Hopp til innhold

Kan du dø av å sitte for mye stille?

Vi sitter på jobben, barna sitter på skolen, vi sitter sammen foran TV når vi kommer hjem – og skal vi noe sted, kjører vi. Forskning viser at konsekvensene kan være fatale…

kontorstol

Forskning viser at for mange timer med rumpa plantet i kontroskolen kan være helseskadelig.

Foto: ScanStockPhoto

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Karen Kollien Nygaard

Psykolog og treningsinstruktør Karen Kollien Nygaard.

Foto: NRK

Alle vet at fysisk aktivitet er viktig for god helse.

Men selv om du skulle være så flink at du trener en hel time hver dag, gjenstår en hel del våkne timer.

Og forskning viser at det spiller enorm rolle hvordan du faktisk bruker disse timene, ifølge blogger, fysiolog og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Ontario, Canada, Travis Saunders.

En undersøkelse av mer enn 17 000 kanadiere viser at tiden folk sitter på rumpa har en klar sammenheng med generell fare for å dø – og særlig som følge av hjerte- og karsykdommer.

Overraskende sammenheng

Og det som overrasket forskerne mest av alt var at sammenhengen ikke hadde noe med øvrig fysisk aktivitet å gjøre.

Altså: Sitter du mye på rumpa, spiller det ingen rolle hvor mye du ellers trener; undersøkelsen viser at de som satt mest var i 50 prosent større fare for å dø i den perioden de ble fulgt opp enn de som satt minst, medregnet faktorer som alder, røyking og altså øvrig fysisk aktivitetsnivå.

En liknende studie fra Australia, skriver Saunders, viser at hver time vi ser på TV assosieres med en 11 prosent økning i risikoen for å dø, uavhengig av alder, kjønn, livvidde og fysisk aktivitetsnivå ellers.

Les også: Kom deg ut med barna!

Pauser hjelper

Men fortvil ikke; det er ikke så mye som skal til for å slippe unna de dystre profetier skulle du for eksempel være en skikkelig TV-slave.

Deltakerne i den kanadiske undersøkelsen som ofte tok ”pauser” i sittingen – og for eksempel ofte gikk og hentet seg kaffe i løpet av arbeidsdagen eller reiste seg fra sofaen for å hjelpe ungene med noe – kom da også bedre ut av det.

Til og med korte pauser med lav intensitet holder blodsirkulasjonen oppe og vekten nede, for å nevne noe, og reduserer faren for å dø.

Jobb stående

Forskning på dyr viser dessuten at det bare det å bevege seg rolig – eller til og med stå oppreist – er bedre enn å ligge flat eller sitte rak.

- Stolen er ikke nødvendigvis et fremskritt, sier psykolog og treningsinstruktør Karen Kollien Nygaard til NRK.no.

Se hennes alternative tips i faktaboksen til høyre.

Les også: Stillesittende tenåringer får oftere hodepine

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)