Nå blir dette påbudt i alle nye biler

Stadig flere hjelpemidler gjør at kjøreturen blir både sikrere og mer miljøvennlig. Nå innføres en rekke nye regler, som på sikt skal bedre din bilhverdag.

Girskifteindikator

Den lille pilen skal forteller deg at du bør skifte gir. Nå blir den påbudt i alle nye biltyper.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Enkelte nye biler har en liten pil som kan peke både opp og ned på dashbordet. Denne forteller deg om når du bør gire, og blir nå påbudt i alle nye bilmodeller.

– Mange kjører rundt med et altfor lavt gir, noe som gjør at de bruker mer drivstoff enn nødvendig. Derfor er vi for alle tiltak som beskytter både miljøet og sjåførens lommebok, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

– Øker prisen på bilene

Inger Elisabeth Sagedal

Inger Elisabeth Sagedal frykter at krav til mer utstyr også skal øke prisen på nye biler.

Foto: Erik Norrud / NAF

Girskifteindikatoren er bare ett av flere verktøy som blir påbudt i nye bilmodeller som godkjennes i tiden framover. Sammen med blant annet automatisk dekktrykksmåler og ISOFIX-fester i baksetet, skal dette gi en både sikrere og grønnere bilhverdag.

Selv om NAF mener at kravene i seg selv er gode, så er de ikke ukritisk positive til det nye regelverket. Det er nemlig bileierne som ender opp med regningen.

– Alle krav til utstyr øker vekten på bilene, noe som igjen gir en økning i prisen. Så lenge man har en avgift som ukritisk beskatter bilens vekt, vil bilen bli uforholdsmessig mye dyrere etterhvert som vekten øker, sier Sagedal.

– Kan redde liv

Kristin Øyen, kommunikasjonsjef i Trygg Trafikk

Kristin Øyen mener at de nye reglene kan redde liv.

Ikke alle kravene er like direkte knyttet til bilsikkerhet, men Kristin Øyen, kommunikasjonssjef i Trygg trafikk, mener at kravene samlet sett kan føre til færre skader.

–ISOFIX-fester gjør at man i større grad unngår feilmontering av barnesikringsutstyr. Et større forskningsprosjekt gjennomført ved Folkehelseinstituttet viste at mange barn er feilsikret, og dette kan bidra til å redusere risikoen for skader.

Trygg trafikk har også registrert en rekke skader ved at bakseteryggene i biler gir etter ved kollisjon, noe man ønsker å unngå ved å kreve sterkere seterygger.

– Det finnes flere tilfeller hvor løse gjenstander i bagasjerommet har forflyttet seg ved kollisjon, og medført dødelige skader, sier hun.

Gjelder for alle nye biltyper

ISOFIX

To ISOFIX-fester i baksetet er et krav i alle nye biltyper.

Foto: Tetris L / Wikimedia commons

Kravene gjelder i første omgang for alle bilmodeller som typegodkjennes i Europa fra og med 1. november. Eldre bilmodeller skal også tilfredsstille kravene fra 2014.

Dette er de nye reglene:

  • En alarm som minner om bruk av setebelte, både med lys og lyd.
  • Elektriske biler får nye regler for elektrisk sikkerhetsutstyr, for å beskytte mot mulig kortslutning fra bil eller motor.
  • To ISOFIX-fester for barneseter. Disse skal være integrert i baksetet.
  • Nye merkelapper skal minne om farene ved å plassere bakovervendte barneseter samtidig som det brukes airbag.
  • Ryggen i baksetene skal gjøres så sterk at den tåler dårlig sikrede gjenstander i bagasjerommet. Dette skal beskytte mot skader ved kollisjon.
  • Personbiler skal utstyres med automatisk dekktrykkmåler, som varsler om lavt trykk i dekkene.
  • Alle biler skal utstyres med girskifteindikatorer, som signaliserer om du bør gire opp eller ned.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)