Hopp til innhold

Test av mediedisker

Hvordan skal man lagre sine digitale mediefiler for lett å kunne spille dem av på datamaskiner, nettbrett og i hjemmekinoen? Nettverksdisken er svaret.

Digital lagring

Med en nettverksdisk kan du lage et digitalt bibliotek med alle bildene, filmene og musikkfilene dine, og nyte dem fra hvilken som helst datamaskin, smartmobil, mediespiller, nettbrett eller smart-tv.

Til denne testen har produsentene levert modeller som selger stort hos hjemmeelektronikk-kjedene fremfor databutikkenes avanserte modeller.

Produktene skulle ha en eller to disker, ha en rimelig pris og fremfor alt være lette å installere og benytte for en vanlig forbruker.

Derfor ble det notert ekstra nøye hvor pedagogisk installasjonen var, og om det forutsatte at man behersket faguttrykk for å komme i gang.

Grensesnittet for å kunne håndtere innstillinger ble også gransket på samme måte. Testerne noterte hvilke funksjoner som støttes, men brydde seg mest om de som er praktiske for hverdagsbruken.

Mange formater

Neste skritt var å kjøre Intel NAS Performace Toolkit som måler prestasjoner for forskjellige elementer som å spille av HD-filmer, innspilling til disken, visning av bildealbum og kopiering av filer til og fra disken.

Til slutt ble det fylt på med en mengde bilder, filmer og musikk i varierende format for å se om mediespilleren kunne finne alle.

I karakteren for funksjonalitet ble det vurdert elementer som ekstern pålogging via internett, tilgang på apper for smartmobiler, mulighet for å koble til skrivere og sikkerhetskopiering heller enn funksjoner som bare avanserte brukere bryr seg om.

Brukervennlighet og pris

Brukervennligheten er helt enkelt hvor pedagogiske og forståelige innstillingene er. Kvalitetsinntrykket innebærer byggkvalitet og estimert holdbarhet.

Totalkarakteren ble så satt på bakgrunn av disse karakterene, og justert for prisnivå.

Legg imidlertid merke til at prisene på produktene er usedvanlig vanskelige å sammenligne, da noen leveres uten harddisk og andre med varierende størrelser.

Du bør derfor ta med i betraktning lagringskapasiteten som er inkludert, eller hva som eventuelt må kjøpes i tillegg.

BEST I TEST: Synology Diskstation DS212j

Synology Diskstation DS212j

Pen og kjapp: Synology Diskstation DS212j

Tross alle funksjonene er den lett å bruke og har utmerket ytelse.

Til tross for at dette er en budsjettmodell, er ytelsen utmerket sammenlignet med konkurrentene.

Funksjonene er like mange som i toppmodellene, med støtte for alle tenkbare standarder, og det er godt med finesser.

Det er lett å komme til både filer, bilder og musikk via internett eller via smartmobil-appene.

Installasjonen er ikke perfekt, men håndteringen etterpå desto enklere og mer pedagogisk. Prisen ligger litt over resten av nettverksdiskene, men man får hva man betaler for.

BESTE KJØP: Western Digital My Book Live

Western Digital My Book Live

Kjapp og billig: Western Digital My Book Live

Som en billig løsning for sikkerhetskopiering og medielagring er My Book aldeles utmerket.

Kan man klare seg med en disk og ikke har noen planer om å koble til noe ekstrautstyr til nettverksdisken, er My Book intet dumt valg.

Den har de aller mest nødvendige funksjonene, og man kan komme til disken fra nettet både via nettlesere og med smartmobiler.

Ytelsen er utmerket, noe som gjør at den egner seg for sikkerhetskopiering av viktige filer, og lydnivået er så lavt at den ikke må gjemmes bort.

Prisen inkluderer 1 TB minne, og det finnes modeller opp til 3 TB.

SPESIELT ANBEFALT: Netgear ReadyNAS Duo v2

Netgear ReadyNAS Duo v2

Kjapp og funksjonsspekket: Netgear ReadyNAS Duo v2

Når man vel har installert ReadyNAS, er den både brukervennlig og finessrik.

