Hopp til innhold

Nå er det svart kaffe som er trendy

Melkebasert kaffe er ut. – Svart filtermalt kaffe er greia nå, mener kaffeekspert.

Kaffe

NORDMENN ELSKER KAFFE: Norge er et av landene med høyest forbruk av kaffe. Nå er det svart filtermalt som er greia, ifølge ekspertene.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

– Svart kaffe er definitivt tilbake, gjerne uten tilsetningsstoffer, sier Bjørn Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon.

Kaffe er å regne som nasjonaldrikk her til lands. Ifølge tall fra kaffeundersøkelsen drikker 2,8 millioner nordmenn kaffe hver eneste dag. I snitt drikker vi i underkant av fire kopper hver per dag.

Tim Wendelboe

SVART: Tim Wendelboe selger mest svart kaffe.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

– Nå bestiller også den yngre generasjonen svart kaffe når de kommer hit. Og det er ikke fordi den er billigere, for det er den ikke, sier Tim Wendelboe når NRK treffer han på hans kaffebrenneri i Oslo. Han er tidligere verdensmester i barista.

Bedre kvalitet

– Svart filtermalt kaffe er greia nå. Jeg tror mye av grunnen til det, er at kvaliteten på kaffen er blitt mye bedre med årene, sier Wendelboe, som importerer sine kaffebønner fra blant annet Honduras, El Salvador og Kenya.

Kaffebarene gjorde sitt inntog i Norge på midten av 90-tallet. Flere nye kjeder og uavhengige kaffebarer har kommet til siden den gang, uten at markedet ser ut til å knele.

Men hva nordmenn kjøper har altså forandret seg. Før var det trendy med kaffe latte og cappuccino.

– Og mange drikker fortsatt det, men jeg har inntrykk av at stadig flere setter pris på en kopp god svart kaffe, sier Wendelboe, som selger mest av nettopp svart kaffe.

Nordmenn elsker kaffe

Norge er et av landene med høyest forbruk av kaffe. Høyt forbruk per innbygger går igjen i alle de nordiske landene, og de siste årene har det vært Norge og Finland som har konkurrert om å være øverst på lista.

Tre av fire nordmenn foretrekker kaffen svart.

– I nord er det flest som drikker kaffen svart, men det blir vanligere med melk i kaffen jo lenger sør i landet du kommer, sier Grydeland til NRK.

Fremdeles er det kaffetrakteren den viktigste kilden til kaffekonsum. Over 50 prosent av oss drikker vanligvis traktekaffe.

Person heller kaffe i kopp

Kaffetrakteren den viktigste kilden til nordmenns kaffekonsum.

Foto: Thea Berg Martinsen / NRK

– Vi så en periode en veldig økning i kapselmaskiner, og det selges fortsatt en del av dette, men det går ikke til himmels, sier Grydeland.

Han tror at mange har flere typer tilberedningsutstyr på kjøkkenbenken. Noe Wendelboe sier seg enig i.

– Flere har nok manuelt bryggeutstyr hjemme i dag. Men så lenge du har en god kaffetrakter, rent vann og god kvalitet på kaffen, så kan du lage mye bra traktekaffe også, avslutter Wendelboe.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)