NRK Meny
Normal

Dyrere å fly til New York

Flyprisene til New York har gått i været etter at SAS startet direkterute fra Oslo for et halvår siden. Nå må du også betale mer for lavprisbilletter til mange europeiske reisemål.

New York

Billigste flybillett til New York koster nesten 1200 kroner mer enn for to år siden.

Foto: Mario Tama / Afp/Scanpix

For norske turister er USA, og spesielt New York, et populært reisemål som aldri før. Gunstig dollarkurs og mange direkte flyruter er blant årsakene.

I sommer har Gardermoen fristet med 16 non stop-avganger til New York hver uke, i tillegg til en lang rekke ruter med flybytte underveis.

Direkterutene betjenes av SAS og Continental, som er partnerselskaper i Star Alliance-samarbeidet.

New York er blitt et attraktivt marked for mange av de store interkontinentale flyselskapene som opererer i Norge.

Men til tross for den økte konkurransen, er laveste billettpris tur/retur fra Oslo nesten 40 prosent høyere enn for to år siden. Det viser siste utgave av Norsk Flyprisindeks.

Er overrasket

Laveste pris til New York har gått opp med 1146 kroner siden høsten 2009.

SAS på Gardermoen

Prisene har ikke gått ned etter at SAS gjenopptok direkteruta mellom Gardermoen og USA.

Foto: Ståle Edstrøm / ScanStock

- Økningen er litt overraskende. Man skulle tro at en ny aktør påvirker konkurransen slik at prisene går ned, sier daglig leder Svein Erik Søgård i reisesøkemotoren Travelmarket.no som står bak flyprisindeksen.

LES OGSÅ:

Smertegrensen

Søgård tror forklaringen må være at selskapene hele tiden prøver å tilpasse seg markedet. - Flypriser justeres fortløpende, og det er mulig at de nå har funnet ut hvor smertegrensen går, sier han til NRK.no.

- Mange passasjerer velger å reise direkte selv om de må betale mer. Og ettersom det nå er svært populært å fly til New York, er dette faktorer som sammen bidrar til prisøkningene, mener Søgård.

Indeksen viser at laveste pris til New York i midten av oktober er 4265 kroner fra Oslo. Da flyr man med British Airways til Heathrow og videre med American Airlines til Kennedy-flyplassen i New York.

LES OGSÅ:

Dyrere fra hele landet

I samme perioden er billigste billett tur/retur fra Bergen 4942 kroner (med Lufthansa, flybytte), og fra Trondheim 5255 kroner (KLM/Delta med flybytte). Også disse prisene er klart høyere enn billigste flygning til New York høsten 2009.

Alle prisene ble funnet fire uker før avreise, og var tilgjengelige på søketidspunktet. De inkluderer obligatoriske skatter og avgifter, og en maksimal ventetid på åtte timer ved flybytte. Billetter som er kjøpt på et tidligere tidspunkt kan være billigere.

Søgård er spent på hvordan New York-prisene utvikler seg når også Norwegian begynner å fly dit om et års tid.

- De har varslet at billettsalget starter på nyåret. På rutene til New York er det nå en veldig fin balanse mellom tilbud og etterspørsel, så her kan mye skje, sier han.

LES OGSÅ:

Til Doha

Qatar Airways Airbus A340-600

I oktober er Qatar Airways billigere til Dubai enn Norwegian.

Foto: KARIM JAAFAR / Afp

5. oktober starter Qatar Airways direkterute fra Oslo til Doha fem ganger i uka.

Selskapet kan skryte av en rekke utmerkelser, blant annet som Midtøstens beste flyselskap for femte år på rad (kåret av Skytrax).

På den ferske norske prissjekken har Qatar Airways de rimeligste billettene til Dubai både fra Oslo, Bergen og Trondheim. Da mellomlander man i Doha.

Norwegian, som også flyr til Dubai, har både direkterute fra Oslo og flybytte i Stockholm. Men den nye konkurrenten har lavere priser, ifølge Norsk Flyprisindeks.

Det gjenstår å se om Qatars lave prisnivå bare er fristende introduksjonspriser som skal etablere selskapet på det norske markedet.

Til Bangkok er China Airlines prisvinneren fra de største norske flyplassene så langt i høst.

Dyrere til Europa

Generelt er det nå en tendens at flyprisene fra Norge øker til de fleste populære destinasjonene både i Europa og på langdistanserutene.

Det eneste unntaket er Wien, dit det er blitt billigere å fly fra alle de store flyplassene (Tromsø, Stavanger, Trondheim, Bergen og Oslo).

- Markedet går nå inn i en periode med stort fokus på storbyferie. Flyprisene kan variere ganske mye mellom årstider og sesonger. Det er ikke utenkelig at det blir prisnedgang i igjen i januar, sier Svein Erik Søgård.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.