Hopp til innhold

Gode småskjermer til hytta

Ny tv til hytta eller soverommet? Her er en test av 32-tommere som gir mye bilde for pengene.

Flatskjerm

Lyd & Bilde har testet fire 32-tommere og to rimelige alternativer for deg som vil ha en større tv.

Foto: ScanStock

I dag regnes ikke 32 tommer som noen stor tv. Faktisk er dette den minste skjermstørrelsen Lyd & Bilde anbefaler til alminnelig bruk.

Til gjengjeld er dette et veldig anvendelig tv-format som egner seg utmerket som en tv nummer to, enten det er på soverommet, barnerommet, hytta eller kontoret.

32-tommeren kan i prinsippet brukes alle steder hvor du har trangt om plassen, kort avstand til sofaen, eller mindre behov for en stor og prangende skjerm.

LES OGSÅ: Test av mediedisker

Testen

Lyd & Bilde har samlet fire aktuelle 32-tommere i prisklassen fra 2500 til 6000 kroner.

April er en utskiftningsmåned for mange av produsentene, derfor er utvalget noe begrenset. Testen omfatter både fjorårsskjermer og flunkende nye modeller.

Hensikten har vært å finne ut hvilken 32-tommer som er det beste kjøpet i øyeblikket. En fjorårsmodell på tilbud, eller en ny modell av året? Den som leser får se!

LES OGSÅ: - De beste tv-merkene

Tre ting bør du tenke på

  • Hvis tv-en skal monteres tett på veggen, bør skjermen ha sidevendte kontakter for enklere tilkobling.
  • På hytta eller soverommet er det ikke ønskelig med mange ekstra bokser. Derfor bør apparatet gjerne ha innebygd tv-mottaker som tar imot kort fra din aktuelle programleverandør.
  • Sørg for at tv-en har nok HDMI-innganger til å dekke alle kildene dine.

BESTE KJØP: Grundig 32 VLE7139 BR

Grundig 32 VLE7139 BR

Mye for pengene: Grundig 32 VLE7139 BR

Grundig stiller med en LED-skjerm som er svært velutstyrt til prisen.

Grundig-skjermen har MPEG4 tv-mottaker med kortplass som støttes av RiksTV og Canal Digital, pause- og videoopptak til USB, samt trådløs nett-tilkobling med tilgang til apps, Youtube og Facebook, internettradio og mediespiller.

I tillegg kan du laste ned en egen Grundig Remote App for å styre tv-en via Apple eller Android telefoner.

Bildekvaliteten er meget god, og her kan man ta tv-en i bruk uten å gjøre de store endringene i bildemenyen. Grundig-skjermen har også den klart beste lyden blant de fire testdeltakerne.

Her har man brukt fremoverrettede høyttalere montert i en "mini lydplanke" under skjermen, som gir forbausende god lydkvalitet, relativt sett.

Med unntak av 3D får du her mer enn hva man kan forvente i denne prisklassen, spesielt når det gjelder bilde- og lydkvalitet.

5 POENG: Samsung UE32D6507

Samsung UE32D6507

Velutstyrt smarting: Samsung UE32D6507

Samsung-modellen henvender seg til de som vil ha både flott design, flott bildekvalitet og brukervennlighet, og er villig til å betale for det.

Dette er den eneste 3D-kapable skjermen i testen, og har i tillegg kortplass for RiksTV eller Canal Digital kabel-tv.

Du kan gjøre tv-opptak til ekstern harddisk via USB-porten. Du får også Samsungs Smart-tv internettportal som er en av de mest velutviklede portalene for det norske markedet.

LED LCD-skjermen har et bilde med knallsterk kontrast, meget god lysstyrke og briljante farger som er umiddelbart imponerende, men lydgjengivelsen er tilsvarende tynn.

Dette er en topputstyrt tv med flott bildekvalitet, men den fremstår også litt kostbar. Forskjellen i lyd- og bildekvalitet er ikke stor sammenlignet med de rimeligere skjermen i testen.

4 POENG: Panasonic TX-L32E5Y

Panasonic TX-L32E5Y

Japansk comeback: Panasonic TX-L32E5Y

Panasonics nye LED-skjerm frir til filmentusiastene med flott bildekvalitet.

