NRK Meny
Normal

Hvitvin skader tennene

I motsetning til hva de fleste tror, er det ikke rødvin som er verst for tanngarden.

Hvitvin og rødvin
Foto: Colourbox

Siden hvitvin ikke gir den typiske misfargingen på tennene som rødvin gjør, kan man forledes til å tro at hvitvin er mildere for tennene.

Men syren i hvitvin er betraktelig mer skadelig for tannemaljen, skriver BBC .

Det er pH-nivået i vinen, eller syren, som er årsaken til tannskadene. I tillegg spiller det en rolle hvordan man inntar den.

Ost og vin blir medisin

Siden det er kalsiumet i tennene som blir angrepet av syren, mener ekspertene at det kan motvirke skader hvis man spiser ost samtidig. Ost har et konsentrert innhold av kalsium.

Vin har typisk også ulikt pH-nivå etter hvor de kommer fra. Riesling-viner har for eksempel en lav pH, som gjør mer skade.

Rødviner som Rioja eller Pinot noir er et snillere valg for tennene, ifølge undersøkelsene ved det tyske Johannes Gutenburg-universitetet.

Vent med tannpuss

Frukt sammen med vinen forsterker den negative effekten. Kombinasjonen jordbær og hvitvin er for eksempel ikke så bra for tennene.

Den mest tannvennlige måten å drikke hvitvin på, er å drikke til mat. Spyttet som produseres når man spiser, hjelper til å nøytralisere syreangrepet.

Tannpuss rett etter et glass vin, kan også gjøre problemet verre - akkurat som hvis man har drukket juice. Derfor bør man vente minst en halvtime før man pusser tennene og legger seg.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.