Hopp til innhold

Test av barneseter

Nye barneseter gir stadig bedre sikkerhet i trafikken. Men kjøper du på nettet, bør du være forsiktig. Ny test viser at det fortsatt finnes farlige seter på markedet. Noen av dem inneholder også betenkelige stoffer.

iZi Comfort X3 Isofix barnesete

Produsenten Besafe gjør det bra i testen av barneseter. Her modellen iZi Comfort X3, en av testvinnerne i klassen for de mellomstore barna.

Foto: HTS BeSafe

Det norskproduserte barnesetet Besafe iZi Go kommer svært godt ut i en sikkerhetstest av 40 barneseter for bil.

Bilistorganisasjonene ADAC i Tyskland og danske FDM (Forenede Danske Motorejere) har nå testet 10 av de nye setene. Resten ble undersøkt tidligere i år.

Ett av setene (Prenatal Orion Fix) frarådes på grunn av elendig sikkerhet. To andre får tommelen ned på grunn av farlige stoffer i setet.

Det er første gang disse testene også omfatter kjemikalier i materialene setene er laget av. Trafikksikkerhet, ukomplisert betjening og enkel rengjøring er de andre kriteriene.

Besafe iZi Go

Gjør det bra i testen: Besafe iZi Go

Foto: HTS BeSafe

LES OGSÅ:

Seler og isofix

I klassen for barn opp til 13 kilo/18 måneder, havner den norske Besafe iZi Go helt i toppen sammen med setet Baby-Safe Plus II SHR fra produsenten Römer.

Den sistnevnte modellen er et såkalt isofix-sete, som festes i bilen uten bruk av belter. Det norske setet er en bakovervendt selemontert modell.

Norske Besafe iZi Go scorer bra både når det gjelder sikkerhet og skadelige stoffer. Selv om dette setet skal monteres med seler, er det liten risiko for feilmontering. Dette er ofte et problem med andre selefestede seter.

iZi Go utmerker seg også med lav vekt (3,8 kilo). Dessuten går det greit å ta av trekket når det skal vaskes. I testen får dette setet en samlet vurdering på seks poeng.

Det gjør også Römer Baby-Safe Plus II SHR. Selv om dette er et isofix-sete, kan det også monteres med seler. Men det er isofix-løsningen som er testet.

Her oppnår Römers sete maksimal uttelling både når det gjelder sikkerhet, betjening, finish og skadelige stoffer.

Testens dårligste

Testens dårligste sete er Prenatal Orion Fix, i klassen for de største barna (aldersgruppe 1 - 12 år, vekt 9 - 36 kilo). Setet gjør det meget svakt på sikkerhet. I en frontkollisjon er muligheten stor for at det river seg løs fra stolen det er festet i. Testdokka ble kastet inn i kupéen og traff setet foran.

Med en slik feil ville denne modellen ikke blitt godkjent i EUs test av barneseter, ifølge FDM, som fraråder at man kjøper den.

Test-taperen har også dårlig betjening. Ifølge testen er Prenatal Orion Fix vanskelig å montere, med stor risiko for feil bruk. Dessuten har barnet begrenset utsyn når det sitter festet i setet.

Av de 10 setene som er testet i den siste runden, gjør også to modeller fra produsenten Bébé det dårlig. Sikkerheten er ikke aller verst, men her er det innholdet av skadelige stoffer som trekker kraftig ned.

Sikkerheten blir bedre

FDM konstaterer at den generelle kvaliteten på barneseter er blitt stadig bedre de siste 11 årene. Selv om de offisielle kravene ikke har endret seg mye, viser testene at mange produsenter strekker seg lenger enn det minimum som skal til for at setene blir godkjent.

Den norske produsenten Besafe utmerker seg også med testens to beste barneseter i mellomklassen 9 - 18 kilo.

Disse 40 setene er testet hittil i år:

Test av barneseter

PRODUSENT

MODELL

FDM'S
VURDERING

FOR BARN INNTIL 13 KILO:

Römer

Baby-Safe Plus II SHR (isofix)

6

Besafe

iZi Go

6

Römer

Baby-Safe Plus II SHR (sele)

5

Bébé Confort

Windoo Plus

5

Jané

Transporter

5

Chicco

Autofix Fast + Isofixbase

5

Cybex

Aton, med selebase

4

Cybex

Aton

4

Chicco

Autofix Fast, med selebase

4

Chicco

Keyfit

3

FOR BARN 9 - 18 KILO:

Besafe

iZi Kid X3 Isofix

4

Besafe

iZi Comfort X3 Isofix

4

Kiddy

Energy Pro 2

3

Besafe

iZi Combi X3 Isofix

3

Bébé Confort 

Opal

3

Safety 1st

Primeofix

3

Chicco

Eletta

2

Akta Graco

Belogic

2

Casualplay

Fix QR (med støttefot)

1

Casualplay

Fix QR

1

FOR BARN OPP TIL 36 KILO:

Cybex

Solution X-fix

5

Cybex

Pallas Fix

4

Römer

Kidfix SICT

4

Cybex

Solution X2-fix

4

Kiddy

Cruiserfix Pro

4

Römer

Kid Plus SICT

4

Cybex

Pallas 2-fix

4

Kiddy

Guardian Pro 2

4

Concord

Transformer Click

4

Maxi Cosi

Rodi XP 2

4

Recaro

Milano

4

Sunshine Kids

Vega

4

Nania

R-Way SP

3

Nania

I-Max SP

3

Bébé Confort /
Maxi Cosi

FeroFix

2

Bébé Confort /
Maxi Cosi

Fero

2

Phil & Teds

Tott-XT

1

Graco

Junior Maxi

1

Brevi

OKI b.fix

1

Prenatal

Orion Fix

1

Ekspander/minimer faktaboks

LES OGSÅ: Busser får barneseter

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)