Hopp til innhold

Mobil-app skaffet 12.000 nye donorer

Bare på en uke lastet 12 000 nordmenn ned et digitalt donorkort.

Donorkort på mobil

På rekordtid lastet 12 000 personer ned donorkort til mobilen sin.

Foto: Stiftelsen Organdonasjon

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Etter at Stiftelsen Organdonasjon lanserte sin donorkort-applikasjon til Android og iPhone har det tatt helt av.

15. januar ble den tilgjengelig, og på en uke var det 12 000 personer som valgte å legge donorkortet til på sin mobiltelefon.

LES OGSÅ: Lanserer donorkort til mobiltelefonen.

Marianne Sørheim Agdestein fra Stord synes dette er noe alle burde gjøre.
– Hvorfor skal jeg gravlegges med organene mine når jeg har sjansen til å redde syv liv, sier hun.

Sønn med bare en nyre

Spesielt for Agdestein er at hun selv har en sønn på et år som er født med en nyre. – Dersom noe skulle skje med sønnen min, kan det jo være at vi pluselig trenger en nyre, sier Agdestein.

Hun synes det var veldig enkelt og greit å få donorkortet på mobiltelefonen.
– Den har jeg jo uansett med meg, så dette synes jeg er en veldig bra ting å gjøre, forteller hun.

Hun har aldri tidligere hatt donorkort fordi hun hadde fått inntrykk av at det var en komplisert prosess som krevde legebesøk og blodprøver.

En annen som har lastet ned applikasjonen er Merete Ingvaldsen Hellevik fra Flaktveit i Bergen.
– Jeg synes at det er viktig at folk får vite om at jeg er donor, sier hun.

Hun kan fortelle at hennes nærmeste pårørende synes det var positivt at de fikk melding om at hun var positiv til organdonasjon.
– Jeg har satt min mann og min far som nærmeste pårørende. Mannen min har bestemt seg for å si ja til organdonasjon, men jeg vet ikke om min far har tatt stilling til det, sier Hellevik.

Supplement til vanlig donorkort

Troels Mathisen

Troels N. Mathisen er selv et levende eksempel på at organdonasjon redder liv. Selv fikk han hjerte, lunger og lever i 1998.

Foto: Privat

Informasjonskonsulent i Stiftelsen Organdonasjon, Troels Normann Mathisen, forklarer at applikasjonen er et supplement til donorkortet som stiftelsen også står bak.

Han forklarer at det også på mobiltelefonen ser ut som et donorkort, men at mobilen bringer nye fordeler.

– Det fine med applikasjonen er at en må hente navn og telefonnummer til to pårørende fra kontaktlisten. Deretter må man trykke på en knapp for å aktivere applikasjonen, og da sender man en melding til dem som er satt opp som pårørende, sier Mathisen.

Aktualiserer den viktige samtalen


Han forklarer at fordelen med dette er at pårørende faktisk vet at du har tatt stilling til organdonasjon.

– Med vanlige donorkort har man ingen garanti for at en faktisk har snakket med pårørende om temaet, men når man sender ut disse meldingene, pusher man samtidig samtalen, sier han.

Mathisen kan også fortelle at det ikke bare er på applikasjonsfronten det tar av for tiden. Forrige onsdag hadde nemlig TV2 premiere på dokumentarserien "Livet på vent", der en følger 15 personer fra de havner på venteliste for nye organer til de ble transplantert, eller tatt av listen. Bare under seriens sendetid var det 800 personer som lastet ned donorkort til mobiltelefonen sin.

Donorkort

Det tradisjonelle donorkortet kan også brukes.

Foto: Stiftelsen Organdonasjon

Nettsiden taklet ikke pågangen


– Vi opplevde at folk ble veldig interessert. Serveren til nettsidene våre krasjet. Telleren stoppet på 4000 besøk, og da sa det stopp, forklarer Mathisen.

Han sier til NRK.no at serien skal ha hatt 450.000 seere, og at Stiftelsen Organdonasjon har sett seg nødt til å oppgradere serveren innen neste program.

– Det er jo egentlig en negativ ting når nettsider krasjer, men her var det tvert i mot. Da vi beklaget for krasjen på Facebook og Twitter fikk vi bare positive tilbakemeldinger, sier han.
LES: Dobling av donasjoner i Hordaland , stadig flere donerer organ og ventelisten er lang .