NRK Meny
Normal

Digital postkasse uten avsendere

I disse dager ramler brev fra Posten ned i gode, gamle postkasser med tilbud om å ta i bruk Digipost. Men foreløpig er det få selskaper som tilbyr kundene sine post i den nye, digitale postkassen.

digipost

I Digipost skal du kunne samle din digitale post på ett sted - hvis banker, forsikringsselskaper og så videre tegner avtale med Posten.

Foto: Skjermdump / Digipost.no

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Hilde Ebeltoft-Skaugrud

Pressesjef i Posten, Hilde Ebeltoft-Skaugrud.

Foto: Nils Midtbøen / Posten

Det er ikke nødvendigvis enkelt å forholde seg til mange nettsider, brukeridentiteter og passord. Dette ønsker Posten å gjøre noe med, ved å samle all digital post i én digital postkasse – Digipost.

– Digipost vil forenkle hverdagen din; du slipper å logge deg inn i banken, hos strømforhandler, Altinn og så videre for å få digital post – du kobler deg på ett sted og finner all posten din der, sier pressesjef i Posten, Hilde Ebeltoft-Skaugrud.

Hovedidentiteten er fødselsnummeret ditt, og du logger deg på med kodebrikke fra BankID eller et kort fra Buypass. Posten sendes kryptert, og Posten garanterer for et høyt sikkerhetsnivå.

Les også: 14 kilometer for å hente posten

– Utelukker ikke postkassen

Også privat e-post skal etter hvert kunne leses i Digipost.

– I løpet av de siste ti årene så har mengden brev sunket med 30 prosent. Vi må ta utviklingen på alvor – og mener dette er det eneste riktige å gjøre, sier Ebeltoft-Skaugrud.

Pressesjefen understreker at dette ikke utelukker post i postkassen;

– De store avsenderne kan velge om de vil avslutte det fysiske eller om de vil ha begge deler, sier hun.

Les også: Teatersjefer fikk døde rotter i posten

– Ansvaret ligger hos brukeren

Tjenesten tilbys alle over 15 år med pass, og et brev kan lagres gratis for privatpersoner i tre år.

Men er det trygt?

– Det er tryggere enn postkassen som henger på gjerdet, sier jurist i Datatilsynet, Cecilie Rønnevik.

– Når det er sagt, vil også Digipost behandle sensitiv post, og da gjelder det som alltid: Man må lese brukervilkårene. Ansvaret ligger hos den som tar løsningen i bruk, både de offentlige og private instanser som blir avsendere og privatpersonene som mottar posten.

Digipost kommer samtidig som Arbeiderpartiet sier nei til EU-direktiv som kunne gitt Posten konkurrenter.

Bare to avsender-selskaper

Liknende system er allerede i bruk i Danmark, Finland og USA. Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sto for den offisielle åpningen i Norge ved å registrere seg som bruker tirsdag i forrige uke. Nå har Digipost 70 000 brukere, og Postens mål er én million brukere i løpet av 2011.

Men foreløpig er det bare Storebrand og Hafslund som tilbyr kundene sine post gjennom Digipost – selv Postens hentelapper dumper fortsatt ned i den gamle, grønne postkassen.

– Vi skal naturligvis være kunder av oss selv, og selgerne våre jobber kontinuerlig med å få de store avsenderne til å koble seg på, sier Hilde Ebeltoft-Skaugrud.

– Vi er i prosess med å signere flere avtaler, og det er flere bedrifter som har tatt kontakt med Posten etter lansering.

Norges største bank, DNB Nor har imidlertid foreløpig ingen umiddelbare planer om å tilby kundene sine post gjennom Digipost.

Les også: Høyre frykter for EØS-avtalen

– Kan muligens komme etter hvert

– Vi har ikke tatt stilling til om vi skal ta i bruk denne tjenesten ennå. I dag sender vi kundene våre post til en digital postkasse i nettbanken, og det kommer vi til å fortsette med, sier informasjonsdirektør i DNB Nor, Thomas Midteide.

– Digipost kan muligens komme i tillegg etter hvert.

Også Nets (tidligere BBS) jobber med en liknende løsning for digital post.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.