Hopp til innhold

Årets beste tv-er

Store skjerm på veggen der, hvilken er den beste tv-en i landet her? Uansett hva du leter etter, er sjansen stor for at du finner din neste tv blant fjorårets mest anbefalte.

Flatskjerm

Fagbladet Lyd & Bilde anbefaler de fire beste tv-ene fra året som gikk.

Foto: ScanStock

En ting er sikkert: tv-markedet er ikke lett å orientere seg i, og særlig kan det være en utfordring å skille de ulike finessene og modellbetegnelsene fra hverandre.

Selv om det er totalt færre tv-leverandører enn før, er det likevel overveldende mange modeller å velge mellom. Her er et forsøk på å hjelpe deg gjennom mylderet av tv-er og finne den som passer best for deg.

Valget av tv starter som regel med en størrelse og en pris. Om man setter de estetiske hensynene til side et øyeblikk, er det for bildeopplevelsen sin del viktig å velge en tv som er stor nok. Ikke bare for avstanden man sitter på, men også hva skjermen skal brukes til.

Til film, sport og TV-serier i HD kan du med fordel velge en stor skjerm på 50 tommer eller mer, og oppnå litt av kinofølelsen.

Hvis det derimot går mest i Dagsrevyen og gamle episoder av Dallas, vil du ha begrenset utbytte av en storskjerm.

Store prisforskjeller

Når man først har bestemt størrelsen, kan man avgjøre hvilken kvalitet man vil ha. 46 tommer er en populær størrelse til variert tv-bruk, og disse finnes i nær sagt alle prisklasser, fra 3.000 til 30.000 kroner. Hva er forskjellen?

Først og fremst er det forskjeller i bildekvalitet, og da spesielt kontrast, fargegjengivelse og svartnivå.

For å oppnå et bilde med dynamikk og liv er det spesielt viktig med et høyt kontrastforhold fra mørkt til lyst. Svartnivå kan best beskrives som fravær av lys, og er viktig for dybdeopplevelsen i mørke filmscener.

Her finnes det ingen snarveier, og de billigste tv-ene preges som regel av sviktende bildekvalitet på ett eller flere av disse punktene.

LES OGSÅ:

Plasma eller LCD?

LCD og plasma er de dominerende panelteknikkene på tv-er i dag, og begge har sine styrker og svakheter – det finnes ingen fasit på hva som er best.

Dagens LCD-skjermer med lysdioder (LED) oppnår en fenomenal lysstyrke, men ofte skorter det litt på dybden i den mørke delen av spekteret.

Plasma har på sin side utmerket svartnivå, men ofte litt begrenset lysstyrke for bruk i dagsopplyste rom. Men så lenge man tar forholdsregler fungerer begge teknologiene meget bra.

Hvis du vil ha det beste av begge verdener, bør du kikke på TV-er med LED-baklys. Disse gir ikke bare overlegen kontrast og lysstyrke, men gir også et fenomenalt svartnivå takket være muligheten til å slukke lyset helt i partier av skjermen.

Ulempen er prisen, skjermer med bak-LED teknikk er typisk blant de dyreste skjermene, særlig når man vil ha en stor skjerm.

LCD budsjettklasse: LG 42LW550W

LG 42LW550W

Billig og behagelig 3D: LG 42LW550W

Ute etter en billig og god 3D-skjerm? LG har svaret med sin Cinema 3D modell.

LG har sammen med Philips gått mot strømmen og lansert skjermer med polariserende briller. Prinsippet er enkelt: I stedet for dyre aktive lukkerbriller bruker LG polariserende brilleglass av typen man finner på kino – herav navnet Cinema 3D.

Dette har mange fordeler. For det første kan man inkludere flere briller uten at prisen dras opp. For det andre synes mange at den polariserende teknikken er mer behagelig for øynene.

Bildekvalitet

3D-film fungerer svært bra på LG-skjermen. Bildet er sylskarpt og gir en bra dybdeeffekt. Det beste av alt er at man slipper flimmer fra andre lyskilder. Det er kun unntaksvis at vi kan merke tendenser til rutemønster som følge av den litt lavere oppløsningen – polariseringeteknikken halverer nemlig den vertikale oppløsningen fra 1080 til 540 linjer når du ser 3D.