Det kreves litt problemløsning eller rent ut sagt hjelp for å få installert denne disken. Men deretter er den desto hyggeligere å bruke, med sitt pedagogiske webgrensesnitt på norsk.

ReadyNAS finnes foruten i denne 1 TB-modellen også i en diskløs modell eller en 2 TB-modell, som dessuten kan oppgraderes meget enkelt.

Ekstern pålogging, fremfor alt fra smartmobiler, er derimot ikke i toppklasse. Men det er derimot ytelsen samt ekstrafunksjonene for medieavspilling, fildelingstjenester og lignende.

4 POENG: Buffalo Linkstation Live

Buffalo Linkstation Live

Smidig og enkel: Buffalo Linkstation Live

Linkstation gjør hva den skal, men skiller seg ikke ut verken på en positiv eller negativ måte.

Linkstation Live er en kompakt og lettplassert liten disk som er relativt lett å installere og hyggelig enkel å stille inn. Ytelsen er middels bra, men tilstrekkelig for de aller fleste.

Det eneste man egentlig kan klage over er at den ikke har USB-port, noe som gjør at man ikke kan koble til USB-minne eller annet tilbehør.

Dersom man har tenkt seg å legge viktige dokumenter på den, bør man imidlertid overveie å velge Duo-modellen i stedet, hvor man kan ha speilede disker for større sikkerhet.

4 POENG: Dlink Sharecenter Pulse DNS-320

Dlink Sharecenter Pulse DNS-320

Billig, men bråkete: Dlink Sharecenter Pulse DNS-320

En billig nettverksdisk som håndterer det mest nødvendige, men som har noen mangler.

Så lenge man nøyer seg med de vanligste mediefunksjonene for en nettverksdisk, er Sharecenter intet dårlig valg.

Har man derimot tenkt å koble inn- og ut-tilbehør som skrivere og USB-minne, blir det vanskelig med en eneste USB-port.

I tillegg avgir den også noe støy, så man vil trolig ikke ha den fremme på den måten. Ellers er det lett å installere harddisker, og en pedagogisk guide viser hvordan man kobler til alt.

Resten av håndteringen er derimot full av vel tekniske termer.

4 POENG: Freecom Silverstore 2

Freecom Silverstore 2

Kjapp og lett tilgjengelig: Freecom Silverstore 2

Lett installasjon og enkel pålogging fra nett og smartmobiler til en bra pris.

Silverstore er som navnet antyder en metallglinsende og stabil nettverksdisk med plass til to disker.

Plusspoeng for det enkle installasjons- og redningsverktøyet, som i tillegg også er på norsk.

Det blir ikke noen toppkarakter for finesser og tjenester, men bra nok. Hva som imidlertid stikker seg ut, er at det er lett å koble seg på fra internett, og fremfor alt at det finnes apper til alle mulige smartmobiler.

Ytelsen er bra, og den kan kjøpes uten disker eller i kapasiteter opp til 6 terabyte.

3 POENG: Iomega Storcenter ix2-200

Iomega Storcenter ix2-200

Avansert, men begrenset: Iomega Storcenter ix2-200

Et hav av funksjoner, men moderat ytelse og merkelige begrensninger drar ned inntrykket.

Storcenter har godt med muligheter for å koble til tilbehør, og har mange finesser. Det går imidlertid ut over brukervennligheten.

Tekniske brukere som setter pris på og trenger de avanserte funksjonene kan kanskje bære over med det. Men de lar seg på den andre siden irritere over at man ikke enkelt kan bytte harddisker selv, og at ytelsen ikke er bedre.

Ekstern pålogging fungerer ok, men enn så lenge er man begrenset til iOS for smartmobiler. Prisen forklares med at det er inkludert 2 TB lagringsplass.

LES OGSÅ: Reis verden rundt uten språkproblemer

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)