NRK Meny

Digital postkasse uten avsendere

I disse dager ramler brev fra Posten ned i gode, gamle postkasser med tilbud om å ta i bruk Digipost. Men foreløpig er det få selskaper som tilbyr kundene sine post i den nye, digitale postkassen.

digipost

I Digipost skal du kunne samle din digitale post på ett sted - hvis banker, forsikringsselskaper og så videre tegner avtale med Posten.

Foto: Skjermdump / Digipost.no

Artikkelen er flere år gammel.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Hilde Ebeltoft-Skaugrud

Pressesjef i Posten, Hilde Ebeltoft-Skaugrud.

Foto: Nils Midtbøen / Posten

Det er ikke nødvendigvis enkelt å forholde seg til mange nettsider, brukeridentiteter og passord. Dette ønsker Posten å gjøre noe med, ved å samle all digital post i én digital postkasse – Digipost.

– Digipost vil forenkle hverdagen din; du slipper å logge deg inn i banken, hos strømforhandler, Altinn og så videre for å få digital post – du kobler deg på ett sted og finner all posten din der, sier pressesjef i Posten, Hilde Ebeltoft-Skaugrud.

Hovedidentiteten er fødselsnummeret ditt, og du logger deg på med kodebrikke fra BankID eller et kort fra Buypass. Posten sendes kryptert, og Posten garanterer for et høyt sikkerhetsnivå.

Les også: 14 kilometer for å hente posten

– Utelukker ikke postkassen

Også privat e-post skal etter hvert kunne leses i Digipost.

– I løpet av de siste ti årene så har mengden brev sunket med 30 prosent. Vi må ta utviklingen på alvor – og mener dette er det eneste riktige å gjøre, sier Ebeltoft-Skaugrud.

Pressesjefen understreker at dette ikke utelukker post i postkassen;

– De store avsenderne kan velge om de vil avslutte det fysiske eller om de vil ha begge deler, sier hun.

Les også: Teatersjefer fikk døde rotter i posten

– Ansvaret ligger hos brukeren

Tjenesten tilbys alle over 15 år med pass, og et brev kan lagres gratis for privatpersoner i tre år.

Men er det trygt?

– Det er tryggere enn postkassen som henger på gjerdet, sier jurist i Datatilsynet, Cecilie Rønnevik.

– Når det er sagt, vil også Digipost behandle sensitiv post, og da gjelder det som alltid: Man må lese brukervilkårene. Ansvaret ligger hos den som tar løsningen i bruk, både de offentlige og private instanser som blir avsendere og privatpersonene som mottar posten.

Digipost kommer samtidig som Arbeiderpartiet sier nei til EU-direktiv som kunne gitt Posten konkurrenter.

Bare to avsender-selskaper

Liknende system er allerede i bruk i Danmark, Finland og USA. Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sto for den offisielle åpningen i Norge ved å registrere seg som bruker tirsdag i forrige uke. Nå har Digipost 70 000 brukere, og Postens mål er én million brukere i løpet av 2011.

Men foreløpig er det bare Storebrand og Hafslund som tilbyr kundene sine post gjennom Digipost – selv Postens hentelapper dumper fortsatt ned i den gamle, grønne postkassen.

– Vi skal naturligvis være kunder av oss selv, og selgerne våre jobber kontinuerlig med å få de store avsenderne til å koble seg på, sier Hilde Ebeltoft-Skaugrud.

– Vi er i prosess med å signere flere avtaler, og det er flere bedrifter som har tatt kontakt med Posten etter lansering.

Norges største bank, DNB Nor har imidlertid foreløpig ingen umiddelbare planer om å tilby kundene sine post gjennom Digipost.

Les også: Høyre frykter for EØS-avtalen

– Kan muligens komme etter hvert

– Vi har ikke tatt stilling til om vi skal ta i bruk denne tjenesten ennå. I dag sender vi kundene våre post til en digital postkasse i nettbanken, og det kommer vi til å fortsette med, sier informasjonsdirektør i DNB Nor, Thomas Midteide.

– Digipost kan muligens komme i tillegg etter hvert.

Også Nets (tidligere BBS) jobber med en liknende løsning for digital post.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.