Slik holder du nyttårsforsettene

Idet rakettene suste over hodene våre og vi gikk inn i et nytt år, gikk også startskuddet for millioner av nyttårsforsett. En britisk psykolog har kommet frem til hvordan du kan klare å holde dine.

wordle nyttårsforsett

Slutte å røyke, begynne å trene, være snillere... Uansett hva du har som nyttårsforsett, levnes du små sjanser når det gjelder å holde forsettene - med mindre du følger rådene fra psykolog Richard Wiseman.

Foto: Illustrasjon: Wordle

Psykolog Richard Wiseman fra University of Hertfordshire har sett på hva det er som gjør at noen mennesker faktisk lykkes med å holde nyttårsforsettene sine, mens de fleste andre gir opp allerede i løpet av den første uken, ifølge BBC.

Bare 10 prosent holder nemlig ut på sin vei mot et slankere utseende, hverdag uten sigaretter og så videre, og så videre…

Les også: – Mange har kost seg mye i jula

Viljestyrke ikke nok

Viljestyrke alene er ikke nok, må vite. Skal du klare å holde forsettene dine, må du simultant ty til tre strategier;

  1. Del opp forsettene i mindre mål eller delmål og belønn deg selv hver gang et mål er oppnådd.
  2. Fortell venner og familie om hva du forsøker å oppnå, så får du støtte. Dermed vil også frykten for å tape ansikt holde deg på sporet.
  3. Minn deg selv jevnlig om fordelene med å holde forsettene dine - hva du oppnår...

Ifølge BBC er vekttap og et sunt kosthold årlige toppskårere blant nyttårsforsetter.

I denne videoen viser Richard Wiseman deg hvordan du kan holde din nyttårsdiett.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.