Hopp til innhold

Så mye kaffe kan du drikke

Fire kopper kaffe om dagen er trygt, ifølge stor europeisk rapport.

Fire kopper filterkaffe.

Du kan drikke fire kopper kaffe, eller rundt 6,7 til 8 dl filterkaffe, hver dag med god samvittighet, viser EFSAs rapport.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

For voksne er det ufarlig å innta inntil 400 mg koffein daglig, bortsett fra for gravide kvinner. Det er den foreløpige konklusjonen i en rapport fra European Food Safety Authority (EFSA).

Det betyr at du trygt kan drikke rundt fire kopper filterkaffe daglig, hvis koppene er på 1,7 til 2 dl.

– Jeg synes konklusjonene virker fornuftige. Men det er jo slik at det er veldig stor forskjell mellom folk når det gjelder følsomhet for koffein. Det er en del folk som nesten ikke tåler noe, sier Jan Alexander, assisterende direktør på Folkehelseinstituttet, til NRK.no.

Jan Alexander, assisterende direktør på Folkehelseinstituttet.

Jan Alexander, assisterende direktør på Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

LES OGSÅ: Hvor mye betaler du for kaffen? Sjekk med vår kaffekalkulator

Utvikler toleranse

Rapporten tar for seg helseeffektene over lenger tid hos folk som drikker kaffe.

– Den viser at folk ikke blir sykere på sikt av å innta de mengdene. Koffein vil likevel forhøye blodtrykket, øke hjerteerytmen og påvirke blodsirkulasjonen når du har drukket det, men det er ting som går tilbake, sier Alexander.

– Er det farlig å innta mer enn 400 mg koffein daglig?

– Ikke nødvendigvis. Det er en toleranseutvikling. Jo mer du har drukket over tid, jo mer tåler du. Samtidig kan man få forgiftningssymptomer allerede ved fem eller seks kopper kaffe, som hodepine, kvalme og magesmerte. Og får man i seg for mye koffein kan man dø, dødelig dose er rundt 8000 mg, sier Alexander.

En mann skjenker kaffe fra kaffekanne.

Innholdet i en kaffekopp avhenger av hvordan den lages til og hvor lang trekketiden er.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Mindre kaffe for gravide

Når det gjelder gravide kvinner, anbefaler rapporten maksimalt 200 milligram koffein daglig.

– Gravide skiller ut koffein mye langsommere enn andre og de får mye høyere konsentrasjon i blodet. Det hemmer fosterveksten. Vi har vist dette i den norske mor og barn-undersøkelsen, noe EFSA henviser til, sier Alexander.

LES OGSÅ: Visste du at kaffe ikke virker oppkvikkende på alle?

Begrenser seg selv

Ernæringsbiolog Lise von Krogh i bramat.no sier til at rapporten bekrefter at et moderat kaffeinntak ikke er forbundet med noen negativ helseeffekt hos voksne.

Lise von Krogh

Ernæringsbiolog Lise von Krogh.

Foto: Solveig Husøy

Hun påpeker at forskjellige kaffebryggmåter gir forskjellig koffeininnhold, og at det er individuelle forskjeller hvor mye koffein man tåler.

– For mange voksne vil kaffedrikkingen begrense seg selv. For i det du får i deg for mye koffein vil du blant annet kunne oppleve ubehag, urolighet, rastløshet og uregelmessig hjerterytme, sier von Krogh til NRK.no.

EFSA-rapporten, som ble bestilt av EU-kommisjonen, er nå ute på høring.

LES OGSÅ: Lag verdens beste kaffe på tur

LES OGSÅ: Derfor søler kaffe mer enn øl

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)