NRK Meny
Normal

Klasseskille i trenings-Norge

Jo høyere utdannelse du har og jo mer du tjener, dess mer aktiv er du sannsynligvis. Skillet mellom aktive og passive nordmenn følger et gammeldags klasseskille.

Noen trener mens andre setter seg i sofaen

De aktive er ofte også velutdannede og høytlønnede.

Foto: Scanpix

- Selv om vi prøver å lage et velferdssamfunn som inkluderer alle, så er det noen som tar ut mye større gevinster enn andre, sier professor Gunnar Breivik ved Norges Idrettshøgskole.

Han har studert nordmenns aktivitetsvaner gjennom en årrekke, og er bekymret for den økende todelingen i befolkningen knyttet til fysisk aktivitet.

Folk trener generelt mer enn tidligere, men ikke alle. Blant høytlønte med høy utdannelse er det dobbelt så mange fysisk aktive som blant de med grunnskole eller lav lønn.

- Det er de mest ressursterke som blir mer aktive, nemlig de som har god inntekt, god utdannelse og et aktivt nettverk. Økningen er mindre blant de som ikke har disse mulighetene og ressursene, sier Breivik.

"Birkebeiner'n" har høy lønn

Gunnar Breivik

Gunnar Breivik er bekymret for det økte klasseskillet i aktivitetsnivå.

Foto: Norges idrettshøgskole

Selv om nordmenn trener mer enn enn tidligere, er fremdeles bare en av fem fysisk aktive, i følge Helsedirektoratet. Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) viser at overvekt rammer 60 prosent av oss.

Samtidig trener noen grupper langt mer enn tidligere.

Interessen for store idrettskonkurranser har vært enorm de siste årene. Årets Birkebeinerrenn ble fulltegnet med 15 000 deltakere på bare 41 sekunder. Styrkeprøven på sykkel hadde rekordmange deltakere i fjor. Det samme hadde Oslo Maraton.

I følge arrangørene av Birkebeinerrennet er inntektsgruppen mellom 600 000 til 800 000 overrepresentert blant deltakerne.

- Hvis man har høy utdannelse, er man mer orientert om det som skjer. Høy inntekt gir muligheter. En del aktiviteter krever utstyr og anlegg, noe som favoriserer de som tjener bra, sier Gunnar Breivik.

Aktiviteten øker med inntekten

Breiviks studier viser at bare åtte prosent av de med bare grunnskole var aktive i 2007, mot over 20 prosent blant mennesker med høyere utdannelse.

12,6 prosent av de som tjente under 200 000 var fysisk aktive, mot nesten 23 prosent i gruppen som tjente mellom 600 000 og 800 000.

Helseproblemer, som overvekt, hjerte-karsykdom og diabetes to, er kjente konsekvenser av mangel på fysisk aktivitet. Gunnar Breivik mener likevel mangel på fysisk aktivitet på flere måter går utover livskvaliteten.

- Forskning viser at en aktiv livsstil gir en rekke opplevelsesmessige gevinster, en masse gevinster knyttet til å leve et meningsfullt og godt liv. Dette går man jo glipp av hvis man ikke får del i de godene som aktivitet gir, sier Breivik.

Breivik tror det er lettere å få de av oss som er litt aktive - men ikke aktive nok - til å trene mer. Vanskeligere tror han det blir å få fart på den andelen som aldri er aktive, eller som nøyer seg med fysisk aktivitet hver 14 dag eller sjeldnere. Dette gjelder omkring en tredjedel av befolkningen.

- Jeg er pessimistisk når det gjelder klasseskillet. Det er veldig vanskelig å motivere den tredjedelen av befolkningen som virkelig er inaktiv, sier professoren.

Tror store endringer må til

Breivik mener det må langt mer til enn skiløyper og treningssentre for å få flere til bevege seg.

- Jeg tror man må legge inn mer strukturelle endringer, legge til rette for at folk skal bevege seg både til skole og til jobb, for at folk skal bruke beina til å transportere seg, sier han.

Han mener selve dagliglivet må bygges om.

- Å tro at folk skal komme hjem fra en hard dag på jobben, og kanskje til og med ha spist, og så vippe seg ut av godstolen for å trene, hvis man ikke er særlig motivert for det, det tror jeg er illusorisk, mener Breivik.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.