Forsikret katten Nusse – må likevel betale 26.000 for behandling

– I tillegg kommer alle utgifter til mat, utstyr og medisiner, sier katteeier Anette Kvale. Lille Nusse er nemlig ekstremt allergisk mot både midd, støv og pollen.

Nusse

Sju år gamle Nusse har vært 32 ganger hos veterinær på seks år. Matmødrene Malin og Anette Kvale har valgt å prøve å behandle allergien, men det blir dyrt til tross for at de har forsikring.

Foto: Petter Nielsen / NRK

– Jeg hadde aldri hørt om en allergisk katt. Jeg visste ikke at det var mulig, sier matmor Anette Kvale.

Nora Line

Veterinær Nora Line.

Foto: Ane Heber / NRk

Nusse er en sju år gammel vanlig, norsk huskatt som bor hos en liten familie i en firemannsbolig på Bøler i Oslo. Men for ett år siden oppdaget eier Anette at katten ikke var frisk. Etter å ha utelukket en rekke andre diagnoser, viste det seg at katten var allergisk mot midd, støv og pollen.

Katten var så allergisk at den klødde bort mye pels og fikk mange bare flekker. For å bli kvitt plagene må Nusse ha allergitabletter og kortisontabletter morgen og kveld – i tillegg får den en daglig spray i munnen som er spesiallaget.

– Allergi er noe vi ser mer og mer på hund og katt. Hunder er absolutt overrepresentert, men det er også flere katter som har allergi, sier Nusses ved Mosengs dyreklinikk.

Over 250.000 hunder og katter forsikret

I Norge er rundt 10 prosent av kattene og 35 prosent av hundene forsikret, ifølge de største forsikringsselskapene på dyreforsikring. Det betyr at 80.000 katter og 175.000 hunder er forsikret. Prisene varierer etter hva slags dyr du har og hvor stor egenandel du ønsker å betale.

Forsikringen til Nusse dekket skade og sykdom, men ikke allergimedisin.

Torfinn Jæger

Produktsjef Torfinn Jæger i Gjensidige.

Foto: Petter Nielsen / NRK

– Jeg synes det var fortvilende, for den kostet jo over tre tusen kroner for to små flasker. Og jeg synes jo at det er pussig at jeg tror hun er forsikret, men så er hun ikke det, sier Kvale.

Produktsjef Torfinn Jæger i Gjensidige, hvor Nusse er forsikret, forklarer at vilkårene for forsikring for hunder og katter er forskjellige. Hundeforsikringen har ingen begrensning for diagnostisering og vaksiner mot allergi annet enn valgt total erstatningssum per år.

– Forsikringen for katter dekker første gangs diagnostisering og vaksine. Men dette er begrenset opp til 3.000 kroner. Vi jobber nå for å også kunne gi et utvidet tilbudet til katter, sier Jæger

Nusse Anette Kvale

Nusse er så allergisk at familien må vaske stoltrekk og trekk til sofaen hver uke.

Foto: Petter Nielsen / NRK

Angrer ikke

NRK har fått tilgang til Nusses journaler, og journalene viser at katten har vært 32 ganger hos veterinæren de siste seks årene.

Til sammen har katten kostet over 46.000 kroner, hvis man legger sammen veterinærutgifter og årlig forsikringspremie. Av dette har Kvale betalt 26.000 kroner, og forsikringsselskapet har betalt 20.000. Mat, utstyr og medisiner er ikke tatt med i dette regnestykket.

– Så mye! utbryter Anette Kvale forskrekket når hun får høre tallene.

Men hun angrer likevel ikke på at hun har forsikret katten sin.

– Jeg ønsker ikke at det skal stå på penger hvis Nusse blir syk. Det er jo sånn det er å ha dyr. Det er jo det samme som vi har barn, og det er jo utgifter med dem og. Og Nusse er et familiemedlem, og hun koster selvfølgelig hun krever sitt.

– Er det verdt det?

– Ja, Nusse er et kjempeviktig familiemedlem, og for oss er Nusse helt uerstattelig, avslutter eieren.

  • Mer om katten Nusse og dyreforsikring kan du se på Forbrukerinspektørene onsdag kl. 20.15.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)