Hopp til innhold

Ap sier nei til postdirektivet

Arbeiderpartiets landsmøte sier partiet skal bruke reservasjonsretten mot EUs postdirektiv. Det er et sviende nederlag for partiledelsen.

Partileder og statsminister Jens Stoltenberg (t.v.) og partisekretær Raymond Johansen (t.h.)

Partileder og statsminister Jens Stoltenberg (t.v.) og partisekretær Raymond Johansen (t.h.) stiller krav til EUs postdirektiv.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

I slutten av mars kom et enstemmig LO-sekretariat med en uttalelse om å si nei til EUs postdirektiv.

Les også: Ønsker veto mot EUs postdirektiv
Les også: Spår kraftige kutt i posttjenestene
Les også: - Dyrere og dårligere posttjenester

På åpningsdagen til Arbeiderpartiets landsmøte gikk LO-leder Roar Flåthen på talerstolen og med beskjed om at Norges største fagforening forventet samme resultat når landsstyret i Arbeiderpartiet behandler saken.

I dag gikk statsminister Jens Stoltenberg og resten av toppledelsen i Arbeiderpartiet på et sviende nederlag i saken om Norge skal innføre EUs tredje postdirektiv.

I morges sa statsministeren til Søndagsavisa i NRK at han og regjeringen ville kreve endringer i direktivet i forhandlinger med EU.

Skulle ikke kravene gå gjennom truet statsministeren med å bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen for første gang i historien.

Fem eller seks dagers ombæring

Direktivet legger nemlig opp til å bryte monopolet til Posten Norge AS for utdeling av post under 50 gram.

Les også: Frykter dårligere postombæring
Les også: Ap-flertall mot postdirektivet

Samtidig krever direktivet postombæring kun fem og ikke seks dager slik Posten må i dag.

Direktivet har tidligere blitt avvist av 14 av arbeiderpartiets fylkeslag.

Det til tross for at partiets ledelse har gått inn for implementering.

– Jeg har veldig forståelse for at vi skal ha seks dagers ombæring, at vi skal ha lik porto på post og at vi skal ha ryddige arbeidsvilkår i posten. Det som er usikkert er om det er uforenlig med postdirektivet, sier Stoltenberg til Søndagsavisa.

Han sa regjeringen skulle gå i forhandlinger med EU for å se om Norge kunne beholde egne krav til posttjenester innefor direktivet.

– Vi skal starte forhandlinger, og lykkes ikke det er vi rede til å bruke reservasjonsretten, sa Stoltenberg.

Det sørget landsstyret for at han ikke trenger.

Stemt nord og ned

For til tross for at partiledelsen og redaksjonskommiteen foreslo å gå i forhandlinger med EU om endringer i direktivet, og til tross for at begge instanser gikk inn for at landsstyret skulle ta stilling til om reservasjonsretten skulle brukes basert på resultatet av forhandlingene, gikk Stoltenberg på et sviende nederlag.

Da det skulle voteres om saken på landsmøtet foreslo både Hordaland Arebeiderparti og et splittet Rogaland Arbeiderparti at det største regjeringspartiet skal bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen for første gang i historien.

Det betyr at en motvillig Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre må snakke Brussel midt i mot uten noen form for forhandlinger. Det bekrefter Stoltenberg.

Regjeringspartnere mot direktivet

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken (SV).

Foto: Egil Torheim / NRK

Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet har allerede sagt nei til å innføre EUs tredje postdirektiv, og SVs Audun Lysbakken har tidligere sagt at hele reservasjonsretten er en bløff dersom man ikke skal kunne bruke den nettopp i slike saker som postdirektivet.

– Den gang EØS-avtalen ble vedtatt, var det med veldig klare forsikringer om at Norge kunne legge ned veto. Men hver eneste gang det kommer en sak der et veto er aktuelt, for eksempel med tjenestedirektivet, får vi høre at reservasjonsretten ikke kan brukes. Dersom det også er umulig å bruke den mot postdirektivet, vil det si at det ikke finnes en reservasjonsrett. Da er hele avtalen en stor politisk svindel, sa Lysbakken til Dagsavisen i 2009.

AKTUELT NÅ