Hopp til innhold

Abort øker sjansen for barn senere

Sjansen for å få et sunt og vellykket svangerskap er størst dersom unnfangelsen skjer innen seks måneder etter en ufrivillig abort, viser ny studie.

Gravid
Foto: Ale Ventura / Colourbox.com

- Kvinner som ønsker å bli gravid igjen etter en ufrivillig abort, bør ikke miste motet, sier forskningsleder Sohinee Bhattacharya ved universitetet i Aberdeen til BBC News .

Hun er en av forskerne bak en omfangsrik studie som har tatt for seg data fra over 30.000 kvinner samlet inn mellom 1981 og 2000.

  • Undersøkelsen viser at hos kvinner hvor en ny unnfangelse skjedde innen seks måneder etter en abort, var risikoen minst for såvel en ny abort, som fosterdød eller svangerskap utenfor livmoren, såkalt ektopisk svangerskap.
  • Unnfangelse snart etter en ufrivillig abort minsket i tillegg risikoen for keisersnitt, prematur fødsel og lav fødselsvekt hos babyen, sammenlignet med kvinner som ble gravid igjen mellom seks måneder og ett år etter abort.

Forskerne påpeker imidlertid at sjansen for et vellykket svangerskap minker med alderen.

- Hvis du allerede er over 35, ville jeg definitvit råde deg til å prøve igjen innen seks måneder, siden alder innebærer en høyere risiko enn intervallene mellom graviditeter, fortsetter Bhattacharya.

Den eneste grunnen til å vente, måtte være om man har hatt en eller annen form for komplikasjon, som for eksempel en infeksjon, mener forskeren.

LES OGSÅ: Flere velger abort

LES OGSÅ: Færre unge tek abort

Går imot WHO-råd

Forskningslederens råd går imot de internasjonale anbefalinger fra blant andre Verdens helseorganisasjon (WHO) , som gjerne ser at man venter minst seks måneder med å forsøke igjen etter en ufrivillig abort.

Norske leger er ikke like bastante i anbefalingene som WHO, men oppfordrer kvinner å ta hensyn til egne følelser.

Jørgen Skavlan

Lege Jørgen Skavlan.

Foto: NRK

- Det er ingen faste regler for hvor lenge du må vente etter en abort før du blir gravid igjen. Det som betyr noe, er at du selv føler deg restituert fysisk og emosjonelt etter en abort, noe som tross alt kan være en tøff påkjenning, fremholder kjendislege Jørgen Skavland overfor NRK .

- Jeg vil ikke anbefale å gå rett fra en abort til ny graviditet uten opphold. Derfor synes jeg at to - tre måneder med ro og restitusjon i mellom høres fornuftig ut, mener Skavland.

Statistisk sett ender om lag en av fem svangerskap med abort innen 24. uke.

LES OGSÅ: Fall i p-pillebruk uroer

LES OGSÅ: Nøler med gratis angrepiller til unge jenter

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)