Normal

Hit drar vi på storbyferie i høst

Til tross for at nordmenns favoritthovedstad London fortsatt holder stand, tar stadig flere turen over Atlanteren for en weekendferie.

Times Square, New York

Stadig flere nordmenn drar på helgetur til New York. Lav dollarkurs og flere direktefly får æren for den økende populariteten.

Foto: Emmanuel Dunand / Scanpix/AFP

– London vil nok for evig og alltid være på topp hos nordmenn når det gjelder helgeturer, men New York som reisemål har hatt stor vekst de siste årene, sier Svein Erik Bjørheim i Ving til NRK.no.

Han trekker frem SAS og Continentals direkteflygninger til den amerikanske storbyen som viktige årsaker til den økende populariteten, i tillegg til de siste årenes svake dollarkurs.

Les også: "Alle" vil reise til London

Ti på topp

Flertallet av de helgeferierende holder seg imidlertid fortsatt innenfor Europas grenser.

– Hvis London alltid er på topp, følger alltid Barcelona, Paris eller Roma etter på andreplass, forteller Bjørnheim, som har ansvaret for storbyreiser i Ving.

Les også: Velger storby og sydenferie i påsken

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Larry the Cable Guy og Naked Cowboy

En av New Yorks mest kjente «attraksjoner» - «The Naked Cowboy». Her sammen med «Larry the Cable Guy».

Foto: Charles Sykes / Ap

Ifølge tall hentet fra ebookers.no, ebookers.fi, MrJet.se og MrJet.dk, er det nettopp London og New York som er de store vinnerne i høst.

– Den største interesseøkningen er det New York som står for. Hittil i år har vi solgt drøyt 50 prosent flere pakketurer til storbyen sammenlignet med samme periode i fjor, uttaler Lisa Farrar, Managing Director MrJet/ebookers i Norden til Boarding.no.

Ifølge henne, er dette høstens mest populære storbyer blant skandinavene:

  • 1) London
  • 2) New York
  • 3) Roma
  • 4) Barcelona
  • 5) Berlin
  • 6) Praha
  • 7) Budapest
  • 8) Paris
  • 9) München
  • 10) Riga

(Topplisten gjelder bestilte pakkereiser med avreise i perioden september til november.)

Les også: Kjøp taxfree i vanlige butikker

London Eye

London befester stadig posisjonen som nordmenns favorittstorby.

Foto: ALASTAIR GRANT / AP

Par og venninner

Ifølge Svein Erik Bjørheim i Ving er det hovedsakelig par, venninner eller kompiser på fotballtur som reiser på storbyweekend med Ving.

– Hovedtyngden er vel i alderen 30-60 år. De som er yngre sitter ofte på nettet selv og finner billige flybilletter og hotellovernatting, mens de som gjerne har reist litt i verden allerede, synes det er deilig bare å kjøpe en ferdig pakkereise, sier Bjørnheim.

Les også: Her er Norges beste hoteller

Små storbyer

Star Tour har ikke egne storbyweekend-pakker, men informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett har likevel tips til reisemål for de som gjerne vil ha både sol og shopping.

– Personlig synes jeg både Palma på Mallorca og Las Palmas på Gran Canaria er to fantastiske, små storbyer, sier Larsen-Vonstett til NRK.no.

Les også: Kan du stole på hotellstjernene?

Hun minner om at begge byene også har strender, slik at man kan slå to fluer i én smekk.

– Tenk så deilig å kunne ta shoppingen i sandaler når det nærmer seg jul, frister informasjonssjefen.

Palma, Mallorca

Palma på Mallorca er kjent for å være en bra shoppingby. Da er det kanskje ikke helt feil å kunne skifte til badetøy etter handlerunden og slikke sol på stranden?

Foto: Star Tour

Har du en egen favoritt-storby? Del dine beste reisetips med våre lesere!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.