var først ut i 2004.

LES OGSÅ:

Illegal røyk

Norsk Brannvernforening er bekymret over det store antallet sigaretter som tas inn til Norge illegalt eller tollfritt fra land utenfor Europa.

- Dette bety at mange sigaretter fortsatt vil ha den gamle papirtypen, sier direktør Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen.

- Men vi hilser vedtaket velkommen. Det er ingen tvil om at selvslukkende sigaretter vil spare mange menneskeliv, mener han.

- Når loven blir innført, vil vi etterhvert se resultatene på statistikkene over branner og dødsbranner.

Branntilløp på hotellene

Kalheim mener det er urovekkende at så mange norske branner og branntilløp starter på grunn av sigarettrøyking. Ofte i kombinasjon med alkohol.

Dagfinn Kalheim

Dagfinn Kalheim, direktør i Brannvernforeningen.

Foto: Norsk brannvernforening

- En undersøkelse vi gjennomførte i 2003 viste for eksempel at røykingen fører til rundt 100 branntilløp på norske hoteller hvert år. Det er altså ikke bare de dramatiske dødsbrannene i privatboliger som er bekymringsfulle, sier Kalheim til NRK.no.

LES OGSÅ:

- Et viktig skritt

- Røyking er den største enkeltårsaken til dødsbranner i Norge. Derfor blir dette tiltaket ett av mange viktige skritt for å øke brannsikkerheten i samfunnet, sier avdelingsdirektør Tor Suhrke i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Suhrke sier til NRK.no at det blir produsentenes ansvar å følge opp det nye kravet om selvslukkende sigaretter.

- Vi tar det for gitt at seriøse tobakksprodusenter vil rette seg etter lovverket, legger han til.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.