Psykolog og treningsinstruktør Karen Kollien Nygaard.
Foto: NRKAlle vet at fysisk aktivitet er viktig for god helse.
Men selv om du skulle være så flink at du trener en hel time hver dag, gjenstår en hel del våkne timer.
Og forskning viser at det spiller enorm rolle hvordan du faktisk bruker disse timene, ifølge blogger, fysiolog og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Ontario, Canada, Travis Saunders.
En undersøkelse av mer enn 17 000 kanadiere viser at tiden folk sitter på rumpa har en klar sammenheng med generell fare for å dø – og særlig som følge av hjerte- og karsykdommer.
Overraskende sammenheng
Og det som overrasket forskerne mest av alt var at sammenhengen ikke hadde noe med øvrig fysisk aktivitet å gjøre.
Altså: Sitter du mye på rumpa, spiller det ingen rolle hvor mye du ellers trener; undersøkelsen viser at de som satt mest var i 50 prosent større fare for å dø i den perioden de ble fulgt opp enn de som satt minst, medregnet faktorer som alder, røyking og altså øvrig fysisk aktivitetsnivå.
En liknende studie fra Australia, skriver Saunders, viser at hver time vi ser på TV assosieres med en 11 prosent økning i risikoen for å dø, uavhengig av alder, kjønn, livvidde og fysisk aktivitetsnivå ellers.
Les også:
Pauser hjelper
Men fortvil ikke; det er ikke så mye som skal til for å slippe unna de dystre profetier skulle du for eksempel være en skikkelig TV-slave.
Deltakerne i den kanadiske undersøkelsen som ofte tok ”pauser” i sittingen – og for eksempel ofte gikk og hentet seg kaffe i løpet av arbeidsdagen eller reiste seg fra sofaen for å hjelpe ungene med noe – kom da også bedre ut av det.
Til og med korte pauser med lav intensitet holder blodsirkulasjonen oppe og vekten nede, for å nevne noe, og reduserer faren for å dø.
Jobb stående
Forskning på dyr viser dessuten at det bare det å bevege seg rolig – eller til og med stå oppreist – er bedre enn å ligge flat eller sitte rak.
- Stolen er ikke nødvendigvis et fremskritt, sier psykolog og treningsinstruktør Karen Kollien Nygaard til NRK.no.
Se hennes alternative tips i faktaboksen til høyre.
Les også: