NRK Meny
Normal

Gravide røykere får problemer med å bli besteforeldre

Røyking under graviditeten gjør det vanskeligere for barna dine å selv bli foreldre, viser ny dansk forskning. - Studien kan være med på å forklare den dalende fruktbarheten i befolkningen, mener professor.

Røyking

Forskningen viser at antallet kjønnsceller reduseres med mer enn en tredjedel hvis mor røyker de første tre månedene av svangerskapet. Hos gutter reduseres de i gjennomsnitt med hele 55 prosent.

Foto: Colourbox.no

Det er velkjent at mors røyking under graviditeten er skadelig for fosteret. Men nå viser en ny studie at røyking de første månedene går direkte utover barnets kjønnsceller, skriver Politiken .

Kjønnscellene er med på å danne sædceller hos menn og eggceller hos kvinner.

Med færre kjønnsceller reduseres sjansen for å få barn.

Mer enn en tredjedel

Forskningen viser at antallet kjønnsceller reduseres med mer enn en tredjedel hvis mor røyker de første tre månedene av svangerskapet. Hos gutter reduseres de i gjennomsnitt med hele 55 prosent.

Størst reduksjon kunne man se hos sønner av mødre som røykte mye.

Professor Claus Yding Andersen ved Rigshospitalet i København mener studien kan være med på å forklare den dalende fruktbarheten i befolkningen.

- Selv om færre og færre kvinner røyker under graviditeten i vestlige land, røyker fortsatt hver åttende kvinne gjennom hele sin graviditet, sier han til Politiken.

Verst i starten

Forskerne antar at det særlig er de tre første månedene av graviditeten at røyking påvirker fosterets fremtidige fertilitet.

Det er i denne fasen at fosteret utvikler organer og kjønnsanlegg.

- Vi forventer at den negative effekten av røyking vil bli større hvis mor røyker under hele graviditeten. Men vi har bare undersøkt fostre opp til tre måneder, så dette er bare en gjetning, sier Claus Yding Andersen.

Studien er publisert i tidsskriftet Human Reproduction.

Les også:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.