Hopp til innhold

Ville du kjøpt piller herfra?

Nordmenn gir blaffen i advarsler og kjøper medisin over Internett som aldri før. Gambling med liv og helse, mener ekspertene.

 

Her lages falske legemidler til salg over Internett.

Denne «pillefabrikken» i Egypt lager falske piller som selges på Internett.

Her lages piller for salg på Internett.

Her lages piller for salg på Internett.

– Jeg er overrasket når jeg ser hva folk bestiller. Vi kommer over medisin som opplagt er hjemmelaget, sier sjef på Tollkontoret på Alnabru, Jon Aspelund.

I hånden har han en bok om Dalai Lama. Boken er uthulet og fullstappet av piller av ukjent opphav, adressert til en norsk forbruker.

Se også: Eksperter advarer etter dødsfall  

Bok med ulovlig importerte medisiner inni.

Denne boka ble brukt til å skjule medisiner.

Foto: NRK

Stort omfang

 

Hver måned stopper de over 400 forsendelser med alt fra kosttilskudd til reseptbelagt medisin her.

– Alt vi finner av legemidler som kommer fra utenfor EØS-området, blir stoppet. De er forbudt innført, og blir sendt i retur, sier Aspelund

– Gambling

Felles for svært mye av legemidlene som blir stoppet, er at de er bestilt over Internett og at ingen vet hva pillene egentlig inneholder.

Det som er sikkert er at kjøperen tar en stor sjanse; i følge anslag gjort av verdens helseorganisasjon er det grunn til å tro at halvparten av medisinen solgt via nettsider som skjuler sin identitet, er falsk.

– Å bestille medisin på nettet er gambling med liv og helse, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege hos Statens Legemiddelverk.

- Legemidlene kan inneholde ingenting, den kan inneholde det som står på, og den kan inneholde helt andre stoffer som kan gi alvorlige bivirkninger.

Advarsler hjelper lite

Tollerne har mye å gjøre på postsenteret på Alnabru utenfor Oslo.

Tollerne har mye å gjøre på postsenteret på Alnabru utenfor Oslo.

Foto: NRK

Slike advarlser fra eksperter ser imidlertid ikke ut til å skremme oss. Siden 2004 har det vært en årlig dobling i importen.

Legger man Tollvesenet sine tall til grunn, fant rundt 40 000 pakker med medisin veien til norske postkasser i fjor.

– At folk tar sjansen, tyder på at de ikke vet hvor mye uhumskheter som blir solgt på nett. I verste fall kan dette resultere i alvorlige bivirkninger og dødsfall, sier Madsen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)