Lure matpakker hele året

Slik får du tid til å lage gode og sunne matpakker til barna i en travel hverdag.

Matpakke

Brødskiver med ost og skinke kan du lage mange av på én gang, og fryse dem ned.

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

Britt Kåsin

Når dere spiser kveldsmat kan matpakken lages samtidig, sier Britt Kåsin.

Foto: Alf Børjesson / Opplysningskontoret for frukt og grønt
Ina Shelby

Hvis barna skal på tur lager jeg ofte tortilla, det synes de er kjempegodt. De kan gjøres i stand dagen i forveien og pakkes i folie. Hjemmebakt tortilla med gulost og skinke, paprika og salat, er god turniste, sier Ina Shelby.

Foto: Hugo Lütcherath

Skolen har begynt igjen, og med den kommer også matpakke-kabalen som ofte ikke går opp.

Er du lei av å smøre tre kjedelige brødskiver og snurpe sammen matpapiret, har vi samlet mange spennende alternativer her.

Les også: Matpakker til hele familien

Bruk kveldene

En lur måte å få tid til å smøre matpakker på, er å gjøre det samtidig som dere spiser kveldsmat.

- Det lønner seg å gjøre det meste kvelden før. Smør matpakkene, men ikke legg på tomat og agurk. Da blir pålegget dvaskt. Legg heller noen skiver agurk og en halv tomat for seg selv, sier Britt Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt til NRK.no.

Har barna en stor matboks, kan du legge grønnsakene i en mindre boks i matboksen, eller innpakket i plast eller sølvpapir.

- Både gulost, brunost, sortpølse og salamipølse holder seg fint over natten, så lenge det er pakket i plast, legger hun til.

Matbloggeren Ina Shelby har alltid hjemmelaget brød som en base i barnas matpakker.

- Jeg baker brød hver dag for det passer meg best. Men det går også fint å bake flere på en gang, avkjøle dem og fryse brødet i skiver. Da kan du ta skivene ut av fryseren på morgenen og så tiner de raskt. La gjerne barna velge pålegg, mine barn velger stort sett leverpostei, salami og gulost, sier Ina Shelby til NRK.no.

Hvis du har brødskiver i fryseren, kan du til litt større barn legge skivene i matboksen sammen med en plastkniv og porsjonspålegg.

- Både leverpostei, makrell i tomat og kaviartuber sammen med kokt egg er fint å ta med som porsjonspakker i matboksen, oppfordrer Kåsin.

Les også: Slik får du barna til å spise grønnsaker

Sesongens frukt og grønt

Sammen med brødskivene er det lurt å sende med en liten porsjon frukt eller grønt.

- Nå er det mange forskjellige typer plommer, og senere kommer det klementiner. En halv banan er også fint å sende med, anbefaler Kåsin.

Er barna glad i gulrøtter eller kålrot, kan du skrelle mange en kveld du har tid, legge dem i en bolle med vann i kjøleskapet og sende med en eller to hver dag.

- Cherrytomater er også godt å knaske for barna, legger hun til.

Er det epler og pærer det går mest av, bør det oppbevares i en bolle med vann og sitronsaft når det er skåret opp.

- Hvis ikke blir det lett brune flekker. Men flekkene er ikke farlig. Hvis barna blir forklart at det kan komme flekker, spiser de det likevel dersom det dukker opp utover dagen, tror hun.

Les også: Matpakker barna spiser

Müsli i bokser

Brødmat kan bli kjedelig i lengden. Da kan det være fint å variere med kornblanding eller müsli.

- Kjøp eller lag en pakke med musli, fordel det i mange små bokser og send en boks med barna hver dag, foreslår Shelby.

Det kan enten spises sammen med skolemelken, eller en medbrakt yoghurt.

- Tørkede blåbær eller tranebær er godt sammen med müslien, anbefaler hun.

Britt Kåsin har også god erfaring med friske bær eller banan til kornblandinger.

Fyll fryseren

Brødskive med paprika og gulost, tomat og salat

Ta opp to eller tre skiver frossent brød og smør skivene. De tiner før lunsj, og smaker ferskt.

Foto: Elena Elisseeva

Hvis du ikke har tid til å tenke på matpakkene hverken på morgenen eller kvelden før, er det mye som kan legges i skolesekken rett fra fryseren.

- Bak en stor porsjon horn med ost og skinke og frys dem ned. Putt dem i skolesekken før barna går hjemmefra, så tiner de i løpet av dagen. Det samme kan du gjøre med pizzasnurrer, sier Kåsin.

Matbloggeren Shelby baker gjerne piroger med masse forskjellige fyll.

- De kan du ta opp hver morgen og legge i matboksen. Matmuffins er også en fin ting å lage mange av og ha i fryseren. Bak grove muffins med oliven, fetaost og andre sunne og mettende ingredienser, anbefaler hun.

Hvis du vil variere baksten noen dager, er matrester en fin avveksling til lunsj.

- Putt middagsrestene i en boks og spis det til lunsj. Det kan bli klinete til de minste barna, men passer til enten voksne eller litt større barn, avslutter hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)