Hopp til innhold

Dette gjør du når kroppen stritter imot

Du har vel hørt det før: Ta trappene! Men kroppen støtter deg ikke; den vil ta heisen. Psykolog Karen Kollien Nygaard forteller hvordan du kan innstille deg på hverdagsmosjon – og få kroppen med deg…

Vindeltrapp

Føles beina tunge? Med enkle psykologiske triks får du kroppen med deg.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Karen Kollien Nygaard

Psykolog og treningsekspert Karen Kollien Nygaard har en travel hverdag, men prøver å få lagt inn spaserturer mellom noen av dagens mange stoppesteder. Her på vei til NRKs lokaler på Youngstorget.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Legger du inn en liten dose mosjon hver dag, blir mengden stor i løpet av et helt år.

- Den naturlige hverdagsmosjonen har forsvunnet de siste 20 årene. Vi trenger ikke bevege oss; derfor må vi lage oss situasjoner der vi mosjonerer, sier NRKs treningsekspert og mannen som skal få deg to buksestørrelser ned, Yngvar Andersen.

Se Puls med «To buksestørrelser ned» i Nett-TV her.

- Veldig verdifull

- Petter Northug er i form selv om han dropper det - for oss andre er hverdagsmosjonen veldig verdifull.

Men selv om du naturligvis er klar over disse tingene, og selv om du skulle være innstilt på å komme i gang, er det slett ikke sikkert du får det til.

- Når du vil ta trappen og kroppen din heisen, vil du ikke klare å få viljen din - med mindre du er mentalt tilstede i øyeblikket, sier psykolog og treningsinstruktør Karen Kollien Nygaard.

Les også: Håp for slappe rumper?

Sett av tid og krefter

Hun forklarer at det gjelder å samle oppmerksomheten om det man ønsker å oppnå – og det er visst allerede der det går galt for de fleste.

- Du må hjelpe kroppen å omstille seg. Si til den at «ja, det stemmer at vi ikke pleier å gjøre dette, men dette er det nye riktige.» Og hvis du da ikke er tilstede i øyeblikket, vil du ikke klare det.

- Dessuten må du faktisk ha TID til for eksempel å gå til jobb i stedet for å kjøre. Du skal begynne med noe nytt – da må du slutte med det gamle, ellers går ikke regnestykket opp. Du må velge bort noe. Prioritere. Som ellers i livet.

Les også: Begynn et nytt middagsliv

Les også: Gå mens du jobber!

Innta regissørstolen

Psykologen sammenlikner erfaringer og vaner med filmer. Har du dårlige erfaringer fra tidligere, gjelder det å kaste de gamle filmrullende og innta regissørstolen på ny!

- Når du først har begynt, får du gode filmer i hodet ditt. Det hjelper ikke å høre eller lese om ting. Du må erfare det selv, så både du og kroppen din vet hva du vinner.

Kollien Nygaard opererer med et budsjett-begrep der hun vektlegger at hver og en av oss er begrenset; vi kan ikke fokusere på alt i livet vårt samtidig.

Les også: Kan du dø av å sitte for mye stille?

Og for all del: Du trenger ikke gå fra null til hundre med én gang. Begynn å integrere litt – len deg litegran i riktig retning. Fortsett å ta bussen til jobb, men gå av ett stopp før det du pleier.

Karen Kollien Nygaard

Jobb på lag med kroppen

- Vi må ikke hele tiden tenke at vi burde få til MER. Hvis fokuserer på det vi får til – det som forsterker oss – da får vi faktisk til mer, sier hun og overfører tankegangen til mosjon:

- Se handlingsmulighetene og ikke ha for høye forventninger til deg selv! Er du astmatiker som i tillegg er overvektig, så må du gå sakte. Lytt til deg selv og bli enig med kroppen din om hva som fungerer.

- Og for all del: Du trenger ikke gå fra null til hundre med én gang. Begynn å integrere litt – len deg litegran i riktig retning. Fortsett å ta bussen til jobb, men gå av ett stopp før det du pleier.

Les også: Slik holder du nyttårsforsettene

Smør deg med tålmodighet

Karen Kollien Nygaard understreker at det er store forskjeller i hvor lang tid det tar å bygge opp gode erfaringer, så man fullstendig får integrert nye vaner.

- Er du for eksempel overvektig, kan det hende du må kvitte deg med noen kilo før kroppen synes det er behagelig å røre seg, sier hun.

- Men som regel sier man at det tar 4-6 uker å vende seg til nye ting. Det tar et halvt år før nye vaner er innarbeidet. Og først etter flere år er man fullstendig til- eller avvent.

Se tips til hverdagsmosjon i faktaboksen ved siden av.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)