Forsikrer bunader for milliarder

57.000 norske bunader er forsikret for 2,2 milliarder kroner, viser en ny beregning fra If Skadeforsikring. Men dette er ikke en forsikring alle bør prioritere, mener Forbrukerrådet.

Vestfoldbunader

KOSTBARE PLAGG: Flere og flere velger å forsikre bunaden sin, ifølge If Skadeforsikring.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

De siste årene har det vært en økning i antall bunadseiere som forsikrer nasjonaldrakten, ifølge If Skadeforsikring.

– Det virker som bunadseiere er mer klar over hvilke verdier festdraktene utgjør, og hvilke tap de må ta på egen kappe dersom de ikke har bunadsforsikring, sier Emma Elisabeth Vennesland, forsikringsselskapets assisterende informasjonsdirektør, til NRK.

Emma Elisabeth Vennesland

En hund som spiste bunadsstakk og revnet buksebak er noen av skadene som ble rapportert inn etter fjorårets 17. mai-feiring, ifølge Emma Elisabeth Vennesland fra If.

Foto: If

Men du bør først prioritere å forsikre dine største verdier, mener Forbrukerrådet.

– En egen forsikring av bunaden kommer i kategorien «småforsikringer», som ikke er noe vi anbefaler å prioritere, sier Elisabeth Realfsen, daglig leder og redaktør i Finansportalen til Forbrukerrådet.

Begrensninger i innbo- og reiseforsikring

If Skadeforsikring understreker at det er begrensninger når det gjelder andre typer forsikringer som kan dekke bunaden.

– Innboforsikringen dekker kun skade og tyveri når bunaden er i hjemmet, mens reiseforsikringen dekker bunaden på reise, men begrenset opp til 15.000 kroner. Bunadsforsikringen dekker nesten alle type skader på bunaden og bunadsutstyret 24 timer i døgnet, sier Emma Elisabeth Vennesland.

Beregninger fra If viser at 57.000 norske bunader er forsikret for 2,2 milliarder kroner (se faktaboks).

– Bunader er unike og forteller en historie. Man forsikrer alt annet, og når man tenker på verdien på en bunad, kan bunadsforsikring være en fornuftig investering, sier Vennesland.

Gjensidige mener også det kan være lurt å kjøpe en egen verdigjenstandsforsikring for bunaden.

– Den dekker alle plutselige og uforutsette skader – alt fra rifter, svimerker og flekker fra brus, kaffe og rødvin til sølv som faller av og blir borte, forteller Øystein Thoresen, informasjonsdirektør i Gjensidige.

– Innbo dekker skader, uhell og tyveri på bunad med inntil innbosum fra hjemmet, men utenfor hjemmet er det sumbegrensning på uhellsdekning og tyveri. Reiseforsikring dekker tyveri av bunad, samt tap av eller skade på innsjekket bagasje, sier Thoresen.

Elisabeth Realfsen

Daglig leder i Finansportalen, Elisabeth Realfsen, råder deg til å få en oversikt over forsikringene du allerede har før du tegner en egen bunadsforsikring.

Foto: Forbrukerrådet

Ifølge If og Gjensidige koster det deg rundt 300–400 kroner i året å forsikre bunaden, men dette avhenger av bunadens verdi.

– En bunad med verdi på 50.000 kroner koster rundt 330 kroner i året å forsikre, sier Thoresen fra Gjensidige.

– Prioriter!

Forbrukerrådet er tilbakeholdne med å anbefale deg å forsikre nasjonaldrakten.

– Prioriter dine største verdier. Det skal mye til for at det skal lønne seg å tegne en egen bunadsforsikring, sier Realfsen fra Finansportalen.

Hun anbefaler deg å sjekke forsikringspapirene til de forsikringene du allerede har.

– En bunad kan koste mye, men har relativt liten verdi i forhold til hus, innbo og bil, forteller Realfsen.

Hun advarer deg mot å dobbeltforsikre deg.

Kalkulatur

Du bør sjekke forsikringene dine, sånn at du ikke dobbeltforsikrer deg. – En reiseforsikring gjelder for eksempel fritidsarrangementer på arbeids- eller studiested, og dekker tap av gjenstander opp til en viss sum, avhengig av hvilket selskap du har tegnet forsikring hos, forklarer Elisabeth Realfsen fra Finansportalen.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Finansportalen anbefaler deg å tenke over disse punktene:

  • Er du allerede forsikret? Pass på at du ikke dobbeltforsikrer deg.
  • Har du forsikret dine største verdier? En klassisk felle er å forsikre bunaden, men glemme for eksempel innboforsikringen.
  • Bør du prioritere helt andre regninger? Betjener du løpende kredittkortgjeld til 25 prosent rente, bør du prioritere å betale avdrag på den, fremfor bunadsforsikringen.
  • Tenk gjennom hvorfor du vil forsikre bunaden. Er det virkelig mulig å erstatte verdien av den nedarvede bunaden?

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)