Selv om 3D er denne skjermens store styrke, holder den bra følge med konkurrentene på generell bildekvalitet i 2D også. Svartnivået er overraskende bra, og gjør at vi kan se film uten å irritere oss over for mye grått i bildet.

I tillegg er fargegjengivelsen meget god, med en jevn og naturlig fargebalanse selv i standard bildemodus.

Rimelig og god

LG har inkludert egne menyer for avanserte innstillinger, som gjør det mulig å få et enda mer nøytralt bilde når man ser film. Ellers fungerer Cinema-innstillingen også bra i de fleste tilfeller.

LG 42LW550 er en rimelig TV med høy ytelse, og et glimrende alternativ for deg som er interessert i film, spill og 3D-underholdning.

LCD toppklasse: Samsung UE46D6505

Samsung UE46D6505

Best når det gjelder: Samsung UE46D6505

Samsungs populære 6-serie leverer meget god bildekvalitet i både 2D og 3D.

Samsung introduserte LED-konseptet for noen år siden. De slanke skjermene har blitt en gedigen suksess for koreanerne, som hvert år greier å ligge et hestehode foran på design.

Årets modeller har fått en ekstra smal ramme som gjør at 46-tommeren ikke dominerer mer enn en typisk 42-tommer.

En annen kul sak er de skjulte betjeningsknappene på baksiden. Lar du fingrene gli over dem dukker de opp som symboler på skjermen, så du vet hvilken knapp du skal trykke på. Smart og innovativt!

Smart-tv

Skjermen er dessuten spekket med Smart tv-funksjoner, som er et annet begrep Samsung har trykket til sitt bryst. Du kan styre tv-funksjonene via iPhone og Android telefoner og få tilgang til Youtube, Twitter, Facebook og mye annet internettinnhold via tv-skjermen.

Bildekvaliteten er heller ikke til å kimse av: Rett ut av esken serverer Samsung et pangsterkt bilde med masse lysstyrke og kontrast, som alltid har vært et kjennetegn ved LED-skjermene deres. Kontrasten og svartnivået på topp i sin klasse, samtidig som bildet er utrolig skarpt og rikt på detaljer.

Fargegjengivelsen er relativt jevn i standard modus, men du bør velge filmmodus for å få de mest korrekte fargene.

Aktive 3D-briller

Samsung satser på aktive 3D-briller med innebygd lukkermekanisme for å fordele venstre og høyre bilde til sitt respektive øye. Lyd & Bilde hadde en god del å utsette på Samsungs forrige generasjon; skjermene hadde synlige problemer med crosstalk/doble bilder, og brillene kunne fort bli slitsomme å ha på seg.

I år har de lansert en langt lettere variant med raskere Bluetooth overføring, og det meste er blitt forbedret. Dybdeeffekten er blitt langt skarpere, mer stabil og fremfor alt mer behagelig, og med betydelig redusert crosstalk (doble bilder).

Flat lyd

Når det gjelder lyd har Samsungs flatskjermer vært ganske beryktet for tynn lyd, som har bidratt mye til salget av lydplanker og surroundanlegg.

Denne modellen er ikke noe unntak. Likevel er den klart bedre enn foregående modeller, med fyldigere lyd som man attpåtil kan skru relativt høyt uten at det skjærer i ørene.

High-end LCD: Philips 46PFL9706

Philips 46PFL9706

Kontrastkongen: Philips 46PFL9706

Dette er en svært velutstyrt TV med bildekvalitet i referanseklassen. Med moderne filterteknikk ombord har Philips greid å ta kontrast og svartnivå til nye høyder.

9000-serien fra Philips har i flere år vært regnet som en av de beste tv-ene man kan kjøpe, og representerer det ypperste av tv-teknologi. På denne modellserien bruker Philips et bildepanel med et tusentalls lysdioder montert bak skjermen (LED backlight).

