Hopp til innhold

Vin med kreftfarlige stoffer

Flere populære viner inneholder plantevernmidler som kan føre til kreft. Bare økologisk vin er stort sett helt uten helseskadelig gift, viser ny svensk undersøkelse.

Vin
Foto: Dagfinn Ellefsen.

Naturskyddsföreningen i Sverige har testet 40 vinmerker fra produsenter i åtte land. Alle flaskene er kjøpt på det europeiske markedet, og de er laget av ulike druetyper.

16 av vinene inneholder rester av kjemikalier som EU har klassifisert som kreftframkallende eller med fare for skade på hormonsystem og forplantningsevne.

Og i mer enn halvparten av vinene, 25 stykker, fant man det kjemiske stoffet pyrimethanil som mange eksperter frykter kan føre til kreft.

Testen avslører at vinene er forurenset med i alt 24 ulike typer plantevernmidler. Minst fem av disse kjemikaliene er helseskadelige, ifølge EU. Én av flaskene inneholder rester av hele 10 kjemiske plantevernmidler.

Alle prisklasser

Det svenske laboratorioet har testet røde og hvite viner fra Frankrike, Tyskland, Østerrike, Italia, Portugal, Sør-Afrika, Australia og Chile.

De fleste er såkalte lavprisviner, men noen kommer også fra store velkjente gårder som selger vin i den høyere prisklassen. Den svenske miljøvernorganisasjonen går ikke ut med navn på enkeltmerker, ettersom alle de konvensjonelle vinene inneholder kjemikalierester. Svenskene vil heller sette fokus på økologisk vin som et sunnere alternativ.

Seks av de 40 testvinene er laget av økologiske druer. Fem av disse vinene er helt giftfrie, mens én inneholder spor av plantevernmidler. Teorien er at denne vinen er forurenset av kjemikalier som har spredd seg med vinden fra andre vingårder i nabolaget.

Kjemikalier skal forebygge

Mugg og andre organismer er et stort problem for mange vinprodusenter. Det er vanlig å bruke plantevernmidler ikke bare for å ta knekken på mugg som er i ferd med å ødelegge druene, men også for å forebygge at problemet oppstår.

Derfor er bruken av kjemiske tilsetningsstoffer svært høy i denne bransjen. I den portugisiske drueproduksjonen har for eksempel det gjennomsnittlige forbruket av plantevernmidler vært oppe i hele 50 kilo per hektar.

15 prosent av alle plantevernmidler som brukes i EU-området går nå til produksjon av vindruer, selv om drueavlingene bare utgjør 3,5 prosent av Europas totale jordbruksareal.

- Overrasket

Lederen i Norges Naturvernforbund Lars Haltbrekken er overrasket over omfanget av skadelige kjemikalier i vin. - Jeg tror denne undersøkelsen kan bidra til å øke interessen for økologisk vin. Det er på tide å dreie fokuset den veien, slik det nå skjer med matvarer, sier han.

- At kjemikalier kan smitte over til økoprodusenter fra nabogårder som bruker gift, viser at det også er viktig med et sterkere søkelys på produksjonen og kontrollen av den, mener Haltbrekken.

Se hele undersøkelsen her .

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)