Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Se testresultatet nederst i artikkelen!
Mattilsynets undersøkelse av hygienen i såkalte småbutikker viser at det står spesielt dårlig til i Oslo og Drammen. I storbyene kommer Trondheim best ut.
15 av de 42 kontrollerte frittstående butikkene i hovedstaden har enten fått varsel om vedtak eller såkalt hastevedtak fattet mot seg.
I Drammen var tilsvarende tall fem av sju. Én butikk i Oslo og én i Drammen ble stengt, og i tillegg er det gitt to virksomhetskarantener i etterkant.
Det gjelder butikkene Nor Dagligvare Import og Laziz Halal kjøtt i Oslo. I den sistnevnte butikken ble det beslaglagt 261 kilo kjøtt, mest fra kylling.
Det har ikke lykkes NRK.no å komme i kontakt med innehaverne av de to butikkene for å få en kommentar.
Virksomhetskarantene er en spesielt alvorlig reaksjon. Vanligvis kan stengte butikker åpne igjen når feilene er rettet og kontrollert, men med karantene må de holde stengt i en lengre periode eller slutte helt med salget av for eksempel kjøtt.
LES OGSÅ:
- Alt for dårlig
Dårlig orden, renhold og hygiene og manglende forebygging mot skadedyr er de mest alvorlige feilene som er avdekket i undersøkelsen.
- Dette er for dårlig, sier prosjektlederen for undersøkelsen, førsteinspektør Hanne Medhus i Mattilsynet om resultatene.
Hun påpeker at Mattilsynet ikke ønsker å skremme folk fra å handle i frittstående dagligvarebutikker. - Men det er også viktig at kundene kjenner til problemområdene og dermed er mer observante når de handler, sier hun.
Medhus forteller at det er hver enkelt bedrifts ansvar at maten de selger er trygg. - Når vi nå ser at mange av disse butikkene har problemer med å etterleve regelverket, er det viktig å informere kundene så de kan gjøre informerte valg, sier hun.
- Er du overrasket over resultatet?
- Ja, jeg hadde ikke trodd at det står så dårlig til med hygienen, selv om dette er første gang vi har gjennomført en landsdekkende undersøkelse av frittstående butikker. Vi hadde ventet bedre resultater enn dette, sier Hanne Medhus til NRK.no.
LES OGSÅ:
Gnagere
Mange av butikkene som er kontrollert holder til i gamle bygårder med lett tilgang for smågnagere. Spesielt gjelder det i Oslo.
- Men at en bygning er gammel, betyr ikke at man får unntak fra pålegget om å sikre varer mot skadedyr. Kravet er det samme uansett, forteller Medhus.
Også sporbarhet er et stort problem i de uavhengige dagligvarebutikkene. Hele 39 prosent av dem som ble kontrollert hadde enten umerkede kjøttvarer eller kjøtt med uklar opprinnelse.
Medhus sier det er lett å mistenke smugling når leddene i produksjon, bearbeiding og distribusjon ikke kan spores.
- Men har dere funnet smuglerkjøtt?
- Vanskelig å si, fordi det ikke er enkelt å bevise smugling. Men de fleste omsetningsforbudene gjelder kjøtt uten merking, sier hun.
LES OGSÅ:
Utenfor kjedene
Hygienekontrollen ble gjennomført i fjor høst. Selv om de kalles småbutikker, er enkelte av dem ganske store. Men alle står utenfor de etablerte kjedene og har derfor ikke noe felles system for kvalitetskontroll.
Den nye undersøkelsen er en videreføring av Mattilsynets kontroll av de store kjedebutikkene i fjor.
Butikkene som kommert dårlig ut i denne nye undersøkelsen vil bli fulgt tett av Mattilsynet i tida framover.
- Ett av tiltakene blir å forsøke å heve kunnskapsnivået til butikkeierne, forteller førsteinspektør Hanne Medhus.
LES OGSÅ:
Her er testresultatet
Butikkene har fått karakter etter denne skalaen:
- 1: OK
- 2: Påpekning av plikt (såkalt mildt regelverksbrudd).
- 3: Varsel om vedtak (der noe må rettes opp innen en viss tid).
- 4: Omsetningsforbud (for eksempel stans i matsalget fra en fryseboks, eller manglende dokumentasjon på opprinnelse).
- 5: Deler av virksomheten stengt (for eksempel en ferskvaredisk).
- 6: Hele butikken stengt umiddelbart.