NRK Meny
Normal

Leger vil nedprioritere røykere

De som ikke hører på helseråd bør prioriteres lavere enn andre, svarer mange leger i en ny undersøkelse.

Livsstil

Skal livsstilen din ha betydning for behandlingen du får i helsevesenet?

Foto: Colourbox

Eli Feiring

Denne debatten må vi ta, mener forsker Eli Feiring.

Foto: Anders Leines / NRK

Skal de som røyker, drikker eller spiser seg til livsstilssykdommer få samme behandling som de som tar vare på helsa?

En ny undersøkelse viser at 45 prosent av norske leger ikke er avvisende til en viss forskjellsbehandling.

- Det ser ut som at de er særlig opptatt av røyking, drikkevaner og i mindre grad overvekt, sier Eli Feiring.

Hun er førsteamanuensis i helsepolitikk ved Universitetet i Oslo (UiO) og en av forskerne bak undersøkelsen, som er utført av Legeforeningens forskningsinstitutt og UiO.

Bør straffe seg

Mange i Norge behandles for sykdommer de har fått helt eller delvis på grunn av livsstilen sin. Ifølge loven har de rett på samme behandling som folk som har levd sunt hele livet.

Hele 1 av 5 leger sier i undersøkelsen at de er direkte positive til at de som ikke tar ansvar for helsa si bør prioriteres lavere.

Det er særlig i situasjoner der pasienten har fått klare råd om å endre livsstil, men ikke gjør det, at legene mener de kan prioriteres lavere. Men undersøkelsen gir ikke svar på hvordan de ser for seg at dette eventuelt kan gjennomføres i praksis.

Viktig debatt

Selv om det fortsatt er et knapt flertall som sier nei til at livsstil bør han noe å si for hvordan man prioriteres, mener forskerne at antallet som er positive er så høyt at man ikke kan avfeie debatten.

- Jeg mener det sender signaler om at denne debatten er viktig. Vi skal ta på alvor at mange av de fagpersonene som faktisk foretar prioriteringer har slike holdninger, sier Feiring.

- Vi må ta denne debatten på en skikkelig måte, for det er vanskelige spørsmål det er snakk om, fortsetter hun.

Forskerne har bare undersøkt legers holdning til livsstil og helsehjelp. Om legenes holdning faktisk fører til forskjellsbehandling i dag, vet de ikke.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.