– Denne maten forlenger livet

Inntak av 100 gram mørk sjokolade, et glass vin, frukt og grønnsaker daglig, kan forlenge livet ditt. Fedon forklarer hvordan.

Denne maten forlenger livet

Det du spiser kan avgjøre hvor lenge du lever, og her forklarer Fedon Lindberg hva du bør få i deg daglig: Denne maten forlenger livet

Livsstilsrelaterte sykdomer er vår tids viktigste årsak til tidlig død. Hjerte- og karsykdommer ligger på førsteplass, mens kreft er nummer to.

I tillegg har vi økt forekomst av overvekt og diabetes, og barna våre kan risikere å oppleve forventet lavere levealder enn oss.

– Faktorer for å unngå dette er et sunt kosthold, mosjon og en sunnere livsstil, forteller lege og kostholdsekspert Fedon Lindberg.

I denne episoden av «Mat for et bedre liv» viser han hvilke matvarer du bør få i deg daglig om du vil leve lenger.

Hva med 100 gram mørk sjokolade daglig?

For noen år tilbake satte forskere sammen en pille, en polypille eller multipille, som skulle kunne forlenge livet med nesten ti år og redusere hjertesykdom med åtti prosent.

En annen gruppe forskere ville gjøre det samme og satte sammen et måltid, kalt polymåltidet, bestående av flere komponenter som hadde en dokumentert effekt på å forlenge livet og redusere hjertesykdom, nesten samme resultat som pillen.

Dette mente forskerne var ingrediensene i oppskriften til et lengre liv:

  • 150 ml vin om dagen
  • 400 g assorterte frukt og grønnsaker (et eple, en tomat, en paprika, gulrot)
  • 100 g mørk sjokolade
  • 114 g fisk fire ganger i uken. (Fet fisk er best, men er ikke avgjørende i denne sammenheng)
  • 2,4 g hvitløk, et lite fedd
  • 68 g mandler

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)