Seks ting du bør vite om dyreforsikring

Dette må du ta hensyn til om du vil forsikre katten eller hunden din.

Nusse

Katten Nusse er forsikret, men matmor Anette Kvale opplever likevel at forsikringen ikke dekker Nusses allergimedisin.

Foto: Petter Nielsen / NRK

1) – Bra for dyret

Norsk kennelklubb mener forsikring er bra for dyrene. De peker på at dersom skader eller uhell først oppstår, kan utgiftene fort bli veldig store.

– Det kan være snakk om flere titalls for ikke å si hundre tusen kroner, og den økonomiske byrden vil være stor for alle, uavhengig av økonomisk situasjon, sier medieansvarlig Anne Hofmo Bjølgerud i Norsk Kennel Klubb.

2) – Utgiftene er ofte små

Øyvind Røst, Privatøkonomisk rådgiver, Dine Penger

Øyvind Røst, tidlgere privatøkonomisk rådgiver i Dine Penger, mener det er lurere å forsikre andre ting enn dyr.

Foto: Stephan Reiss / NRK

Men tidligere privatøkonomisk rådgiver i Dine Penger, Øyvind Røst, mener utgiftene hos veterinæren ofte er små, og vil derfor ikke anbefale dyreforsikring.

– Jeg synes det er bedre å bruke pengene på andre forsikringer enn kjæledyrforsikringer. De økonomiske konsekvensene hvis det skjer noe med helsen sånn at man blir ufør, eller hvis boligen brenner ned er så store at man ikke klarer å ta det fra sparekontoen. Mens til veterinærtjenester er det bedre å bruke sparepenger eller ta opp mindre lån, sier Røst.

3) Alltid en egenandel

veterinærregning

Går du ofte til veterinæren med katten eller hunden din, så må du uansett betale en egenandel hvis du har forsikring.

Foto: Petter Nielsen / NRK

Dersom du velger forsikring, så vil det alltid være en egenandel når du går til veterinæren. Denne varierer hos de ulike selskapene med alt fra 15 til 50 prosent. Så her bør du sjekke nøye hva ditt forsikringsselskap tilbyr.

4) Store prisforskjeller

Zlatan Marit Evertsen Grimstad

NRK Forbrukerinspektørene har undersøkt hva det vil koste å forsikre en cockerdoodle, eller også kalt cockapoo. Her varierer prisene mellom de ulike forsikringsselskapene.

Foto: Stephan Reiss / NRK

I tillegg varierer prisene på forsikring. NRK har sjekket forsikring på en 8 måneder cockerdoodle hos de tre største forsikringsselskapene på dyreforsikring i Norge. Avhengig av hvor stor egenandel du ønsker å betale, og hvor høyt du setter taket på utbetalinger fra forsikringsselskapet - så varierte prisen fra 2.000 til 7.500 kroner i året på denne hunden.

5) Dekker ikke gamle dyr

Zlatan Kennelklubb Marit Evertsen Grimstad

Anne Hofmo Bjølgerud i Norsk Kennel Klubb anbefaler å forsikre hundene, og aller helst før de er 4 måneder gamle.

Foto: Stephan Reiss / NRK

Dersom du velger å forsikre hunden din først etter at den har blitt fire måneder gammel, så kan forsikringen nekte å betale noe dersom hunden senere får utviklingssykdommer i skjellettet.

Det kan også være sykdommer og skader som ikke lenger dekkes når hunden eller katten blir eldre - rundt 8 år gammel.

6) Viktige unntak

Nusse Anette Kvale

Katten Nusse er allergisk mot midd, støv og pollen. Medisin mot dette dekkes ikke av forsikringen.

Foto: Petter Nielsen / NRK

Andre vanlige unntak som det er lurt å sjekke om forsikringen dekker før du bestemmer deg er arvelige sykdommer. Har du valgt en hunderase som ofte har problemer med for eksempel hoftene, så bør du sjekke om dette dekkes av forsikringen. Medisiner dekkes heller ikke alltid, samt forebyggende behandling, tannbehandling og alternativ behandling.

Det varierer også om forsikringsselskapet dekker medisiner.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)