Amerikanske sykehus nekter å ansette røykere

Stadig flere sykehus og helsebedrifter i USA avviser jobbsøkere som røyker.

Røyking

Røyker du, får du ikke jobben. Det er virkeligheten flere steder i USA.

Foto: THOMAS COEX / AFP

Røykeforbud blir i økende grad røykerforbud i USA, skriver New York Times.

Ikke bare innskrenkes områdene der røyking er tillatt - sigarettene kan også koste deg en ansettelse.

Begrunnelsen stadig flere firmaer bruker, er at røykere er mindre produktive, mer syke og generelt mindre sunne.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sterke reaksjoner

Trenden med å avvise røykende jobbsøkere har ført til mye debatt i USA, også innad i grupper som jobber mot tobakk og røyking.

Spørsmålet er om en slik holdning i virkeligheten er en utidig innblanding i folks private liv, så lenge sigaretter er et lovlig produkt.

- Hvis nok selskaper følger en slik linje og det virkelig blir vanskelig for røykere å få seg jobber, vil det få konsekvenser, sier professor Michael Siegel ved Boston University.

- Arbeidsledighet er også negativt for helsa, fortsetter han.

Flere sykehus på lista

Blant de som nå avviser røykende jobbsøkere, er blant annet sykehus i Florida, Massachusetts, Missouri, Ohio, Pennsylvania, Tennessee og Texas. Flere vurderer å gjøre det samme.

- Vi har hatt flere forespørsler de siste seks til tolv månedene om hvordan man gjør dette, forteller direktør Paul Terpeluk ved Cleveland Clinic, som sluttet å ansette røykere i 2007.

- Trendkurven er temmelig bratt. Jeg gjetter at flere store sykehus vil gå denne veien i løpet av få år, sier han videre.

Røykere koster ifølge amerikanske myndigheter 3391 dollar mer enn andre i helseutgifter og tapt produktivitet. 1 av 5 amerikanere røyker.

Forbudt i Norge

LO Trine Lise Sundnes

Ansettelsesnekt av røykere er ulovlig i Norge, sier Trine Lise Sundnes i LO.

Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

- Slike utregninger av hva ulike livsstilsvaner koster arbeidsgiver, er en farlig vei å gå, sier førstesekretær Trine Lise Sundnes i LO til NRK.no.

Hun presiserer at det i Norge vil være ulovlig å nekte å ansette noen fordi de røyker. Derimot har arbeidsgivere lov til å innføre røykfri arbeidsplass, og forby røyking på egen eiendom.

- Vi har hatt noen tilfeller av det, og det har man rett til. Men arbeidsgivere kan ikke regulere hva de ansatte gjør i sin egen fritid, sier hun.

Velger man å gå utenfor arbeidsgivers eiendom og ta seg en røyk i pausen, kan ikke arbeidsgiveren si noe på det, mener LO.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.