NRK Meny

Trening forkorter fødselen

Litt svette i svangerskapet gir god uttelling på fødestuen, viser ny norsk doktorgrad.

Gravidsvømming
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Artikkelen er flere år gammel.

Gravide er ofte engstelige for å presse kroppen sin. Men det har de liten grunn til, ifølge doktoravhandlingen til Kristin Reimers Kardel ved avdeling for ernæringsvitenskap ved UiO.

Hun har testet oksygenopptaket hos førstegangsfødende, og funnet ut at god kondis gir kortere fødsler.

- 5 prosent bedre kondisjon gir i snitt 30 minutter kortere fødsler for førstegangsfødende, sier Kardel til NRK.no.

Hun understreker at dette gjelder friske gravide med normale svangerskap.

Trening er ufarlig

Kristin Reimers Kardel

De fleste gravide bør trene, sier Kristin Reimers Kardel.

Foto: Privat

I motsetning til hva mange tror, er det normalt ingen risiko forbundet med trening i svangerskapet, verken for mor eller barn.

- På 80-tallet, da de første retningslinjene kom, var man utrolig restriktive. Men disse rådene var ikke vitenskapelig fundert, sier Kardel.

Hun har også vært involvert i utviklingen av den siste gravid-brosjyren fra Helsedirektoratet.

- Selv om man ikke har vært aktiv før, kan man begynne mens man er gravid. Men øk aktiviteten gradvis, råder hun.

Like lang fødsel med sportsdrikk

Kristin Reimers Kardel har også sett på effekten av næring under selve fødselen. Antakelsen var at fødslene ville bli kortere dersom kvinnene fikk mer næring underveis.

Dette hadde imidlertid ingen effekt.

- Det viste seg at kvinnekroppen har energilagrene som skal til for en fødsel. Den maten og drikken kvinnen selv ønsker seg underveis, er tilstrekkelig. Ekstra næring gjorde ingen forskjell, sier Kardel.

Kristin Reimers Kardel disputerer 8. januar.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.