Farlig selvmedisinering på nett

En av tre nettaktive nordmenn handler medisiner og naturpreparater over internett. Det er et farlig sjansespill.

Internettshopping
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Svensk kampanje mot nett-medisiner

For første gang er det kartlagt hvor mange som kjøper legemidler og naturpreparater via internett. Legemiddelverkets undersøkelse viser at så mye som 40 prosent av alle nordmenn som er aktive på nett skaffer medikamenter på denne måten. Det er særlig høyt utdannede kvinner mellom 40 og 50 år som kjøper plante- eller urtemidler på nettet.

Sjansen er stor for at de får i seg noe de ikke vet hva er. Sannsynligvis er flere av pasientene ved akuttavdelingene forgiftet av medisiner de ikke vet hva inneholder.

- Vi tror jo at en del av dem har fått tak i midler via internett. Det er en mellomting mellom bingo og lotto med dårlige odds. Man vet ikke hva man får, og så utsetter man seg selv for et potensielt veldig farlig eksperiment, sier spesialist i legemidler og giftstoffer Dag Jacobsen ved Ullevål universitetssykehus.

Advarer mot nettpiller

Ville du kjøpt piller herfra?

En av tre vil ha internett-apotek

Ville bli slank, fikk leverbetennelse

Wenche Øyjordsbakken kjøpte et naturmiddel som skulle hjelpe henne å gå ned i vekt. Pillene hun bestilte var godkjent for salg i Norge, og inneholdt store mengder ekstrakt av grønn te. I stedet for å gå ned i vekt, ble Wenche alvorlig syk.

- Jeg trodde jo jeg skulle stryke med, sier hun.

Hun ble innlagt på sykehus med akutt leverbetennelse. Det er kjent at grønn te kan gi en slik bivirkning. Og nettopp leverskader kan være et typisk symptom hos forgiftede pasienter, siden det er dette organet som bryter ned medikamentene.

Døde av slankemiddel

Andre urtebaserte slankemidler er ofte tilsatt legemidler som efedrin og amfetamin, som også kan gi alvorlige bivirkninger.

Vet ikke hva man får i seg

- Hvis man kjøper slankemidler, potensmidler og sovemidler, så er man veldig utsatt, sier direktør i Legemiddelverket Gro Wesenberg.

Slik trener du deg slank

Bedre potens uten medikamenter

Bli kvitt søvnproblemene

Disse preparatene er ofte tilsatt stoffer som man ikke er klar over, og som gir utilsiktede bivirkninger som det kan være vanskelig å finne ut av. I Finland har det for eksempel vært et tilfelle med et "potensmiddel" som var tilsatt virkestoffer mot malaria.

- Med slankemidlene er det ofte hjertebank og i verste fall hjerteinfarkt. Med potensmidlene er det ofte narrepreparater, så da kan bivirkningene komme av tilsetningsstoffer fordi man tar mye av dem, sier Dag Jacobsen.

Når man kjøper legemidler eller naturpreparater over internett, gjelder ikke den vanlige produktansvarsloven. Man har ikke krav på forsikringspenger hvis man blir syk.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)