Hopp til innhold

- Ikke lad mobilen om natta!

Og se opp for ulmebrann hvis du har laptop'en på feil sted. Brannekspert advarer mot feil PC- og mobilbruk.

Mobiltelefon
Foto: ScanStock (illustrasjonsbilde)

På få måneder har sju personer mistet livet i Sverige på grunn av overhoppheting av bærbare datamaskiner. I Norge har vi vært heldigere, men det kan være en tilfeldighet.

Den mest tragiske brannen skjedde i september i fjor. I Staffanstorp mistet en mor og hennes fire små barn livet i en villabrann.

Etterforskerne mener at brannen ble utløst av en overopphetet PC. Det melder tidsskiftet Tjugofyra7 , som utgis av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

- Pass på underlaget!

- Det er ikke ufarlig å ha laptop’en påskrudd om natta. Tenk i hvert fall over hvilket underlag du setter den på, sier fagsjef Ronny Tande ved If Sikkerhetssenter. Han holder kurs om skadeforebygging i hjem og på arbeidsplasser.

Den siste statistikken fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at det norske brannvesenet de to siste åra har rykket ut til 17 branner i private hjem som skyldes feil på PC’er eller batteriladere (årene 2007 og 2008).

Men ekspertene regner med store mørketall fra nesten-ulykker som aldri blir varslet.

Et 20-tall av de 5000 personene som hvert år deltar på kurs hos If Sikkerhetssenter, forteller at de har opplevd branntilløp i noen av sine private elektroniske dingser.

- Så dette er et mye større problem enn det statistikkene fanger opp, mener fagsjef Ronny Tande.

PC'en må "puste"

- Husk at en datamaskin trenger å "puste", sier han.

Fagsjef Ronny Tande, If Sikkerhetssenter

Mange tar for lett på brannsikkerheten, mener fagsjef Ronny Tande.

- Blir PC’en stående påslått i sofaen eller en myk seng, skal det ikke så mye til før kjølevifta får problemer. Det kan blant annet føre til at nedkjølingen av batteriene svikter, med overoppheting og i verste fall ulmebrann som resultat.

- Mye tyder på at underventilering av kjølesystemet ved plassering av PC på isolerende underlag kan utgjøre en risiko for antennelse av batteriet.

- Det er lurt å tenke på dette hvis familien bruker laptop på barnerom, i sofaer og senger. Spesielt lite smart er det å bruke datamaskiner direkte på madrasser og puter av polyuretan, mener Tande.

Farlige gasser

Ulmebrann er altså et skummelt stikkord når det gjelder sikkerhet i elektriske apparater.

- Ved en slik brann er det ikke flammene som er problemet. Giftige gasser som blåsyre, saltsyre og amoniakk kan spre seg i rommet uten at man merker det tidsnok. Spesielt alvorlig er det selvsagt om man ligger og sover, sier Tande.

Derfor advarer han mot å ta med seg PC eller mobil i senga, slik mange gjør. Sovner man med apparatet påslått under dyne eller pute, kan det fort oppstå farlige situasjoner.

Tande er ikke spesielt glad for de avanserte søvnprogrammene som kan lastes ned til den nye generasjonen avanserte mobiltelefoner.

Her er poenget at man sover med telefonen påslått under dyna, slik at mobilen kan registrere søvnmønsteret og vekke deg til "riktig" tid. Potensielt brannfarlig, ifølge Ronny Tande.

Lading og sikkerhet

Han mener også at lading av batterier i mobiltelefoner og annen elektronikk er en stor utfordring for sikkerheten.

- Og det har ikke nødvendigvis noe å gjøre med apparatenes alder, legger han til.

- Hvordan oppstår ladeproblemene?

- Det kan skje ved at mobilkontakten som man dytter ladeledningen inn i er slitt, eller er blitt dårlig av andre grunner. Da kan det oppstå en nesten usynlig elektrisk lysbue med en temperatur på minst 3000 varme grader!

- Lysbuen kan være flere centimeter lang, men vanskelig å legge merke til. Hvis dette skjer, er muligheten til stede for en lumsk ulmebrann.

- Derfor er det så skummelt å lade apparatene mens man sover. I slike situasjoner skal man ha en meget god røykvarsler for å bli vekket i tide, sier Tande.

Slag og støt

Han forteller at en annen potensiell sikkerhetsrisiko er å miste mobilen på gulvet.

- Da kan batteriet få et slag som skaper dårlig kontakt mellom berøringspunktene, noe som også kan utløse farlige lysbuer mens man lader. Dette har med andre ikke bare med apparatets alder og slitasje å gjøre.

- En annen klassiker er såkalt overlading. Når man lader mobiler og andre apparater med batteri, skal gjerne indikatoren varsle om at ladingen er fullført.

- Men hvis den ikke fungerer som den skal og man glemmer at støpselet er i, fortsetter ladingen på overtid. Da kan varmeutviklingen bli såpass høy at mobilen tar skade av det. Nok et utgangspunkt for mulige problemer, forteller Ronny Tande.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)