Hopp til innhold

Slik holder du bananfluene unna

– Bananfluer formerer seg raskere når det er mangel på «husmorvask» i heimen, sier zoolog.

Bananflue

SMÅ KRYP: Bananfluene lever av gjærsoppen som dannes i frukt.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Ikke slutt å kjøpe frukt, bananfluer er da på ingen måte noen helsetrussel. Dessuten går de bare på frukt som er overmoden og som har begynt å gjære, sier Preben Ottesen, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet til NRK.

Preben Ottesen

Preben Ottesen er seniorrådgiver ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Om høsten formerer bananfluene seg i rekordfart.

– Bananfluer kan utvikle seg i gjærende produkter, som sammenbrettete melkekartonger med rester av surmelk. Husk at fluene lever i norsk natur, så de kommer også inn av vinduet ditt, sier Ottesen.

Petter Bøckman, zoolog ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, forteller at høysesongen for bananfluer er fra september til oktober.

Petter Bøckman

Petter Bøckman er zoolog ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.

Foto: UiO

– Bananfluene kommer med frukt fra butikken, men de lever også av gjærsoppen som dannes i frukt. Nå i september skjer det en forråtningsprosess i hagen, noe som gjør at det florerer av bananfluer utendørs. Så rådet akkurat nå er å rydde opp nedfallsfrukten i hagen, sier Bøckman.

Nedfallsfrukt

FJERN NEDFALLSFRUKT: Nå i september skjer det en forråtningsprosess i hagen, noe som gjør at det florerer av bananfluer utendørs.

Foto: Maria Elsness / NRK

– Mangel på husmorvask

Ifølge Folkehelseinstuttet kan du forebygge høstinvasjonen av bananfluer ved å hindre at frukt og grønnsaker blir liggende lenge i søppelkasser. Generell god hygiene er også et must, og det kan lønne seg å regelmessig tømme tomflasker.

– Bananfluer formerer seg raskere når det er mangel på «husmorvask» i heimen. Ta ut matsøpla med én gang, og pakk inn all mat som skal stå på kjøkkenbenken, tipser Bøckman.

I kjøleskapet ligger frukt og grønnsaker trygt.

– Men husk at mange matvarer, som tomater, taper kvalitet av å ligge i kjøleskap, bemerker Ottesen.

– Det skal lukte gjær, ikke eddik

– Jeg har selv prøvd eddik, og det virker. Vin og øl burde også gå bra, de er krabber i alle fall gjerne rundt kanten på mine glass på terrassen om høsten, sier Ottesen.

Bøckman anbefaler en blanding av eddik og zalo. Eventuelt en blanding av eddik og vin.

– Bananfluer spiser alt som gjærer, og de liker både øl og vin. Men husk at blandingen ikke må være sterkere enn 12 prosent. Det skal lukte gjær, og ikke eddik, fastslår zoologen.

Hvis du blander ut 37 prosent eddik, må du altså bruke tre deler vann for én del eddik.

Han forklarer at det ikke skal mer enn én dråpe zalo til, men at dette middelet er nødvendig for at overflatevannet skal brytes.

– Med denne metoden vil bananfluen dette oppi vannet og drukne, avslutter Bøckman.

Zalo og vin

LURT TRIKS: Bananfluene liker gjær og det finner du blant annet i vin. Men du trenger også zalo for å bli kvitt flua.

Foto: Anette Torjusen / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)