NRK Meny
Normal

– Denne maten forlenger livet

Inntak av 100 gram mørk sjokolade, et glass vin, frukt og grønnsaker daglig, kan forlenge livet ditt. Fedon forklarer hvordan.

Denne maten forlenger livet

Det du spiser kan avgjøre hvor lenge du lever, og her forklarer Fedon Lindberg hva du bør få i deg daglig: Denne maten forlenger livet

Livsstilsrelaterte sykdomer er vår tids viktigste årsak til tidlig død. Hjerte- og karsykdommer ligger på førsteplass, mens kreft er nummer to.

I tillegg har vi økt forekomst av overvekt og diabetes, og barna våre kan risikere å oppleve forventet lavere levealder enn oss.

– Faktorer for å unngå dette er et sunt kosthold, mosjon og en sunnere livsstil, forteller lege og kostholdsekspert Fedon Lindberg.

I denne episoden av «Mat for et bedre liv» viser han hvilke matvarer du bør få i deg daglig om du vil leve lenger.

Hva med 100 gram mørk sjokolade daglig?

For noen år tilbake satte forskere sammen en pille, en polypille eller multipille, som skulle kunne forlenge livet med nesten ti år og redusere hjertesykdom med åtti prosent.

En annen gruppe forskere ville gjøre det samme og satte sammen et måltid, kalt polymåltidet, bestående av flere komponenter som hadde en dokumentert effekt på å forlenge livet og redusere hjertesykdom, nesten samme resultat som pillen.

Dette mente forskerne var ingrediensene i oppskriften til et lengre liv:

  • 150 ml vin om dagen
  • 400 g assorterte frukt og grønnsaker (et eple, en tomat, en paprika, gulrot)
  • 100 g mørk sjokolade
  • 114 g fisk fire ganger i uken. (Fet fisk er best, men er ikke avgjørende i denne sammenheng)
  • 2,4 g hvitløk, et lite fedd
  • 68 g mandler

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.