Gravid
Foto: NRK

Én av fire blir uplanlagt gravide

– Barn som ikke er planlagt er vår tids bastarder, mener småbarnsfar Peter Kihlman, som selv har to uplanlagte barn.

Én av fire av alle over 25 år som har debutert seksuelt, har opplevd at de selv eller partneren er blitt gravide uten at det var planlagt. Det viser TNS Gallups nye Helsepolitiske barometer.

I aldersgruppa 30-44 er tallene enda høyere - der svarte hver tredje at de har blitt uplanlagt gravide minst en gang i livet, eller har opplevd at partneren er blitt det.

– Av en eller annen grunn mener mange at det er bedre at barna er planlagt. Jeg synes det er litt kynisk å få barn etter barnehagefrister, og er glad for at mine er et resultat av kjærlighet, sier Peter Kihlman, tobarnsfar og pappablogger.

Peter bader baby

Peter Kihlman var ikke forberedt på hvordan det er å være pappa.

Foto: Peter Kihlman / Privat

Dagen Peter fikk vite at han skulle bli pappa, opplevde han at alt endret seg. Han hadde vært i Frognerparken med kompisene sine, og badet og drukket øl. Da han kom hjem fortalte kjæresten Christina Sandnes at hun var gravid. Den store nyheten kom som et sjokk.

– Inntil det punktet hatet jeg barn. Jeg hadde nok lyst på barn innerst inne, men synes at andres barn var slitsomme, irriterende og i veien. Jeg så ikke helt hvordan jeg skulle ha plass til barn i eget liv, sier Peter.

Som 30-åring hadde Peter rukket å etablere et liv uten barn. Han opplevde det som urettferdig å måtte «kaste bort» alt han hadde opparbeidet, og bruke alle penger og all tiden sin på barn.

– Vår tids bastarder

– I begynnelsen av graviditeten var jeg usikker på om jeg kom til å bli en bra pappa. Jeg hadde aldri forberedt meg på å få barn, og var ikke klar i det hele tatt. Jeg tror mange jenter gleder seg til å få barn lenge, og er bedre forberedt enn de fleste menn, sier han.

Før Peter ble pappa hadde han en Facebook-gruppe for de som ikke liker småbarnsforeldre. Han var lei av at foreldre fremstilte småbarnslivet som så fint og flott. Da Peter ble pappa, ble han som småbarnsforeldrene han hadde kritisert - en som heller vil være hjemme med barna, enn å henge med kompiser. I dag driver han bloggen «Pappahjerte».

Peter opplever at mange ser litt ned på uplanlagte graviditeter, og at de tenker at det er skjødesløst. Det er noe man ikke bør snakke om, og som barna ikke må få vite.

– Barn som ikke er planlagte er vår tids bastarder. De er litt annenrangs, men jeg synes det er noe veldig fint med at mine to barn ikke er planlagt, sier pappabloggeren.

Da han fikk sitt andre barn hadde han vent seg til kommentarene på bloggen. Han hadde sluttet å bry seg om hva andre synes om at graviditetene ikke var planlagt.

– Jeg hadde blogg da Christina ble gravid, og fikk ofte mammapolitimeninger midt i fleisen, sier Peter.

Han tror at valget om å få barn ville vært så vanskelig, at han ikke hadde blitt pappa hvis de skulle planlagt barnet. Det ville aldri passet.

Peter Kihlman med baby

Da sønnen ble født, skjønte Peter Kihlman at følelsene knyttet til å bli far var sterkere enn han hadde trodd.

Foto: Peter Kihlman / Privat

Skyld og skam

– Det er dessverre mye skyld og skam knyttet til graviditeter som ikke er planlagt, fordi det fortsatt er et tabu å ta abort, sier direktør Hildegunn Bomnes i stiftelsen Amathea, som er en veiledningstjeneste for gravide. De gjennomførte drøyt 12.500 samtaler med gravide i fjor.

Hildegunn Bomnes

Uplanlagt graviditet kan medføre et følelsesmessig kaos, sier Hildegunn Bomnes i stiftelsen Amathea.

Foto: Amathea

– Skammen handler både om samfunnets forventning om perfekte mennesker som mestrer livet sitt, og om følelsen av å ikke mestre sin egen seksualitet, sier hun.

Stiftelsens brukerundersøkelse viser at mange bestiller time fordi de ønsker å snakke om de økonomiske utfordringene ved en uplanlagt graviditet. Gjennom konsultasjoner med gravide, har Bomnes erfart at de personlige dilemmaene ofte stikker dypere. Det kan blant annet handle om relasjon til egen familie eller til den andre parten.

– Det er mye følelser og tabuer rundt dette med abort. Mange gravide snakker ikke med vennene sine, eller føler at valgene deres blir påvirket av dem de har snakket med. Derfor kommer de til oss for å få hjelp til å sortere følelsene sine. Vår rolle som utenforstående med taushetsplikt, er å lytte og stille gode spørsmål. Vi vil hjelpe med å sortere egne meninger i det som ofte er et følelsesmessig kaos, forteller Bomnes.

Maria Røsok, daglig leder av ungdomsklinikken Sex og Samfunn, forteller at det er for lite kunnskap om prevensjon blant brukere og helsepersonell. Hun mener at aborttallene kunne vært lavere dersom flere hadde brukt prevensjon som passet dem.

– Valg av prevensjon må sees i sammenheng med uplanlagte graviditeter. Det er veldig mange som bruker p-piller, og mange glemmer å ta pillen hver dag. Vi ønsker at flere skal bruke langtidsvirkende prevensjon, som p-stav eller spiral. Det er sikrere, gir ingen rom for brukerfeil og gir ingen farlige bivirkninger, sier Røsok i Sex og Samfunn.

– Kun sterilisering som er helt sikker prevensjon

– Graviditeter og barn er ingen bestillingsvare. Det er en del av biologiens tilfeldighet. Noen kvinner blir gravide når de ikke planlegger det, og mange synes det er helt fint. Jeg mener det blir feil å tenke at man skal kunne planlegge alt. At graviditeten ikke er planlagt, betyr ikke at det er uønsket, sier Anne Eskild, overlege ved Kvinneklinikken på Ahus og professor ved Universitetet i Oslo.

Overlege Eskild forteller at det bare er sterilisering som er helt sikker prevensjon. Derfor vil mange som har vært seksuelt aktive over flere år, oppleve å få et uplanlagt svangerskap.

Desto lenger man har vært seksuelt aktiv, desto større er sannsynligheten for å bli gravid. Det gjelder både planlagt og uplanlagt graviditet.

Til tross for at Peter Kihlman ikke var forberedt på graviditeten, begynte han etter hvert å glede seg til å bli pappa. Peter skjønte at han ikke kunne tviholde på personen han hadde vært, og at han måtte tilpasse seg til en ny hverdag.

– Jeg tror at mange hadde hatt godt av å få barn som ikke er planlagt. Jeg er glad for at livet mitt tok kontroll, for å få barn er det fineste som har skjedd meg, avslutter pappabloggeren.

Baby
Foto: Peter Kihlman / Privat