Lysdiodene er inndelt i grupper som kan tennes og slukkes individuelt. Dette gir en fenomenal lyskontroll, og betyr at deler av skjermen kan være lys og mørk på samme tid, i motsetning til de mer utbredte kant-LED skjermene som har den samme lysstyrken over hele skjermen.

Men selv om de bakmonterte lysdiodene tar ekstra plass, er den nye 9706-modellen overraskende tynn. For å oppnå det har Philips blant annet flyttet høyttalerne ned i TV-sokkelen.

Bildekvalitet

Den største nyheten er likevel det såkalte Moth Eye Filter, som Philips har utviklet i samarbeid med Sharp. Det spesielle filteret regulerer lysgjennomslippet fra skjermen, og har den unike egenskapen at det slipper ut mye lys fra skjermen samtidig som det slipper inn lite lys den andre veien.

Slik oppnås en fenomenal lysstyrke, samtidig som mørke partier forblir mørke. Philipsen er også utstyrt med et nytt skjermbelegg som reduserer reflekser betraktelig.

Når disse to filtrene kombineres med det svært potente bildepanelet, får man en bildekvalitet som bare må oppleves. Philips-skjermen har en fenomenal kontrast og lysstyrke, med det mørkeste svartnivået Lyd & Bilde har registrert noen gang!

Refleksfritt frontglass

Det beste er likevel at skjermen beholder denne bildekvaliteten i nær sagt alle situasjoner, inkludert 3D-titting.

Takket være den enorme lysstyrken og et frontglass som er nærmest refleksfritt, kan man også fint se TV på høylys dag, selv med masse sollys inn på skjermen.

Dessverre er det nye Moth-filteret kun tilgjengelig på akkurat denne modellen. Verken 52-tommers utgaven av 9706 eller den ekstra brede 21:9 toppmodellen 56PFL9956 har fått det nye filteret, noe vi håper Philips retter opp til neste år.

Plasma: Panasonic TX-P65VT30Y

Panasonic TX-P65VT30Y

Fortsatt på topp: Panasonic TX-P65VT30Y

Panasonic viser muskler med en toppmodell i referanseklasse til svært gunstig pris.

Panasonics største toppmodeller har lenge vært i en klasse for seg når det gjelder bildekvalitet, men dessverre også når det gjelder pris. I år er prisen på 65-tommeren senket med nærmere ti tusen kroner, og gjør dette til en svært interessant modell for hjemmekinopublikummet.

Panasonic har dessuten gjort noen grep for å forbedre designen, med blant annet en heldekkende glassplate foran skjermen.

Men ingenting kan kamuflere at det her dreier seg om en diger TV. Den har en klart mer dominerende fremtoning enn Samsungs plasma, og er vesentlig tyngre. Gipsveggene skjelver av frykt…

Bildekvalitet

Modeller som 50GT30 og 55VT30 har imponert med sin overlegne fargegjengivelse, og med 65VT30 får man bare mer av alt det gode.

Det ekstra store plasmapanelet gir enda mer trøkk i bildet, og filmscenene får en innlevelse man bare opplever med store skjermer.

Sammenlignet med den nærmeste konkurrent, Samsung PS64D8005, har 65VT30 en mer nøyaktig fargepalett og et enda råere svartnivå. At også gråtoneskalaen er mer nøyaktig kommer tydelig frem i mørke scener.

Imponerende dybde

Panasonic viser stor presisjon i de små graderingene fra svart til lys grått. Når vi tar på oss 3D-brillene kan vi nyte det trolig beste og ikke minst mest behagelige 3D-bildet hittil.

Panasonic-skjermen har en imponerende dybdegjengivelse, og den får rett og slett fram mer informasjon og mindre støy enn konkurrentene.

Dette er utvilsomt en av de beste skjermene på markedet akkurat nå, og gjør filmtitting til en ren nytelse. Når prisen i tillegg er blitt såpass hyggelig, har Lyd & Bilde ingen betenkeligheter med å plassere Panasonics toppmodell øverst på pallen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)