Hopp til innhold

Denne øker, og du kan fort få femti på deg

Den varme sommeren har gitt ekstra fart på hjortelusflua. Nå kan du nesten ikke gå i skogen uten å bli «overfalt».

Hjortelusflue

Hjortelusflua er tidlig ute i år og den øker flere steder i landet.

Foto: Espen Andersen / NRK

Plutselig stikker det i nakken eller på bare ben og armer. Da er det mest sannsynlig hjortelusflua som er på ferde. Nå øker den.

– Varmen i sommer har gjort at sesongen startet tidligere enn normalt, for puppene som ramler ned på snøen om vinteren modnes i sommervarmen. Utviklingen har derfor gått raskt i år, sier Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet.

Kan klø i lange tider

Hjortelusflua er blodsugende og går til angrep på både mennesker og dyr, men er oftest å finne på elg, rådyr og hjort.

Er du ekstra uheldig kan du få over femti hjortelusfluer på det, og de krabber rundt i håret i hår og skjegg, på klærne dine og under klærne dine. Stikket kan klø i lang tid, noen ganger opp til et år.

Hjortelusflua

Den kravler rundt i hår, på bar hud og skjegg.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Også Petter Bøckman, zoolog ved Naturhistorisk museum, sier at varmen har gjort at hjortelusflua er ekstra tidlig ute.

– Det er nok varmen som er årsaken, ja. Hjortelusflua er en sørlig art. Her i «Furet Værbitt» er den helt i utkanten av sitt utbredelsesområdet. Her er vær og vind naturlig nok viktigere enn lenger sør.

Hjortelusfluene du ser nå i høst ble lagt som larver eller pupper tidlig i våres, og har ligget i jord fram til nå, forklarer han.

Det varme været har gjort forvandlingen fra larve til voksne enklere, og han tror det fine været har gjort at mange opplever dem i skogen i år.

– Det er på denne tiden av året at hjortelusfluene virkelig begynner å bli merkbare.

Ta med kam

Ottesen i Folkehelseinstituttet bekrefter at den også øker.

– I de deler av landet der den har vært kort tid, vil det øke kraftig i de første årene. Der den har vært en stund, som i Østfold og østre deler av Akershus, er nok bestanden mer stabil. I Oslomarka er den fortsatt på økning, forklarer han.

Hans beste råd mot hjortelusflua er å ha med seg kam på tur.

– Slik at man raskt kan gre dem av ut av håret. Ellers er det å kle seg godt, gjerne med caps på hodet, å anbefale.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)