17 spisesteder ble sjekket i den årlige sommerkontrollen og bare seks restauranter slapp unna uten påpekninger eller utbedringspåbud.
To spisesteder, Askim kro og Mysen Kebab og Pizzagrill, ble umiddelbart stengt torsdag.
Begge har rettet de mest alvorlige feilene - som blant annet gikk på manglende renhold og for høye temperaturer.
– Det var 17 grader på kjølerommet. Matvarene hadde også samme temperatur, noe som tyder på at det har vært for varmt lenge. Vi fant også ferdige middagsretter som stod under en benk, i romtemperatur, forteller Klaus Fotland i Mattilsynet.
Fikk åpne igjen
Begge spisestedene har fått lov til å åpne igjen fredag, etter de har rettet opp feilene som ble avdekket under kontrollen. Det bekrefter Mattilsynet.
NRK.no har vært i kontakt med Askim kro og de mener at alt dreier seg om en misforståelse.
– Vi har rettet opp alt og åpnet dørene igjen. Alt dreier seg om en misforståelse, får NRK.no opplyst fra Askim kro.
Mattilsynet hadde spesielt fokus på fire områder under storkontrollen.
- varehåndtering og varerullering.
- kontroll med kjøletemperaturer.
- renhold, orden og vedlikehold.
- personlig hygiene (håndvask, arbeidstøy, personaltoalett, garderobe).
– Toltainntrykket er bra, men at to av de 17 stedene vi kontrollerte måtte stenges på grunn av helsefare er alvorlig, sier Klaus Fotland i Mattilsynet.