Panasonic-skjermen har 4 HDMI-innganger, 2 USB-innganger samt kortinngang for RiksTV. TX-L32E5 har også SD-kortinngang som gjør det enkelt å vise digitalfoto rett på skjermen.

Panasonics nettportal Viera Connect byr på tjenester som SF Anytime filmleie, oppdaterte nyhetsinnslag fra CNBC og Eurosport, Youtube, Facebook og Twitter.

Skjermen har imponerende sterke og klare farger, og fungerer svært bra til film og naturprogrammer, dels på grunn av den gode fargegjengivelsen, men også fordi svartnivået – evnen til å gjengi svart - er meget bra.

Det som trekker ned, er at lyden er av det spake og tynne slaget, vesentlig tynnere enn Grundig. Men skjermen anbefales til de som uansett har et separat anlegg som kan ta seg av lyden.

2 POENG: TCL C32E210

TCL C32E210

I enkleste laget: TCL C32E210

Denne TV-en fra TCL fremstår som et rimelig alternativ til konkurrentene, men viser seg å ha flere mangler.

Testens billigste tv har en relativt kort utstyrsliste. Her får du kun én HDMI og én scart-inngang, pluss antenneinngangen som kun tar imot analoge tv-signaler.

Det er ingen internettilkobling, ingen lydutgang, og heller ingen digital tv-mottaker. Derfor må man benytte den eneste tilgjengelige HDMI-inngangen til en separat mottakerboks hvis man vil ta inn HD-signaler.

Bildekvaliteten er heller ikke mye å skryte av. Det ligger et slags slør over bildet som gjør at HD-effekten blir borte, og skjermen sliter dessuten med synlig bildestøy på tv-sendinger med standard oppløsning. Derfor kan TCL-skjermen vanskelig anbefales, selv om den er billig.

Legg heller noen hundrelapper til i en annen tv!

Større alternativer

Ingen plassbegrensning? Her er to rimelige alternativer for deg som vil ha en større tv.

5 POENG: Samsung PS51D555

Samsung PS51D555

Mer plasma for pengene: Samsung PS51D555

Samsung-plasmaen imponerer med et svært godt pris/ytelse forhold.

PS51D555 er en del av Samsungs +1 konsept, hvor selve bildepanelet er blitt en tomme større innenfor den samme rammen.

Her får man altså 51 tommer med en tynn ramme hvor bildet går nesten helt ut i kantene.

Som med plasmaer flest får man her et bedre svartnivå som gir større dybde til de mørke filmscenene. PS51D555 har også utmerket fargegjengivelse, og gir generelt en bildekvalitet som mange dyrere skjermer kan misunne den.

Denne skjermen er derfor ett av de beste kjøpene i budsjettklassen.

5 POENG: Sharp LC-46LE831S

Sharp LC-46LE831S

Skarps utfordrer: Sharp LC-46LE831S

Denne modellen fra Sharp er en sprek og fargerik allround-TV til fornuftig pris.

LC-46LE83S kommer med Sharps eget spesielle Quattron bildepanel, hvor det reklameres med en fjerde farge.

I tillegg til primærfargene rød, grønn og blå, har den også en gul fargepiksel som skal gi både mer nøyaktig fargegjengivelse og lavere strømforbruk.

På utstyrssiden har Sharp-skjermen rikelig med HDMI-innganger og innebygd mottaker for Canal Digital parabol (DVB-S). Bildekvaliteten er imponerende, og overgår forventningene til en skjerm i denne prisklassen. Lysstyrken og kontrasten er i toppklasse, og selv fargegjengivelsen er imponerende for en LED LCD.

Sharp benytter 3D-briller av den aktive sorten, noe som betyr at du bør slukke for lyset i rommet når du skal se 3D. Da kan du imidlertid glede deg over et bilde med imponerende dybdeskarphet og stabilitet.

Sharp er et merke vi skal følge nærmere i det kommende året, særlig når det gjelder LED-skjermer i større format.

LES OGSÅ: Årets beste tv-er

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)