Hopp til innhold

Du kan kreve lavere likningsverdi

Nå kommer rettledning til selvangivelsen i posten. Selv om selvangivelsen ikke skal leveres før 30.april, bør du sette deg inn i postene allerede nå. Kanskje har du krav på lavere likningsverdi.

Likningsverdi på bolig

Skatteetatens beregninger viser nå at eiendommer i Oslo, Bergen, Stavanger og kommunene rundt disse byene, vil få den største endringen i likningsverdien.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Rettledning til postene

I uke 11 starter Skatteetaten utsendingen av ”Rettledning til postene” til alle landets husstander. Rettledningen inneholder en beskrivelse av alle postene i selvangivelsen, og kan være til god hjelp for å forstå og kontrollere alle opplysningene i selvangivelsen. Den finnes i fire språkversjoner: bokmål, nynorsk, samisk og engelsk.

Foto: Skatteetaten / Faksimile

I går startet Skatteetaten utsendelsen av «Rettledning til postene», en oransje brosjyre på 48 sider som skal hjelpe deg å fylle ut selvangivelsen.

Hver husstand får ett eksemplar, men den finnes også på nettet dersom den skulle bli borte.

Les også: En halv million boligeiere risikerer for høy skatt

Sjekk likninsgverdien

Nytt i år er at alle boliger får ny likningsverdi, etter at samtlige av landets boligeiere skal ha sent inn et skjema til Skatteetaten med korrekte opplysninger om boligens areal.

Likningsverdien danner blant annet grunnlaget for hvorvidt du skal betale formueskatt, og skal tilsvare om lag 25 prosent av boligens markedsverdi.

For primærboliger, den boligen du bor i til vanlig, skal likningsverdien ikke overstige 30 prosent av markedsverdien. For sekundærboliger, altså boliger du eier, men ikke selv bor i, er grensen 60 prosent.

Står du oppført med høyere likningsverdi enn dette, kan du kreve å få den nedsatt.

Dette kan du gjøre allerede nå, og du kan sjekke hvilken verdi du står oppført med her.

Må dokumenteres

Eva Karin Dahle Rabben

Eva Karin Dahle Rabben, senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

- Hvis du mener likningsverdien er for høy, må du dokumentere at markedsverdien er lavere enn det vi har lagt til grunn. Du må fremskaffe dokumentasjon som viser at markedsverdien er lavere enn dataene til Statistisk sentralbyrå (SSB), som Skatteetaten bruker, forklarer Eva Karin Dahle Rabben, senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten.

Eventuell dokumentasjon må være fra 25. juni 2010 eller senere. Godkjent dokumentasjon av markedsverdien er enten boligtakst fra en kvalifisert takstmann, eller en verdivurdering fra en eiendomsmegler som har kjennskap til distriktet.

For at krev om nedsettelse skal bli tatt hensyn til allerede ved skatteoppgjøret, må du skaffe den nødvendige dokumentasjonen innen fristen for å levere selvangivelsen – 30.april.

Les også: Du kan få tilleggsskatt

Størst endring

Dahle Rabben forteller at boligeierne nå vil få en ny likningsverdi på selvangivelsen som kommer om en uke.

Skatteetaten har nå mottatt boligopplysninger på 90 prosent av alle boliger.

Deres beregninger viser nå at eiendommer i Oslo, Bergen, Stavanger og kommunene rundt disse byene, vil få den største endringen i likningsverdien.

- Våre tall viser at disse kommunene har den samlede største gjennomsnittlige økningen i likningsverdi fra 2009 til 2010. Årsaken til dette, er at det er i disse områdene prisene har steget mest de siste årene, mer enn det årlige prosentvise påslaget i likningsverdi som har vært metoden tidligere, forklarer Dahle Rabben.

Endringene kan for eksempel komme av at du har en enkel bolig i et dyrt område. Da vil din bolig, som kanskje er veldig enkel, komme ut med en høyere boligverdi fordi prisnivået på de andre boligene er så høyt.

Da må du legge frem dokumentasjon på at markedsverdien på boligen din er lavere, og kreve å få den nedsatt.

- For de aller fleste vil ikke likningsverdien overstige maksimalgrensene. Men dersom du er i denne situasjonen, skal dokumentasjonen foreligge, slik at vi kan kontrollere dette når selvangivelsen er levert, legger hun til.

Les også: Vi fikk tilbake 12,5 milliarder i fjor

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)