Siden hvitvin ikke gir den typiske misfargingen på tennene som rødvin gjør, kan man forledes til å tro at hvitvin er mildere for tennene.
Men syren i hvitvin er betraktelig mer skadelig for tannemaljen, skriver
.Det er pH-nivået i vinen, eller syren, som er årsaken til tannskadene. I tillegg spiller det en rolle hvordan man inntar den.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Ost og vin blir medisin
Siden det er kalsiumet i tennene som blir angrepet av syren, mener ekspertene at det kan motvirke skader hvis man spiser ost samtidig. Ost har et konsentrert innhold av kalsium.
Vin har typisk også ulikt pH-nivå etter hvor de kommer fra. Riesling-viner har for eksempel en lav pH, som gjør mer skade.
Rødviner som Rioja eller Pinot noir er et snillere valg for tennene, ifølge undersøkelsene ved det tyske Johannes Gutenburg-universitetet.
Vent med tannpuss
Frukt sammen med vinen forsterker den negative effekten. Kombinasjonen jordbær og hvitvin er for eksempel ikke så bra for tennene.
Den mest tannvennlige måten å drikke hvitvin på, er å drikke til mat. Spyttet som produseres når man spiser, hjelper til å nøytralisere syreangrepet.
Tannpuss rett etter et glass vin, kan også gjøre problemet verre - akkurat som hvis man har drukket juice. Derfor bør man vente minst en halvtime før man pusser tennene og legger seg.