NRK Meny
Normal

Jenter frykter å bli sett på som «lett på tråden» hvis de tar frem kondom

Unge synes det er pinlig å ta frem kondomet. – Man vil jo være kul og sexy når man skal ha sex, ikke være den strenge og kjipe, sier russejente.

Lege, Trine Aarvold, viser hvordan man skal ta på et kondom feil og riktig.

VIDEO: Se de vanligste kondomtabbene i videoen over. Foto/redigering: Hans Ola Hevrøy

– Mange har en gammeldags holdning om at jenter ikke skal ta frem kondomet. De skal være mer pripne enn at de har planlagt å ha sex når de drar på byen, dette er en del av «Hore-Madonna»-problematikken, mener Siv Gamnes. Hun er spesialist i sexologisk rågivning, og jobber som rådgiver for Klara klok og Ung.no.

Gamnes forteller at mange forventer at gutter skal ta ansvaret for kondomet. Hun oppmuntrer også jenter til å ha det tilgjengelig.

Prevensjon

Trude Slettvoll Lien, fra Sex og samfunn, holdt seksualundervisning for russen ved Hartvig Nissens skole.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

– At klamydiatallene stiger tyder på at nordmenn ikke er gode nok til å bruke ​kondom, sier Trude Slettvoll Lien, psykiatrisk sykepleier og spesialist i sexologisk rådgiver ved ungdomsklinikken «Sex og samfunn» i Oslo.

NRK.no møter Lien på Hartvig Nissens skole, der hun har holdt seksualundervisning for russen. Hun forteller russen at kondomet er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot kjønnssykdommer.

– Mange synes det er pinlig å ta frem kondomet. De er kanskje redde for å fremstå som «playere» eller som «løse», eller at partneren tror de forventer å ha sex, sier Lien.

Jenter risikerer mest

Tora Øgrim (18), prevensjonsansvarlig i russestyret ved Hartvig Nissens skole, forteller at det kan være vanskelig å insistere på å bruke kondom når man skal ha sex med en ny partner.

– Man vil jo være kul og sexy når man skal ha sex, ikke være den strenge og kjipe, sier Øgrim.

Hun forteller at mange gutter ikke vil bruke kondom, og bruker unnskyldninger som at kondomet ikke passer.

Tora Øgrim

Tora Øgrim, prevensjonsansvarlig for russen ved Hartvig Nissens skole, mener det er viktig at russen bruker kondom.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

– Jeg synes ikke at ungdom er flinke nok til å bruke kondom så ofte som man burde. Mange bruker p-piller og tenker at de er sikre, men de er jo ikke sikre mot alt, sier Øgrim.

Sexologisk rådgiver Siv Gamnes forteller at mange gutter ikke ønsker å bruke kondom - de tenker at det er som å spise godteri med papiret på.

– Jeg tror jenter oftere ber om å bruke kondom. Jenter risikerer mest ved å ha ubeskyttet sex, og derfor er det naturlig at de har det sterkeste ønsket om å bruke det, sier Gamnes.

Vil ha tilgjengelig prevensjon

Som prevensjonsansvarlig ønsker Øgrim å bidra til at prevensjon skal bli mer tilgjengelig. Derfor skal hun dele ut gratis kondomer til russen.

– Jeg synes at alle skal ha det gøy i russetiden. Hvis du vil ha sex og være fri i din seksualitet, må du også ha nok kunnskap for å beskytte deg selv og andre, sier Øgrim.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.