Hopp til innhold

Mobil i vannet – slik redder du den

Har mobilentelefonen fått seg en ufrivillig sommerdukkert? Her er tipsene som kanskje kan redde den.

dame skravler

Deilige sommerdager ved vannet kan føre til mobildød. Men skrur du den kjapt av og tørker den helt før du skrur den på igjen, kan mobiltelefonen din godt overleve en liten dukkert.

Foto: colourbox.com

iphone

Med riktig førstehjelp, kan du kanskje snart skru på mobilen din igjen.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

De aller fleste mobiltelefoner liker vann dårlig, særlig saltvann.

Rundt 20 prosent av klagene forhandlere får på mobiltelefoner gjelder vannskader, ifølge dnagadgets.com.

Her er noen tips som kanskje kan redde din lille elektroniske venn fra drukningsdøden, hentet fra mobilen.no, macworld.com og dnagadgets.com. Det aller første du må gjøre er rett og slett å slå den av.

Les også: Iphone 4 tåler ikke minusgrader

Slå av telefonen

For å unngå kortslutning, må telefonen skrus av så fort som mulig, og den må ikke skrus på igjen før den er helt tørr innvendig.

Det er også lurt å få fjernet batteriet hvis dette er mulig, fordi kombinasjonen vann, kobber og elektrisitet vil kunne føre til at kobberlederne i telefonen irrer.

Ta også ut SIM-kortet og eventuelle minnekort.

Les også: Apper gjør livet til sjøs enklere

Åpne opp

Mobilen vil tørke raskere dersom du åpner den helt, og dette øker sannsynligheten for at den overlever.

Men skrur du mobiltelefonen din fra hverandre, mister du også produktgarantien på den, så her må du ta et valg. Du beholder garantien dersom du kun tar bort deksel, batteri og SIM-kort.

IPhone kan ikke skrus fra hverandre, så her gjelder det å ta av deksel og annet man kan, for deretter å følge tipsene om skylling og tørking der man kommer til.

Les også: – Ny Iphone kommer i september

Skylle og rense

Har du fått saltvann eller for eksempel øl eller brus i telefonen, bør du skru den helt opp og forsøke å skylle alle delene med ferskvann eller elektronikkrens.

Sprit kan også gjøre jobben, skulle du ha det for hånden.

Salt og andre urenheter forsvinner nemlig ikke nødvendigvis med vannet.

Saltvann er en god strømleder, så det er en stor fare for at telefonen din er kortsluttet dersom den falt i sjøen, men det kan likevel være verdt å gi skylling et forsøk.

Les også: Barn sjalu på foreldrenes mobilbruk

Fjerne vann

Prøv først å riste vekk mesteparten av vannet, uten å miste mobilen i bakken. Du kan deretter forsøke å suge opp restene forsiktig med litt tørke- eller dopapir.

Har du ikke dette, kan avispapir også brukes. Et håndkle eller liknende kan også duge, men suger ikke vann like kjapt som papir.

På steder som er vanskelig å komme til, kan du bruke q-tips eller papir surret rundt noe lite og spisst – pass bare på at papiret ikke løsner og blir igjen inne i telefonen.

Les også: Mobilapp skaffet 12 000 nye donorer

Tørke mobilen

For å få mobilen helt tørr, lønner det seg å også bruke varme.

Å legge mobilen i stekeovnen på mellom 40 og 60 grader er en brukbar fremgangsmåte, men styr for all del unna mikrobølgeovnen. I verste fall ender du med både ødelagt telefon og mikro.

Bruk av hårføner anbefales bare i de tilfeller du er sikker på at du ikke blåser vann ytterligere inn i telefonen.

Sola, derimot, kan du bruke, men vær forsiktig med direkte sollys over lang tid.

Mobiltelefoner og annet som skal tørkes kan legges i en bolle med tørr ris over natten – ris har en fantastisk sugeevne og vil absorbere det som finnes av fukt.

Det viktigste er at du får telefonen så tørr som mulig kjappest mulig.

SIM-kortet tåler fukt ganske godt og skal ikke varmes på verken den ene eller andre måten. Nøy deg med å tørke forsiktig av det og legg det i skyggen.

Les også: Annenhver nordmann kjøpte ny mobil i fjor

Vær tålmodig

Finn frem en bok eller noe annet å erstatte meldinger, Facebook-appen og Angry Bird med. Du må rett og slett smøre deg med tålmodighet før du atter (kanskje) knotter i vei på din kjære mobiltelefon.

For å være sikker på at alt er helt tørt før du skrur den på igjen, bør du faktisk vente en hel dag.

Og den som venter på noe godt venter ikke forgjeves; fant dukkerten sted i ferskvann, er det slett ikke usannsynlig at du kan komme til å bruke mobilen din igjen.

Vannskader kan riktignok ligge latente og kan ødelegge lenge etter at væsken først kom inn i elektronikken, for eksempel ved at tastaturet delvis slutter å fungere etter en stund. Mobilen kan også finne på å begynne å virke igjen for så å ta kvelden helt.

Det kan derfor være lurt å hente ut all viktig informasjon så fort du får den i gang igjen.

Les også: Her er de beste bok-appene

Penger igjen?

Er telefonen din ødelagt, og det skyldtes en plutselig ytre påvirkning, for eksempel at noen skumpet borti deg idet du sto og tok bilde, dekker de fleste forsikringsselskaper skadene.

Men dersom du bare var klønete og mistet mobilen, må du pent dekke skadene selv.

Vannskader går ikke under det «daglige bruk» som dekkes av produktgarantien der du kjøpte mobilen din.

Har du erfaringer å dele? Diskutér under.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)