NRK Meny
Normal

40.000 snyter på skatten med vilje

40.000 snyter bevisst på skatten og like mange har vurdert å gjøre det samme, viser en ny undersøkelse.

Snyter på skatten

11 prosent synes det er greit å føre opp et fradrag på 5000 kroner i selvangivelsen, selv om de ikke har krav på det.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Gry Nilsen

Hvis det blir oppdaget at du har ført opp feil opplysninger, får du tilleggskatt, sier Gry Nilsen fra Skattebetalerforeningen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Svein Kristensen

Kvaliteten på de forhåndsutfylte opplysningene er gode, og bidrar til at folk har en høy etterlevelse av skattereglene, sier Svein Kristensen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Én prosent av landets skattebetalere leverte selvangivelsen etter å ha sørget for at det stod feil i skatteoppgjøret som gav dem mer penger tilbake.

Det tilsvarer 40.000 nordmenn, skriver Skattebetalerforeningen på sine sider.

Flere vurderte det samme

Skattebetalerforeningen har brukt Synovate til å utføre en spørreundersøkelse om årets skatteoppgjør.

Her kommer det frem at i tillegg til de som snøt på skatten, var det like mange som vurderte å gjøre det samme.

De aller fleste ga likevel korrekte opplysninger i selvangivelsen.

- Det er positivt at 99 prosent er lojale. Det er det viktigste, og det tror jeg bekreftes av andre undersøkelser også, at nordmenn er lojale og følger reglene, sier Gry Nilsen, advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen til NRK.no.

Hva er vel 5000?

Nesten halvparten av respondentene i undersøkelsen er av den oppfattning at man kan spare mye penger ved å gjennomgå selvangivelsen nøye.

Samtidig føler over 20 prosent at det er vanskelig å gå gjennom selvangivelsen, og mange gruer seg til det.

Det er også ganske mange som synes det er greit å føre opp fradrag de ikke har krav på.

11 prosent er enig i at det er greit å føre opp et fradrag på 5000 kroner som man strengt tatt ikke har krav på.

23 prosent er enig i at det er greit å la være å oppgi en tilleggsinntekt på 5000 kroner.

Ser alvorlig på dårlige holdninger

- Undersøkelsen viser at folk flest har stor respekt for selvangivelsen, og at de stort sett følger reglene, sier skattedirektør Svein Kristensen til NRK.no.

Han mener kvaliteten på de forhåndsutfylte opplysningene er gode, og bidrar til at folk har en høy etterlevelse av skattereglene.

- Når det gjelder kjøp av tjenester og svart arbeid ser vi at holdningene er dårligere, og det tar vi på alvor. Derfor vil vi i høst sette i gang en kampanje rettet mot forbrukermarkedet i samarbeid med partene i arbeidslivet, legger han til.

Fører til tilleggsskatt

Nilsen tror det er lettere å følge reglene når selvangivelsen er forhåndsutfylt.

- Jeg vet ikke hvorfor noen bestemmer seg for ikke å snyte likevel, men det kan være moralske kvaler, eller at de er redd for å bli oppdaget, sier hun.

Hvis det blir oppdaget at du har ført opp feil opplysninger, får du tilleggsskatt. Og i verste fall fengselsstraff.

- Du har selv et ansvar for at du har sjekket at opplysningene er korrekte. Tidligere har vi spurt om de har ført opp feil i selvangivelsen, men nå har vi presisert spørsmålet og spurt om de med vilje har ført opp feil. Svarene fra i år er ganske like de vi har fått tidligere, forklarerer hun.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.