Hopp til innhold

Har du disse brannfellene hjemme?

Se hvor lett du kan starte en brann, om du ikke tar nødvendige forholdsregler.

Trond Willard

En optisk røykvarsler på hvert soverom, ved rømningsveier, på kjøkkenet og i stua er å anbefale, sier Trond Willand.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Dagfinn Kalheim

Et hvert elektrisk produkt har en liten risiko for å antenne. De er alle potensielle brannfeller hvis de brukes feil, sier Dagfinn Kalheim.

Foto: Norsk brannvernforening

Kravet til et brannsikkert hjem er minst én røykvarsler i hver etasje, og enten slukkeapparat eller brannslange.

- En vanlig røykvarsler kan ikke seriekobles, men det er det en fordel at de kan. Da vil de sette i gang hverandre slik at alle i hjemmet våkner og blir varslet uavhengig av hvor i boligen de befinner seg, forklarer Trond Willand, fagansvarlig ved Ifs sikkerhetskurs i Hobøl.

Når først en røykvarsler begynner å pipe, tar det bare sekunder før den neste setter i gang.

- I tillegg vil de optiske varslerne melde fra når de senser brannfarlig gass, ligger Willard til.

Han har jobbet som brannmann i over 20 år, og nå holder han kurs for å lære nordmenn hvor lett det er å starte en brann hjemme.

Elektriske duppetitter må slås av

Før var det én radio og kanskje ett eller to TV-apparater per husstand, og bare ytterste få eide en PC.

Nå er det vanlig med TV i nesten alle rom, en mobiltelefon per beboer, stasjonære og bærbare PCer og andre ting.

Disse kan lett starte en brann om du ikke passer på.

- Ikke legg fra deg PCen i sengen eller på sofaen, og slå den helt av når du er ferdig med å bruke den, anbefaler han.

Hvis en PC blir for varm, kan det bli brann.

- Jeg kan nevne flere eksempler der hele huset har brent ned som følge av at en PC var på og lå på sofaen, sier branneksperten.

En laptop er lett å ta med seg, men den er konstruert for å stå på en rett overflate som et bord grunnet luftuttaket under maskinen.

- Tar du den med deg i senga vil dyna kunne tette luftinntaket. Maskinen kan gå varm og det kan oppstå brann. Dette vil være ekstra kritisk dersom du har sovnet, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Brannvernforeningen til NRK.no.

Det samme gjelder «klossen» på PC-ledningen.

- Også transformatoren til laptopen skal ligge utildekt da denne produserer varme, legger han til.

Mobil under puta er «fy-fy»

Willand fraråder også å lade mobilen om natten , og fnyser av appen som skal måle søvnmønsteret ditt mens den ligger under puta om natten.

- Det er livsfarlig! Det kan oppstå en gnist inni telefonen som aldri er under 5000 grader, og kan være helt oppe i 30.000 grader. Da kan det sive ut blåsyre, ammoniakk og klar gass som vi sniffer i oss mens vi sover. Får du de stoffene i deg lever du ikke lenge, advarer han.

Brannvernforeningen er helt enig.

- Det er galskap med en app som krever at du sover med iPhone under puta. Et hvert elektrisk produkt har en liten risiko for å antenne. De er alle potensielle brannfeller hvis de brukes feil, forklarer Kalheim.

Mobiltelefoner er ikke konstruert for å ligge under puta, det er feil bruk.

- Ved en eventuell brann i mobilen vil det frigjøres farlig gass i små mengder. Dersom telefonen ligger få centimeter fra ansiktet vil selv små mengder giftig gass og røyk være livsfarlig å puste inn, tilføyer han.

Den samme gnisten kan oppstå dersom du lar laderen til mobilen eller en PC stå i stikkontakten.

Video Brann med batteri

Ronny Tande viser hvor lett det kan begynne å brenne med utladet batteri og stålull. Dekk over polene på batteriet med elektrikertape og kast dem i en brannsikker boks for å unngå brann.

En «padde» tåler ikke alt

Slukekapparat

55 A og 233 B er betegnelsen på effekten av pulverapparatet. 55A og 288 B er det beste du får tak i, og det anbefales ikke å bruke apparater med lavere betegnelse enn 43 A eller 233 B.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Ronny Tande

Du små snu på pulverapparatet fire ganger i året for at pulveret ikke skal klumpe seg i beholderen, sier Ronny Tande.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Skjøteledninger, eller «padde» som det også kalles, er nordmenn glad i, og det finnes mange av dem i de fleste hjem.

Men tenk over hvilke kontakter du setter i dem, de er nemlig ikke beregnet for store belastninger.

- Skjøteledninger og «padder» er ofte ikke beregnet for store belastninger, da de har tynnere ledningstverrsnitt enn tverrsnittet på de faste installasjonene. Blir de belastet med strømkrevende apparater, kan skjøteledningen eller «padden» smelte og ta fyr før sikringen i boligen ryker, skisserer Kalheim.

Kobles varmeovn og kaffetrakter som til sammen trekker flere tusen watt på samme skjøteledning, kan belastningen være for stor og brann kan oppstå.

- Du skal ikke bruke en «padde» til verken kaffetrakter, oljeovn, vannkoker eller vaskemaskin. Termostaten er det billigste på en skjøteledning, og den kan bli varm og antenne med for mange kontakter, eller kontakten til ett apparat som bruker mye strøm, presiserer Willard.

Skjøteledningen er beregnet på apparater som Getboks, X-boks, Bluerayspiller, Nintendo Wee, Playstation, en lampe eller en TV.

- Tidligere ble alle elektriske produkter Nemko-godkjent, men slik er det ikke lenger. Derfor selges det mange billige produkter som er brannfarlige. Men du kan kjøpe FG-godkjente skjøteledninger med og uten en bryter som tar strømmen etter 30 minutter, opplyser Trond Willard.

Video Brann med hårspray

Ronny Tande viser hvor raskt det kan ta fyr med hårspray og stearinlys.

Pulverapparat går ikke ut på dato

Pulverapparat

Pulverapparatet skal på kontroll hvert femte år, og til service hvert tiende år. Begge deler må utføres av sertifiserte bedrifter.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

- Hvis du bare har en brannslange hjemme bør du ha ett eller flere slukkeapparater i tillegg. Vi anbefaler pulverapparat fremfor skumapparat i privatboliger, da de har mye bedre slukkeeffekt, sier Ronny Tande til NRK.no.

Han er også fagsjef og kursholder ved Ifs sikkerhetssenter i Hobøl.

Han påpeker at du selv er ansvarlig for å snu på pulverapparatet fire ganger i året, for at pulveret ikke skal klumpe seg i beholderen. Du må også sende apparatet på kontroll hvert femte år, og til ordentlig service hvert tiende år.

Pulverapparatet går ikke ut på dato, men er likevel datostemplet fra da de ble laget. Dette for at du skal vite når det skal til kontroll og på service en.

- Pass på at du benytter sertifiserte selskaper til kontrollene og servicene. Sjekk med brannstasjonen der du bor hvilke selskaper som er sertifiserte. Da vil du få et sertifiseringsmerke på apparatet, forklarer han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)