Hjem til jul? Nå haster det med å få seg billetter

Du er sent ute hvis du ikke har kjøpt billett hjem med fly eller tog til jul, men du kan gjøre et kupp til utlandet.

Oslo S i juletiden

NSB setter opp flere tusen ekstra seter på regiontogene for å møte den store etterspørselen av folk som skal hjem eller bort i forbindelse med jula.

Foto: Anette Torjusen / NRK

I år kan du få en ekstra lang juleferie, men skal du ut å reise i forbindelse med jul, bør du få opp dampen.

– Vi har stor pågang og setter opp flere tusen ekstra seter på regiontogene våre. Det er avganger som er utsolgt på flere strekninger, men hvis du er litt fleksibel med tanke på reisetidspunkt, så er det fortsatt mange muligheter, sier Gina Scholz, kommunikasjonssjef i NSB Persontog.

Flyr før jul

Tall fra Virke viser at 32 prosent av dem som skal ha juleferie skal på besøk til venner eller familie i Norge, mens 15 prosent skal på ferie til utlandet.

Både fly og tog merker pågangen.

– De mest populære tidspunktene går først, sier Scholz.

Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, sier det er lurt å bestille så lang tid i forveien.

– Det er fortsatt mange plasser igjen, selv om de aller mest populære flyavgangene er ganske fulle uker i forveien. Har du mulighet til å være fleksibel med tidspunktet, så finnes det ledige seter å få tak i.

Mange flyr også i romjulen.

– Gjerne de som tilbringer julehelgen et sted, og nyttårshelgen et annet. Når julaften ligger på en mandag som i år, så er det egentlig mange reisedager som selve juletrafikken er konsentrert på. Flyene fylles allerede onsdag og torsdag i forveien.

Utenlandskupp

– Dersom du har mulighet, prøv å reise når alle andre ikke er ute og reiser. Hvis du kan reise noen dager før det store julerushet, kan du lett spare en del penger, sier Astrid Mannion-Gibson, talsperson i Norwegian.

Vær tidlig ute.

– Det gjelder alltid i høysesong, spesielt i julen. Sjekk lavpriskalenderen vår og se hvilke dager og avganger som er rimeligst.

Vil du feire julen utenfor landets grenser, kan du få billige billetter til utlandet, sier Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv.

– I år, når julaften er på en mandag, har mange en ekstra mulighet til å reise til sol og varme utenfor Norges grenser fordi det blir flere fridager.

Prisene på årets julereiser er noe rimeligere enn vanlig, sier hun.

– Årsaken til de lave prisene skyldes ettervirkningene av den varme sommeren vi opplevde i år. Mange, som et resultat av dette, har tatt ut det de har av ferie.

Man har derfor en god mulighet til å gjøre gode kupp hos reisearrangørene denne jula, forklarer hun.

– Enkelte steder begynner hotellene å bli fulle, men det er fortsatt ledige reiser til de fleste destinasjoner om man bestiller nå.

Populære steder er Thailand, Kapp Verde og Kanariøyene.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.