Hopp til innhold

Apper gjør livet til sjøs enklere

De viser deg de beste fiskeplassene, setter deg i kontakt med redningsselskapet, og lar deg sosialisere med andre sjøfolk. Appene gjør båtlivet enklere.

TØNSBERG BÅT

Med apper forenkles båtlivet.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Dette er VHF og havneguide,sjøens facebook og twitter i en og samme løsning,sier kommunikasjonssjef i Redningsselskapet, Ernst Larsen.

Det er den nye appen «Havprat» han snakker om. Et av flere mobilprogrammer på markedet som skal gjøre livet enklere, og kanskje også tryggere, til havs.

Enklere å finne, kontakte og følge båtvenner

«Havprat»er den ferskeste blant disse hjelpsomme appene. Man kan planlegge reiseruten, båtfolk kan fortelle hverandre hva de gjør, hvor ferden går, og hvordan de opplevde besøket ved siste havn.

Ambisjonen er å skape Norges største og beste database og guide for havner, og Larsen i Redningsselskapet sier de håper å få solgt 10 000 apper i år.

Apper kan redde liv

I fjor lanserte Redningsselskapet sin trygghets-app, «Redningstjenesten». Den har ifølge Larsen vært en formidabel suksess.

Ernst Larsen

Ernst Larsen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen/NRK

– Den viser deg posisjonen til nærmeste redningsskøyte, og gir deg mulighet til å kontakte enten redningsskøyta direkte eller Redningsselskapets servicetelefon. I tillegg oppgir den nøyaktige koordinater for hvor man selv befinner seg, sier Larsen, til NRK.no.

Han forteller at flere i alvorlig havsnød har blitt berget av Redningsskøyta etter å ha brukt appen for å tilkalle hjelp.

– Ikke glem å sjekke kartet

«Ettersom VHF dessverre i stor grad har utspilt sin rolle som ”chattekanal” på sjøen, synes vi det var på tide å lansere VHF 2.0», skriver redningsselskapet i en pressemelding om den nye appen «Havprat».

Betyr dette at man kan kaste VHF'en på havet og heller sitte med en iPad i fanget?

– Nei, enn så lenge er appene bare et supplement til tradisjonelle hjelpemidler og navigeringsutstyr. Du er avhengig av både strøm og nettforbindelse for at appene skal fungere, sier Larsen til NRK.no.

Appene fungerer best nærme land og bør ikke brukes som navigasjonsverktøy.

– Det finnes enda ingen fullgod erstatter verken for VHF, eller GPS, understreker Larsen.

Andre nyttige apper

Hvis du skal bytte sluk, men sliter med fiskeknuten finnes det en app for det også. Denne viser trinnvis hvordan du knyter de beste knutene.

Også innlandsfiskere har nå fått en app. Den opplyser om hvor de beste fiskeplassene er, hjelper sportsfiskerne å få oversikt over vann og elver, og er knyttet opp til fiskeoppslagsverket fiskipedia.

For de som ikke fisker selv kan en iPhone-app fra Nofima være til stor hjelp når man står i fiskedisken og skal bedømme hvor fersk en fisk er. Gjennom noen få trinn vurderes kvaliteten. Lukt, tekstur, og fiskens utseende er med på å fastslå hvor fersk den er.

Bruker du apper til sjøs?