Hopp til innhold

- Brannøvelse hjemme redder liv

Åtte av ti som omkommer i brann, omkommer hjemme. Det er kun en øvelse som kan avdekke feil og mangler, og øvelse redder liv.

Brannstige

Familien Kristiansen oppdaget at stigen stoppet to meter over bakken da de hadde brannøvelse i hjemmet mandag ettermiddag.

Foto: Gard Brox Jensen

Dagfinn Kalheim

Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Foto: Brannvernforeningen

Denne uken er det brannvernuke , og over 330.000 deltar i en nasjonal brannøvelse.

Bedrifter, skoler, barnehager og institusjoner er pålagt å gjennomføre brannøvelser med jevne mellomrom. Enkelte virksomheter skal også øve flere ganger i året.

- Brannvernuka har vi hatt i mange år, men i fjor hadde vi det første initiativet til nasjonal brannøvelse, opplyser Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening, til NRK.no.

Omkommer i hjemmet

Åtte av ti som omkommer i brann, omkommer i hjemmet.

- Ofte er dette på nattestid og vi vet at fra det oppstår flammebrann til det er full overtenning tar det fra tre til syv minutter, forklarer Kalheim.

Hvert minutt og hvert sekund teller. Det er viktig å ha tenkt gjennom hvordan man skal komme seg ut og at du har forsøkt dette. Du har ikke tid til å finne ut der og da hvem som tar seg av hvilket barn.

- Jeg hadde laget en plan for hvordan familien vår skulle evakuere, men da vi forsøkte måtte vi gjøre om på planen og prøve flere ganger før vi fant en måte å evakuere på. Jeg har jobbet med brann i mange år, men planen jeg hadde laget feilet. Det ville vi aldri ha avdekket uten en øvelse, understreker Kalheim fra Norsk brannvernforening.

Det er kun en øvelse som kan avdekke feil og mangler, og øvelse redder liv.

Norsk Brannvernforening råder familier til å øve på å evakuere fra hjemmet i forskjellige situasjoner. Man bør både tenke seg en situasjon på nattestid hvor alle sover, og på dagtid hvor man befinner seg på kjøkkenet, i boden eller i dusjen.

Les mer og se film av brannøvelse i hjemmet her.

Stigen stod for høyt

Over 200 privathusholdninger deltar i den nasjonale brannøvelsen, og familien Kristiansen på Lørenskog er en av dem.

- Vi har aldri hatt brannøvelse hjemme før, men da jeg så at Norsk brannvernforening oppfordret familier til dette på Facebook, ville jeg at vi skulle prøve, sier familiefar Jim-Roger Kristiansen til NRK.no.

Familien Kristiansen

Jim-Roger, Daniella (6) og Smadar Kristiansen.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

Familien har alt av utstyr i orden. Røykvarslere som testes jevnlig, slukkeapparat og varsling automatisk til naboene. De har inngått et nabonettverk med en boligalarm som varsler de nærmeste naboene.

- Dersom alarmen vår går, får naboene en sms. De er jo ofte nærmest, så det lønner seg. Det skaper både trygget og sikkerhet, forklarer Kristiansen.

Han føler selv at han har kontroll på alt av teknisk utstyr i hjemmet, men den sammenleggbare rømningsstigen som henger på veggen, ville han at familien skulle prøve.

- Vi tenkte det var greit å vite hvordan man evakuerte med den, og det var bra vi forsøkte. Vi oppdaget at stigen var veldig kort, den stoppet to meter over bakken, sier Kristiansen.

Med en datter på snart syv år, kan det bli litt langt å hoppe ned.

- Vi brukte et branntau for å sikre datteren vår, men jeg må gå til innkjøp av en sikkerhetsline i tillegg. Da vi klatret ned stod allerede naboene på plass, så nabovarsling fungerer bra, opplyser han.

Les også:

Tepper i garasjen

Brannøvelse

Pappa Jim-Roger hjelper datteren Daniella ned fra den høye brannstigen.

Foto: Gard Brox Jensen

Familiens brannalarm fungerer også slik at garasjen åpner seg dersom alarmen går.

- Da får vi lettere tilgang på vannslange. Min kone foreslo at vi også burde legge noen tepper eller varme klær i garasjen, i tilfelle vi må evakuere med lite klær, sier Kristiansen.

Hele familien synes hele brannøvelsen var veldig lærerik, og vil fortsette med øvelser i fremtiden.

- Vi har fått mange gode råd på nettsiden til Norsk brannvernforening. Dersom de fortsetter å reklamere for Brannvernuken vil vi huske å ha øvelse, tror han.

Ett av rådene er å avtale et møtested på utsiden av boligen.

- Vårt møtested er ved innkjørselen på fremsiden. Jeg trodde jeg hadde full kontroll, men er nå veldig glad for at vi hadde øvelsen og fant ut at det var langt ned fra stigen før en eventuell virkelig situasjon. Det gikk greit nå som vi var tre, men kanskje er det bare to stykker hjemme neste gang, avslutter han.

Les også: Tenker ikke på brannfaren

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)